“Innovation of the Year”

Allereerst wil ik jullie allemaal bedanken voor de reacties en het medeleven naar aanleiding van het overlijden van mijn oma; het deed goed om deze te lezen. Na dit vorige, droevige bericht is het nu tijd voor een meer opbeurend stukje.

In februari 2010 kwam de aankoop van ACS, Inc. (het bedrijf waar ik voor werk) door Xerox rond. Daarmee werd ik ook een van de 133.000 werknemers die Xerox wereldwijd heeft.

Al eerder schreef ik over het belang dat Xerox hecht aan “innovation”, en hoe belangrijk innovation ook binnen onze kleine organisatie wordt gevonden.

“Innovation” werd altijd al gestimuleerd binnen TripPak, maar er was geen goed uitgewerkt proces aan de hand waarvan ideeën konden worden ingediend. Iemand had wellicht een goed idee, en opperde dat eens tegenover een manager, maar vaak was dat dan gelijk het einde van dit idee. Wie weet hoeveel goede ideeën op die manier nooit, of te laat, zijn uitgevoerd.

Met de komst van Xerox en het aannemen van een Vice President of Innovation kwam er ook een gestroomlijnd proces om ideeën voor “innovation” in te dienen: de iPitch, of “innovation Pitch”.

Alle ideeën die worden ingediend worden maandelijks door het management team bekeken en beoordeeld op verschillende punten, onder andere economische haalbaarheid, is het iets wat we zouden kunnen verkopen, en brengt het meer business.

Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten over “innovation”, die nu i3 heet (hetgeen staat voor Interaction, Innovation & Implementation) krijgen degenen wiens ingediende idee doorgaat naar de vorige ronde een cadeaubon van $100; in november was ik de gelukkige winnaar van zo’n cadeaubon.

Gaat het idee vervolgens naar de volgende ronde, wat wilt zeggen dat er aan de daadwerkelijke ontwikkeling en uitvoering van het idee wordt gewerkt, dan krijgt de indiener een cadeaubon van $500. In diezelfde bijeenkomst in november kreeg ons team de cadeaubon van $500 omdat het team-idee tot uitvoering was gebracht: ieder kreeg $100.

Vorige week vrijdag kregen we een email van de VP of Innovation met de mededeling dat er een “Innovation of the Year” zou worden uitgeroepen. De VP had vijf finalisten uitgekozen, en de medewerkers konden vanaf dat moment gaan stemmen voor “the most innovative service or product of the year”. De winnaar zou bekend worden gemaakt in de i3 meeting op 19 januari.

De prijs? “The winner receives a week off with pay plus an additional 500 dollars to spend”. Dat is natuurlijk geen gekke beloning!

Eenmaal aangekomen op de site waar je kon stemmen bleek dat het idee dat we met ons team hadden ingediend bij de laatste vijf terecht was gekomen – er was dus een kleine kans dat we zouden winnen. We zijn overigens eens benieuwd of, als we zouden winnen, we elk een week vrij en $500 krijgen, of dat we elk een dag vrij en $100 krijgen. Op de een of andere manier hebben we het idee dat het dit laatste zal zijn; het wordt anders wel erg duur voor het bedrijf, en bij de tweede ronde moest de prijs van $500 ook onder ons vijven worden verdeeld. Maakt ook verder niet uit – het blijft leuk.

Met 20% kans om te winnen waren we gematigd positief – het was alleen al leuk om tot de top vijf te behoren met je idee.

Gisteren kregen we echter weer een email van de VP of Innovation: er waren twee ideeën die hetzelfde aantal stemmen hadden gekregen, en dus moest er opnieuw worden gestemd op één van deze twee om zo de winnaar te bepalen. En wat bleek: ons team-idee was één van die twee. Er werd een nieuwe stemronde ingesteld die vandaag om12:00 uur ’s middags Eastern time zou sluiten.

En zo groeide onze kans om te winnen ineens van 20% naar 50%. Het wordt dus héél spannend volgende week woensdag…

4 Responses to ““Innovation of the Year””

  1. Aïda

    Spannend!!!

  2. Roger en Monique

    Spannend! Ik zal voor jullie duimen… US$ 100.00 en een dag vrij is toch altijd leuk meegenomen (zeker met wat je/jullie in november ook al gekregen hebben).

  3. Annemiek

    Ah! Spannend! Ik zal ook duimen!

  4. Elke

    Wat leuk! Spijtig dat wij niet kunnen stemmen… (je zou anders zeker winnen!)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.