Eindelijk: de offerte!

Vergezeld van “welgemeende excuses” vanwege het feit dat het iets langer geduurd had dan verwacht, zat vanmiddag de offerte van KHZ in de mailbox.

Anna stuurde de offerte naar me door op het werk, en de mail kwam binnen terwijl ik met een externe consultant uit Roemenië in een meeting zat. Ik zag de mail binnenkomen, en ik moest en ik zou ernaar kijken. Ik heb de consultant dan ook gevraagd of ze het heel erg zou vinden als ik even ernaar keek, omdat ik anders toch weinig in me op zou nemen van wat ze tegen me zou zeggen totdat ik de offerte had bekeken.
We zaten al vanaf 9:30 uur bij elkaar, en we konden het goed met elkaar vinden, dus ik durfde het wel aan om het aan haar te vragen, zeker omdat we het al over de emigratie hadden gehad tijdens de lunch.

We hadden al de offerte ontvangen voor 16 kubieke meter, en dat was voor € 5900,-. Nu zaten er ook bedragen bij voor 18 kubieke meter (dus waarschijnlijk zonder tv-kastje, bankstellen en eetkamerstoelen), en voor 22,5 kubieke meter (dus met alle meubels).

18 kubieke meter zou € 6100,- kosten, en de 22,5 kubieke meter kunnen we voor € 6350,- verhuizen.

Het eerste wat me opviel was het kleine verschil van € 250,- voor de viereneenhalve kuub extra. Dat is dus relatief weinig geld.

En dan ga je dus toch weer nadenken.

Eerst hadden we gezegd dat het tv-kastje en de bankstellen niet mee zouden gaan, nu lijkt het erop dat we ze toch mee zullen nemen. Voor € 250,- krijgen we immers geen nieuwe bankstellen (althans niet die wat we willen), plus we kunnen dan het tv-kastje toch meenemen (met name Anna is dol op dat kastje, dus dat komt dan goed uit).

Misschien dat we dan een wat grotere storage space moeten huren, maar dan heb je het over een tientjeskwestie per maand, wat het niet de moeite waard maakt om de banken daarvoor dan maar niet mee te nemen.

Dit betekent ook dat we in ieder geval één zorg minder hebben: wanneer gaan we het tv-kastje en de bankstellen de verkoop ingooien, en komen we ze überhaupt kwijt? En zo niet, wat dan? Gewoon weggeven vinden we ook zonde.

Dus nu nemen we ze lekker mee!

Dan moeten we nog even nadenken over de transportverzekering. We hebben twee keuzes: de verscheepte inboedel verzekeren tegen 2,4% van de dagwaarde, of tegen 2,8% van de nieuwwaarde in het land van bestemming.

En dat is een lastige. Stel we nemen onze eetkamertafel. Deze heeft in 2000 fl. 500,- gekost. Maar wat is die tafel nu nog waard? € 75,-? € 50,-? Meer? Minder? Het is wat de gek ervoor geeft.
En wat kost zo’n tafel in de VS? Een soortgelijke tafel hebben we in de VS gezien voor zo’n $500,- maar dat was een tijdje terug.

En onze boxsprings en matrassen? Dagwaarde is een lastige, want wie koopt er nu gebruikte matrassen, ook al zijn ze maar anderhalf jaar oud? Ik zou het in ieder geval niet doen, maar dat is persoonlijk. En zo zijn er veel meer dingen: onze salontafel. In een opheffingsuitverkoop was die tafel afgeprijsd van € 399,- voor € 99,-. Ga je dan uit van de € 399,- of de € 99,- bij het vaststellen van de dagwaarde? Moeilijk.

En kleding: daar kun je bijna geen dagwaarde van bepalen, dus dan zou dat al via de nieuwwaarde moeten, maar combineren gaat niet.

Heel moeilijk in te schatten dus, allemaal.

Qua kostenplaatje maakt het natuurlijk wel een behoorlijk verschil, uitgaan van dagwaarde of nieuwwaarde.

Neem die eetkamertafel. 2,4% van zeg € 75,- is € 1,80.
2,8% van zeg € 335,- ($ 500 in euro’s) is € 9,38.

Dat is dus meer dan vijf keer zo veel. Op de totale inboedel die we verhuizen kan dat dus aardig doortellen.

Ik heb dus zo’n donkerbruin vermoeden dat we voor de dagwaarde zullen kiezen, en niet voor de nieuwwaarde.
Je moet immers ook incalculeren hoe groot de kans nu daadwerkelijk is dat het schip met jouw container erop zinkt, of dat jouw container overboord wordt geslagen. Natuurlijk, die kans bestaat altijd, en als het gebeurt ben je alles kwijt, maar hoe groot is de kans dat van alle containers die vervoerd worden uitgerekend die van jou verloren gaat?
Niet zo al te groot, lijkt me. En dan is de keuze voor de dagwaarde snel gemaakt. Denk ik.

Ach ja, we zullen zien – we hebben nog even.

Dit geeft toch wel weer een beetje rust: we hebben meer duidelijkheid, we weten dat we minder hoeven te verkopen of weggeven, en dat is wel een lekker gevoel.

Zo, nu gaan we even de stad in, even wat drinken met een vriend van me op een terrasje. Dat moet ook gebeuren!

3 Responses to “Eindelijk: de offerte!”

  1. annemiek

    Dat is dan alweer een zorg minder!

  2. Dixiechick

    Fijn dat de prijs meevalt!

    En wat een keuzes allemaal met die verzekeringen..ik zou het allemaal niet meer weten denk ik. Het is maar goed dat dat soort beslissingen voor ons gemaakt worden, want manlief en ik zouden daar echt wekenland over kunnen soebatten:) Succes!

  3. Sue in Orlando, FL

    Dat zijn geen slechte offertes. Tja verzekering…geen idee wat ik zou doen. De verschillen zijn inderdaad erg groot in premie. En inderdaad hoe groot is het risico en weegt dat op tegen de premie die je kwijt bent. Ik denk dat ik zelf voor de dagwaarde zou gaan. Het is denk ik meer de emotionele waarde die er aan de meubels en inboedel zitten en da’s nooit te verzekeren.

    Sue in Orlando, FL

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.