De Amerikaanse verkiezingen – de keuze voor Sarah Palin

“Ah nee, hè”, zul je misschien denken, “verkiezingen? Bah, wat saai!”

Normaal zou ik het met je eens zijn geweest. Ik geef vrij weinig om politiek, en bij de laatste verkiezingen in Nederland had ik ook die reactie, en ik heb me dan ook nauwelijks met de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen bezig gehouden. Ten tijde van de eigenlijke verkiezingen zat ik in de Verenigde Staten, en heb er dus vrij weinig van meegekregen, behalve dan de uitslag.

En dat was een trieste uitslag – weer terug naar vroeger, met dank aan Rouvoet en consorten en hun vooroorlogse, oerconservatieve gedachtegoed.

Maar wat gebeurt er nu in de VS, als we met z’n allen niet uitkijken? Juist, ook daar lijkt het weer terug naar vroeger met Sarah Palin.
En ondanks dat ik normaal niks om politiek geef, nu ik er over twee maanden zelf zal wonen interesseert de Amerikaanse politiek me nu toch wel bovengemiddeld, en vind ik het ineens wel bijzonder belangrijk.

Met de gouverneur van Alaska als running mate heeft John McCain gekozen voor een zeer conservatieve vrouw die er eveneens ouderwetse ideeën op na houdt.

Hoewel ik qua ideologie een echte Democrat ben, had ik voorheen nog wel kunnen leven met John McCain als President, een Republikein met toch wel wat gematigde ideeën die hem wel wat kritiek vanuit zijn conservatieve achterban opleverden. De intrede van Sarah Palin heeft dat teniet gedaan, aangezien zij staat voor alles (nou ja, veel) waar ik volledig tegen ben.

Een korte opsomming van de politieke opvattingen van deze dame:

- ze is pro-life, oftewel anti-abortus: vrouwen die abortus laten plegen plus de artsen die de ingreep uitvoeren zouden gevangenisstraf moeten krijgen (McCain heeft al aangegeven Roe vs. Wade, de uitspraak die vrouwen baas in eigen buik maakte te willen terugdraaien, en daarmee abortus daadwerkelijk weer illegaal te maken);
- ze steunt het boren naar olie en gas in het zeer kwetsbare landschap van Alaska, iets dat te allen tijde voorkomen moet worden;
- ze is een voorstander van “creationism”, het onderwijzen van het scheppingsverhaal (ook al wil ze niet verbieden dat de evolutietheorie wordt onderwezen, het zegt mijns inziens genoeg over haar opvattingen);
- ze gelooft niet in het feit dat het broeikaseffect door de mens is veroorzaakt;
- ze is zwaar tegen “same sex marriages”, ofwel de homohuwelijken (hoewel ik dat altijd zo’n fout klinkende term vind) – zo zwaar zelfs, dat ze vindt dat partners in een “same sex marriage” geen recht zouden moeten hebben op “state health benefits”(…);
- ze is een groot voorstander van het promoten van onthouding op middelbare scholen: dus geen sexuele voorlichting over hoe je het veilig doet, maar alleen maar aangeven dat je het gewoon niet moet doen.
- ze was tegen het plaatsen van de ijsbeer op de lijst van beschermde diersoorten, ondanks dat alles erop wijst dat het dier met uitsterven bedreigd is; dontvote.JPG
En zo zijn er nog meer punten die me danig tegen de borst stuiten.

Ik heb meteen de overtuiging gehad dat met de keuze voor Palin McCain nu aan Amerika wilt laten zien dat hij niet bang is om datgene te doen waar Obama te bang voor was: het kiezen voor een vrouwelijke running mate.

Als je dan hoort dat McCain haar maar heel weinig heeft gesproken voordat zijn keuze definitief werd, lijkt die keuze erg vreemd – zeker als je nu meer en meer hoort over mevrouw Palin.
Denk bijvoorbeeld aan de zwangerschap van haar 17-jarige dochter (nee, het onderwijzen van onthouding werkt prima, dat blijkt wel weer, zeker als je naast de zwangerschap van haar dochter ook nog bedenkt dat Alaska het hoogste aantal jongeren met geslachtsziekten heeft). Of het feit dat ze niet alleen in het geheel geen buitenlandse politieke ervaring heeft (ze had het veel te druk gehad met de politiek in Alaska, aldus Palin, als gouverneur de laatste twee jaar, en als burgemeester van een dorp met 8500 inwoners daarvoor), maar ook dat ze in een eerder interview ooit gezegd heeft dat ze geen idee heeft wat een Vice President allemaal doet.

Zo zijn er nog meer punten; kijk bijvoorbeeld maar eens hier. Dan ga je je toch afvragen, niet, zeker met het oog op de drie woorden als campagnslogan voor McCain-Palin: “honor, integrity, leadership”…

Niet alleen ga je je afvragen hoe dit in godsnaam mogelijk is dat zulk een ondoordachte keuze is gemaakt, maar je gaat ook heel sterk hopen dat we deze dame straks niet als Vice President gaan krijgen – of nog erger, als President, mocht McCain iets overkomen. Een enge gedachte…

Ik ben vanaf het begin een voorstander van Obama geweest, niet alleen vanwege het feit dat hij zwart is en daarmee het ‘establishment’ zou kunnen doorbreken (want dan had ik ook voor Hillary kunnen kiezen), maar omdat zijn standpunten me nu eenmaal ook aanspreken.

Nu, met de intrede van Sarah Palin, ben ik nog sterker pro-Obama geworden, en hoop ik van harte dat Amerika wakker genoeg is om te beseffen wat ze zich op de hals halen als ze kiezen voor McCain-Palin, en daarom gaat voor de verstandige keuze:

obama-custom.JPG

One Response to “De Amerikaanse verkiezingen – de keuze voor Sarah Palin”

  1. Corry

    Hoi Dennis, goed stuk. Ik volg het met argusogen want ik kan me toch niet voorstellen(en hoop ook) dat Amerika NOG eens voor een Republikein kiest. Obama wordt verweten geen buitenland ervaring te hebben nou Palin heeft het NOG minder. Elke keer als er iets gebeurd roept McCain dat hij POW was alsof dat inhoud dat je automatisch iets van buitenlandse politiek af weet. Palin is alleen gekozen omdat ze denken dat alle Hillary teleurgestelden op een ANDERE vrouw zullen stemmen.\
    Ze denken zeker dat we gek zijn.
    McCain – Palin terug naar de Neanderthalers.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.