Denver

Ilana stelde de vraag hoe het is om in Denver te wonen, of liever een hele serie vragen over Denver:

hoe is het om te wonen in Denver, in bijvoorbeeld een buitenwijk/voorstad? Hoe is het daar gesteld met de voorzieningen? Is er meer dan alleen maar de o,zo Amerikaanse shoppingmalls met restaurants er aan vast? Zijn er leuke buurten buiten downtown waar je als cultuur-liefhebber je hart op kan halen? Waar je lekker op straat kan lopen en window-shoppen?
Zijn er gezellige terrasjes op straat? En bijzondere winkels?

Ik heb wel gemerkt dat inwoners van Denver best vrijdenkend zijn. Maar zie je dat ook terug in de wijken en op straat?

Waar gaan jullie naartoe in het weekend? Stel dat je in Nederland een dagje naar Amsterdam of Antwerpen zou zijn gegaan…..wat is vergelijkbaar in Denver?

Laten we beginnen met de definitie van “Denver”.

Je hebt eigenlijk “verschillende” Denvers: je hebt Denver als in “the City and County of Denver”, in het plaatje hieronder weergegeven in blauw:

denvercounty (Custom)

Zoals je ziet heeft Denver County een rare vorm. Dit heeft te maken met het vliegveld van Denver. Tot 1995 was Stapleton International Airport het vliegveld van Denver, maar het werd te klein, en veroorzaakte teveel overlast. Er werd daarom besloten tot het aanleggen van een nieuw vliegveld, en dan ook maar meteen het grootste internationale vliegveld van de VS (qua oppervlak): Denver International Airport (DIA). Uiteraard diende dit vliegveld onderdeel te zijn/worden van “the City and County of Denver”, wat verklaart waarom Denver County nu zo’n rare vorm heeft.

In de “City and County of Denver” wonen ongeveer 600.000 mensen, en waarmee Denver op de 24e plaats terechtkomt van Amerikaanse steden met de grootste bevolking. Naast de “City and County of Denver” heb je ook de “10-county Denver-Aurora-Broomfield, CO Metropolitan Statistical Area” (soms ook wel de “Greater Denver Metro Area” genoemd), en dan heeft Denver ineens 2,5 miljoen inwoners.

Aurora, wat ooit begon als een voorstadje van Denver, heeft inmiddels een bevolking van rond de 325.000 inwoners, en kan daarmee moeilijk nog als een buitenwijk worden aangeduid. In plaats daarvan heeft Aurora zich tot een eigen, redelijk grote stad ontwikkeld. En het beperkt zich niet alleen tot Aurora, ook andere stadjes zoals Broomfield, ooit een klein stadje tussen Denver en Boulder, worden langzaamaan meer en meer onderdeel van het grote Denver. Hetzelfde geldt ook voor Lakewood, Englewood, Louisville, Arvada, enz. enz.

Verder in dit stukje zal ik met Denver “the City and County of Denver” bedoelen.

Denver heeft 79 officiële buurten. Een kaartje met buurten vind je hier. Voor een overzicht met een korte beschrijving van de diverse buurten kun je hierterecht; een andere leuke site is deze.

Heel veel van deze buurten hebben hun eigen kleine centrumpje; bij de een is dat wat meer ontwikkeld dan bij de ander, of er is een centrumpje voor een aantal (kleinere) buurten samen. Deze kleine centra bestaan voornamelijk uit winkels, variërend van grote ketens zoals Walmart en Target, tot iets kleinere ketens zoals Safeway en King Soopers, tot aan de kleine kruidenier op de hoek. Uiteraard horen bij zulke centrumpjes ook restaurants, en ook deze varïeren van de grote ketens als McDonald’s, Burger King, en Wendy’s, tot leuke kleine (buurt)restaurants, zoals bijvoorbeeld Krameria Cafe vlakbij ons, en – mijn absoluut favoriete restaurant in Denver: Tables.

In meerdere of mindere mate vind je deze centra overal. Hoe verder je echter van de grotere steden weg woont, des te verder je zult moeten rijden voor de grotere ketens. Neem bijvoorbeeld het kleine plaatsje Erie (6500 inwoners) waar we voor een huis hebben gekeken: daar was niet veel te vinden aan winkels. Wilde je van dat huis naar een supermarkt dan moest je al snel een 4,5 mijl oftewel een goede 7 kilometer rijden voor de dichtstbijzijnde. Weliswaar is Erie een klein plaatsje ruwweg tussen Denver en Boulder en niet een buitenwijk van Denver, maar het geeft je een beetje een idee.

Downtown Denver vind ik persoonlijk heel weinig aan, en we komen er eigenlijk vrijwel nooit. Alleen met Kerst zijn we naar de Parade of Lights geweest, en we zijn in de zomer naar een festival (A Taste of Colorado) geweest. Goed, je hebt er LoDo, wat wel leuk is om eens doorheen te lopen, en je hebt er de 16th Street Mall, maar deze laatste vind ik helemaal niks: ik vind het ongezellig, veel van de winkelpanden liggen leeg, en de winkels die er nog zijn stellen weinig voor.

Wil je leuk shoppen, en window shoppen, dan kun je het beste naar Cherry Creek North gaan (rond 1st en 2nd). Goed, Cherry Creek is niet goedkoop, maar het heeft wel verschillende straten met winkels (zo’n 320), en natuurlijk het Cherry Creek Shopping Center (met nog eens 160 winkels). Even buiten Denver is het heel leuk winkelen in Flatiron Crossing. Toegegeven, het is (net als Cherry Creek Shopping Center) een overdekte mall, maar wel een gezellige, met leuke winkels. En zo zijn er nog wel een paar (onoverdekte) winkelcentra langs de 36 tussen Denver en Boulder.

En over Boulder gesproken: echt leuk is de Pearl Street Mall. Als je op zoek bent naar terrasjes zul je deze in Denver weinig tegenkomen, of het moet al bij een enkel verdwaald barretje of restaurantje ergens zijn. Aan de – autovrije – Pearl Street Mall vind je echter heel wat terrasjes waar het gezellig zitten is tussen de historische gebouwen, wat eten en/of drinken bij de bars en restaurants, en mensen kijken. Dit lijkt eigenlijk nog het meest op de oudere stadscentra met terrasjes zoals we die in Nederland kennen – en het is maar een dik half uurtje rijden van Denver.

Wat betreft de vrijdenkende mensen: ook hier hangt het een beetje af van waar je gaat. In het algemeen zijn de mensen in Colorado in het algemeen vrij nuchter en gericht op “leven en laten leven”. Het is hier ook allemaal heel erg informeel: het valt gewoon op als iemand een stropdas om heeft – zelfs in de sjiekere restaurants is een jasje vaak al voldoende – het dasje kun je thuislaten.

Om cultuur te snuiven kun je in downtown Denver naar verschillende musea gaan, zoals het Denver Museum of Contemporary Art, het Denver Art Museum, het Colorado History Museum, en even buiten downtown heb je bijvoorbeeld het Denver Museum of Nature and Science, vlakbij de dierentuin, of Wings over the Rockies, en zo zijn er nog wel een aantal musea in Denver en omgeving. Een (deel van een) buurt die bekend staat om zijn kunst- en cultuurgehalte, is het Tennyson Street Cultural District: een buurt met kunstgalerieën restaurantjes, boekwinkeltjes, en elke eerste vrijdag van de maand een Artwalk.

De vraag wat we in het weekend doen, en waar we een weekendje naar toe zouden gaan is een leuke: we hebben heel veel plannen, maar om die ten uitvoer te brengen is vaak wat lastiger: Anna moet vaak óf een zaterdag, óf een zondag werken, óf het hele weekend, waardoor we weinig gelegenheden hebben om veel te doen in het weekend. Ze is nu flink aan het zoeken naar banen dichter bij Denver dan Fort Collins, dus hopelijk komt daar in de nabije toekomst wel verandering in: “so much to do, so little time to do it in”…

Plaatsen waar je naar toe kunt gaan op een redelijke rijafstand zijn bijvoorbeeld Breckenridge: nog geen anderhalf uur rijden, en je kunt er makkelijk een dag doorbrengen. Of je gaat naar Fort Collins; ik vind zelf Fort Collins een heerlijke stad. Het heeft een oud centrum (ook met terrasjes!), leuke winkeltjes en restaurantjes, en natuurlijk de New Belgium Brewery – ook altijd leuk om even binnen te wippen en de gratis proeverij mee te pikken. Je kunt dan nog even doorrijden naar Estes Park, ook leuk om even te slenteren en wat te eten en drinken, bijvoorbeeld op de veranda van het mooie Stanley Hotel. Het is een aanrader om er eens te overnachten (het is gezellig, en je kunt er lekker eten) en dan vanuit Estes het Rocky Mountain National Park inrijden.

Je kunt ook nog wat verder noordelijk gaan, richting Cheyenne, Wyoming – een goed anderhalf uur rijden van Denver. Of je gaat de bergen in, naar Blackhawk, het casino-stadje om een avondje te gokken.

Je kunt ook naar het zuiden gaan, naar Colorado Springs, bijvoorbeeld, wat op een goed uur rijden ligt. Daar niet al te ver vandaan ligt ook Manitou Springs, met heel veel winkeltjes en restaurantjes – vlakbij de Garden of the Gods. Of je gaat naar het westen, de bergen in richting Glenwood Springs – op zich is daar niet zo heel veel te doen en te zien, maar je kunt er heerlijk genieten van de Glenwood Hot Springs Pool
.

En zo zijn er nog heel veel andere plaatsen, en plaatsjes, en dorpjes die de moeite van het bezoeken waard zijn – als je er de tijd voor kunt vinden.

Je ziet, Denver – en de omgeving van Denver – heeft eigenlijk best wel wat te bieden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel vinden. Je kunt winkelen bij de grote ketens, of bij de kleine speciaalzaakjes. Je kunt eten bij de Burger Kings van deze wereld, of de kleine lokale restaurantjes. Je kunt lekker achter de televisie hangen, of je kunt een van de vele musea gaan bezoeken. Je kunt in de achtertuin blijven zitten, of je gaat naar een van de 260 parken die Denver rijk is. Je kunt in je eigen buurt blijven, of je gaat een van de vele andere kleurrijke buurten verkennen. En tot slot kun je natuurlijk in je eigen Denver blijven, of je gaat verder het mooie Colorado ontdekken!

7 Responses to “Denver”

  1. Petra

    Leuke beschrijving van Denver en omgeving. Mijn schoonzus woont in Northglenn in een heel saaie wijk met allemaal dezelfde huizen, die je in onze omgeving niet snel zult vinden. Ik vond die omgeving niet echt gezellig te noemen, maar we hebben ook Boulder en Breckenridge (herhaalde malen) bezocht, erg leuk. Hier in het oosten is het toch allemaal wat compacter en ouder, vooral.

  2. Joyce

    Vergeet de Highlands Area van Denver niet – - gezellig met leuke bars, restaurants en winkels, en je kan er ’s zomers lekker ’s avonds buiten zitten.

  3. Aïda

    Wat een leuk stuk weer! Ga zo door!

  4. Marjon (Vana)

    Genoeg te doen in de omgeving van Denver zo te lezen. Wij hebben in juli overnachtingen gepland in Manitou Springs, Boulder en Estes Park. Dus als ik het goed begrijp gaan we naar hele leuke plaatsen toe. Vooral die terrasjes in Boulder spreken me wel aan. :)

  5. Monique

    Boulder is gewoon erg leuk! Wij hebben genoten daar. Vooral het winkeltje ‘Into the wind’ was grappig, daar hing een groot deel van onze eigen collectie ;-)

    Vergeet Bass Pro Shop niet!

  6. Martin

    OMG!!! Wat heb ik gedaan? :-(

    Wij hebben meer dan 4 jaar in Ft Collins Colorado gewoond, maar hebben ons huis pas verkocht en wonen nu sinds een maandje in de staat Nevada (Vegas).

    Door het stukje te lezen, krijg ik me toch heimwee en spijt. Colorado is echt de mooiste staat (voor mij persoonlijk) in Amerika. De Rocky Mountains en alles wat je daar hebt is met geen enkele andere staat te vergelijken.

    Een ding weet ik zeker (na het lezen van je stukje)… IK KOM TERUG !!!! :-)

  7. Petr@

    Leuk idee van je om je lezers te vragen naar onderwerpen voor je blog. Zo komen er hele leuke en interessante dingen voorbij.
    Jouw omgeving klinkt in elk geval helemaal goed. Ik krijg helemaal zin om eens naar Colorado te gaan!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.