Van Antivirus en Champagne

Zo, even een momentje rust op het werk, en dus maar even de gelegenheid nemen om kort wat te schrijven.

Ik had me zo verheugd op een lekker rustig, ontspannen weekend, afgelopen weekend, maar helaas is daar niets van gekomen.

Op vrijdagavond kwamen we namelijk tot de ontdekking dat onze desktop PC geïnfecteerd was geraakt met XP Antivirus 2008 (maar we hebben geen idee wanneer en waarmee het is gebeurd). En wat een verschrikking is dat, zeg!

Je krijgt een melding dat je PC beveiliging verouderd is, en dat je XP Antivirus 2008 moet installeren.

Ik vertrouwde het niet, en heb daarom niet op installeren gedrukt. Toch was de PC al “overgenomen” door het kreng, waardoor niets meer functioneert zoals het hoort.

Zo verandert het systeem je bureaubladachtergrond in een nep-viruswaarschuwing (welke je niet kunt wijzigen omdat het tabblad Schermbeveiliging is verdwenen) en blokkeert het de toegang tot websites waar je antivirus en antispyware programma’s kunt downloaden, en waar je online scans kunt laten uitvoeren.

Om een lang verhaal kort te houden: ik heb 7 verschillende programma’s via de laptop gedownload, en deze via een USB stick op de desktop gezet, en slechts 3 ervan werkten. De overige programma’s, inclusief mijn reguliere antivirusprogramma blijven vasthangen zodra de scan begint, en vervolgens hangt de hele computer vast.

Bovendien komen er door dit ding heel veel Trojans je PC binnen, en voor je het weet doet je PC zometeen helemaal niets meer.

Als ik zo her en der lees, dan is dit een bijzonder vervelend en bijzonder hardnekkig en moeilijk te verwijderen iets. Er zijn goede beschrijvingen voorhanden over hoe dit te verwijderen, maar helaas werken de benodigde programma’s niet allemaal, en ben ik bang dat er altijd wel iets residueels achter zal blijven, waardoor de PC voor mijn gevoel niet meer echt veilig zal zijn.

Vandaar dat we waarschijnlijk de hele boel maar gaan formatteren en weer opnieuw installeren. Jammer van een aantal programma’s die ik kwijt zal raken, maar dat is nog de minste zorg.

Gelukkig lijken de muziekbestanden, foto’s en mailtjes niet geïnfecteerd, dus die zetten we eerst over op een externe harddisk. Raken we dat tenminste allemaal niet kwijt!

Wel een enorme “pijn in het achterwerk”, hoor! Ik ben er het grootste deel van het weekend mee bezig geweest (letterlijk uren), en nog is het niet opgelost. Tijd dus voor meer drastische maatregelen!

Maar goed, nu eerst even focussen op leuke dingen: donderdag aanstaande vertrekken we samen met mijn ouders voor vier dagen naar Frankrijk, naar de Champagne-streek om precies te zijn. Dit uitstapje is deels voor de verjaardag van mijn vader die vandaag, 9 september, jarig is, en deels voor de verjaardag van Anna die volgende week, 19 september, jarig is. Mooi ertussenin dus!

We hebben een eenvoudig hotelletje geboekt: Campanile Hotel Epernay-Dizy. Heel basic, maar meer heb je niet nodig: je slaapt er toch alleen maar, de rest van de tijd trek je erop uit. Het hotel ligt midden tussen de wijngaarden, zo schijnt, dus de lokatie is perfect: 5 minuten van het centrum van Epernay, waar enkele van de grote champagnehuizen liggen.

Het programma ziet er in grote lijnen nu als volgt uit:

- donderdag: aankomst in Epernay-Dizy. ’s Middags een rondleiding en proeverij bij Moët & Chandon. Daarvoor en daarna verkenning van Epernay zelf. Dit schijnt een leuk klein stadje te zijn.
- vrijdag: niet al te vroeg op, en daarna doorrijden naar Troyes (ongeveer anderhalf uur rijden). Het oude centrum van staat bol van de historie, met prachtige oude gebouwen in de typische stijl van de streek. Het oude centrum heeft de vorm van een champagnekurk, zoals je op het plaatje hieronder kunt zien (hoewel er mensen zijn die er iets anders in zien…):
troyes.jpg

Hoe dan ook, het schijnt er ontzettend mooi te zijn.
- zaterdag: om 11:00 uur krijgen we een rondleiding en een proeverij bij Veuve Clicquot in Reims. Na de rondleiding zullen we de rest van Reims gaan verkennen, waarbij we uiteraard de beroemde kathedraal niet zullen overslaan.
- zondag: na een wat later ontbijt zullen we een deel van de Route du Champagne rijden, welke je door de streek leidt langs prachtige wijngaarden en mooie vergezichten, om aansluitend weer huiswaarts te gaan.

Al met al hebben we dus een ontzettend leuk weekendje voor de boeg. Een verslagje met enkele foto’s zal dus na het weekend ergens volgen!

3 Responses to “Van Antivirus en Champagne”

  1. Elke

    Ik ben ook altijd als de dood voor computervirussen! Formatteren is inderdaad drastisch, maar zeker niet overbodig bij dergelijke rommel.

    Veel plezier tijdens jullie Frankrijk-trip! Ziet er heel leuk uit. Heb je die proeverijen in de champagnehuizen zelf geregeld, of is dat ergens een soort van programma dat je kan bestellen?

  2. annemiek

    ERG vervelend zo’n virus!
    Veel plezier in Frankrijk! Leuk dat jullie nog allemaal reisjes doen voor de grote oversteek.

  3. Fred

    Hopelijk heb je je computer terug upto date.
    Hopelijk heb je genoten van “la douce France” en van de champagne vooral bij Veuve Clicquot, vindt je in de States ook, maar deze godendrank wordt zo verschrikkelijk duur.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.