Opzeggen en verkopen!

Na heel lang gezegd te hebben: ach we hebben nog tijd, we hoeven dit of dat niet nu direct te doen, kwam eerder deze week in een keer de realisatie dat we helemaal niet zoveel tijd meer over hebben – nog maar één maand om precies te zijn.

Rekening houdend met een opzegtermijn van één maand bij heel veel abonnementen en instanties betekent dat dus dat alles opgezegd moet zijn vóór 1 oktober, willen we alles per 1 november op kunnen zeggen.

Afgelopen week was het dus écht tijd om alle brieven de deur uit te doen, en zo veel mogelijk opzeggen.

Als eerste het opzeggen van de huur. Het regionale kantoor van Vesteda ligt praktisch om de hoek van waar ik werk, dus in theorie had ik de opzegging daar af kunnen geven, maar ik heb toch gekozen voor aangetekende verzending per post, dan weet ik zeker dat het aankomt. Als ik het afgeef is het maar afwachten wat ermee gebeurt, en heb ik geen enkel bewijs. De opzegging komt morgen (maandag) aan, dus nog mooi vóór 1 oktober.

De Veronica-gids is opgezegd middels een mailtje. Zij blijken echter een opzegtermijn van twee maanden te hanteren – erg lang, vind ik – wat dus betekent dat uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode je moet hebben opgezegd.
Aangezien wij destijds in oktober het abonnement hebben afgesloten, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat ik te laat ben met opzeggen, maar dat zien we dan wel weer.

Ik heb bijna al mijn verzekeringen via een tussenpersoon afgesloten, dus belde ik vandeweek naar de tussenpersoon om te vragen hoe ik alle verzekeringen af kon sluiten. Tot mijn aangename verrassing was een briefje waarin ik aangaf alles op te willen zeggen vanwege emigratie voldoende voor hen. Bewijzen van uitschrijving uit de Gemeentelijke Basis Administratie was niet nodig voor hen: ze gingen ervan uit dat als ik met zo’n reden van opzegging kwam ik toch wel de waarheid zou spreken, en zo wantrouwig waren ze nu ook weer niet.
Toch handig dan, via een tussenpersoon alles afnemen!

De opzegging van de autoverzekering kon ik ook via een brief doorgeven zodra de auto was verkocht. Ze zouden dan een Engelstalige royementsverklaring aan me toesturen. Wellicht heb ik er niets aan in de VS, maar baat het niet, dan schaadt het ook niet, toch?

Dan moest ik nog mijn abonnement op Reizen magazine van de ANWB opzeggen. Dit kon telefonisch, volgens de colofon, en dus belde ik donderdagmiddag naar de ANWB.
Opzeggen was geen enkel probleem, en dit zou dan per 1 januari 2009 zijn. Daarna vroeg de zeer behulpzame dame wat ik met mijn ANWB lidmaatschap, mijn Wegenwacht-abonnement en mijn ANWB Visa Card wilde doen. Ik gaf aan dat ik deze ook graag op wilde zeggen, omdat het weinig zin had om deze aan te houden als ik in Amerika zit, en dat ik de opzegbrief al klaar had liggen.
De juffrouw van de ANWB gaf vervolgens aan dat na ons vertrek er nog twee nummers van Reizen zouden uitkomen, en wat ik daarmee wilde doen. Ik vroeg of ik deze dan na 1 november naar het adres van mijn ouders kon laten sturen, en dat was geen enkel probleem.
Vervolgens ga ze aan dat ik geen briefje meer hoefde te sturen, maar dat alles bij deze was opgezegd per 1 januari a.s., en dat ik nog een bevestiging per brief zou krijgen. Ik hoefde zelf geen brief meer te sturen, alles was bij deze afgehandeld. Erg goede service dus! Nu alleen nog even goed opletten of ook het ANWB lidmaatschap is opgezegd: ik hoorde laatst van iemand die de Wegenwacht had opgezegd, in de veronderstelling dat daarmee alles was beëindigd, maar nee: het volledige ANWB abonnement moet separaat worden opgezegd – even in de gaten houden dus!

Als laatste wilde ik nog al mijn diensten opzeggen die ik via @Home – of Ziggo, tegenwoordig – afneem: internet en digitale TV.
Ik had al een poging gewaagd om dit online te doen via de Ziggo website, maar ik had er toch geen goed gevoel bij – het ging niet erg soepel. Vervolgens zag ik dat ik ook telefonisch kon opzeggen, en dus belde ik naar de klantenservice.
Helaas, ik had pech: deze week gingen ze net over van het oude naar het nieuwe systeem waardoor telefonisch opzeggen niet mogelijk was. Ik kon echter wel gebruik maken van een online opzegformulier, een ander formulier dan ik eerder had gebruikt.

Dit formulier werkte wel naar behoren, en de klantenservice medewerker loodste me netjes erdoorheen. Aangekomen bij de reden van opzegging kwam naar voren dat bij verhuizing naar het buitenland ik bewijs moest insturen in de vorm van een kopie van de uitschrijving bij de gemeente. “Nou”, zei de klantenservice medewerker, “dat is niet echt nodig hoor. Misschien niet zo netjes, maar als u selecteert dat u opzegt vanwege de kwaliteit van de service dan is dat voor ons ook goed, en hoeft u dat bewijs niet op te sturen.”
Kijk, daar kun je iets mee! Dat scheelt in ieder geval weer een brief die ik moet sturen na de uitschrijving en voordat we vertrekken!

Ook bij Essent is inmiddels doorgegeven dat wij na 28 oktober vertrokken zijn, inclusief een adreswijziging voor eventuele correspondentie na die datum.

Alles wat nu nog rest is het doorgeven van ons vertrek aan de Waterleiding Maatschappij Limburg, en het beëindigen van de ziektekostenverzekering en van de doorlopende reisverzekering na 28 oktober.

Vooralsnog hebben we het idee dat we daarmee zo´n beetje alles wel hebben gehad.

Naast het opzeggen hebben we ook heel wat dingen de verkoop in gegooid, waarbij het belangrijkste toch wel onze auto is. Deze zullen we immers binnen de komende vier weken moeten zien te verkopen, aangezien ik geen zin heb om mijn ouders met de verkoop van onze auto op te zadelen.

Sinds begin deze week rijd ik rond met bordjes “Te Koop”, en sinds gisteren staat de auto ook op Marktplaats – ik ben eens benieuwd.

Dat doet toch wel pijn, hoor, om de auto weg te moeten doen. Al vanaf mijn 15e ben ik helemaal weg geweest van dit model, en zelfs na al die jaren vind ik het nog steeds een prachtige wagen: mooie, elegante en sportieve lijnen, luxe en comfortabel van binnen, en een heerlijk soepele, krachtige en betrouwbare motor.
Maar ach – in Amerika kunnen we zeker weten ook iets leuks krijgen, uiteindelijk!

Daarnaast hebben we nog allerlei klein spul in de aanbieding (foto’s zijn opvraagbaar; doorgestreept betekent ‘verkocht’!), zoals:

  • een AEG DECT telefoon (nog in de originele doos)
  • een Profoon antwoordapparaat
  • een Zanussi wasmachine
  • een Zanussi condensdroger
  • een Senseo koffiezetapparaat
  • een keukentrolley
  • een Krups ijsmachine (1 keer gebruikt, nog in de originele doos)
  • een Rival Crock-Pot slow cooker (2 keer gebruikt, nog in de originele doos)
  • een JVC Home Entertainment set met CD/DV-speler en AM/FM radio, 5 kleine speakers van ongeveer 10×10x10 cm en 1 subwoofer (ook nog nog met originele doos)
  • 2 Samsung decoders voor Digitale TV (nog in de originele doos)
  • een 8 jaar oude Sony kleurentelevisie (55cm)
  • een Marquant regivrije DVD-speler
  • een Play Station 1 met extra controllers, geheugenkaarten en diverse spellen
  • een Microsoft X-Box (original)
  • een LG magnetron
  • een Moulinex keukenmachine
  • een Compaq MV740 17″ monitor (beeldbuis)
  • een Epson Stylus Photo R300 kleuren/fotoprinter
  • een oudere Kodak digitale camera met LowePro tasje met regenhoes
  • een oudere HP 7670A zwart/wit scanner
  • een mobiele airco met afstandsbediening
  • diverse lampen
  • een elektrische sfeerhaard met losse mantel
  • 2 matrassen van 80 x 200 cm uit de logeerkamer, waar slechts twee keer iemand een paar dagen op heeft geslapen
  • een hanglegkast met 3 paneeldeuren, met bijpassende nachtkastjes, donkerbruin gebeitst hout met een kruispatroon dat terugkomt in het bovenste paneel van de kast, en tussen de poten van de nachtkastjes (ook mooi in een andere kleuren te lakken, bijvoorbeeld in een whitewash)

en nog wel wat los klein spul. Plus daarnaast nog allerlei dingen die je niet met goed fatsoen kunt verkopen, zoals een 8 jaar oude staafmixer en een Tomado broodrooster – dat koopt toch niemand tweedehands?

Een hele lijst dus, wat we allemaal nog kwijt moeten zien te worden tegen weggeefprijzen – beter dat dan helemaal voor niks, of nog erger, weg moeten gooien! Met een beetje geluk is een deel ervan al verkocht aan of via nichten van mijn moeder, maar desalniettemin: mocht je iemand weten die geïnteresseerd zou kunnen zijn: ik hou me warm aanbevolen!

4 Responses to “Opzeggen en verkopen!”

  1. Monique

    Je zou bijna een garagesale houden …

  2. annemiek

    Monique’s gedachte had ik ook.
    Het komt nu echt dichtbij! Je denkt er nooit bij na wat je allemaal aan dingen hebt lopen, pas als het allemaal opgezegd moet worden kom je erachter.
    Nou, auto verkopen vlak voor vertrek heb ik helaas ook nog een verhaal over, te lang om te vertellen, maar het eindresultaat was dat we het geld nooit gezien hebben, grrr…

  3. Petra uit NC

    Nou je lijstje is al aardig doorgestreept, dat gaat goed!
    Vraag bij de ANWB Visa card schriftelijk een verklaring van “goed betalings gedrag”. Heeft bij ons wel bijgedragen tot het krijgen van een creditcard hier. Het logo van Visa op de brief doet wonderen ;-)
    Ook hadden wij zoiets gevraagd bij onze energie leverancier in NL.

  4. Dixiechick

    Mijn moeder vond het destijds OK als ik mijn auto op haar naam zette, en zij hebben hem toen voor mij verkocht..echt ideaal, want zo hadden we toch nog een auto terwijl die van manlief al op de boot stond.
    Mocht het nou echt niet lukken, kun je natuurlijk altijd je ouders lief aankijken:)

    Maar een yardsale is nog niet zo’n gek idee hoor!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.