Bidden in de achtertuin

Ik hoor jullie al denken, sinds wanneer is die heiden ineens gelovig geworden??

Maar nee, het gaat niet over mij, hoor, maar over een apart insect dat eerder vandaag onze tuin binnen vloog.

Het was vanmorgen ontzettend lekker buiten: niet warm, een licht briesje, nauwelijks een wolkje aan de lucht, en dus besloten we om buiten te ontbijten.

Na het ontbijt ben ik een beetje gaan doe-het-zelven. Enkele van onze planten hebben flink te lijden gehad onder de recordbrekende temperaturen hier in Colorado de afgelopen paar maanden. Dit jaar is tot nu toe al het warmste jaar ooit in Colorado, en elk hitterecord is gebroken. We hebben een recordaantal dagen gehad waarbij de temperatuur boven de 95°F ofwel 35°C is geweest, en de maand juli is ook de warmste maand ooit geweest.

Vanwege deze enorme hitte zijn enkele planten ondanks regelmatig water geven in ’survival mode’ gegaan, waarbij de buitenste bladen half zijn afgestorven en omgekruld. Blijkbaar heeft deze strategie geholpen, want onderlangs komen weer allemaal nieuwe scheuten. Waarschijnlijk is de hitte zo vlak na het planten niet bevorderlijk geweest voor de plantgroei.

Bij The Home Depot hadden ze van die speciale buisjes met gaatjes erin die je in de grond bij de wortels kon steken. Je kunt hier dan met de gieter water in gieten, en het water loopt dan uit de gaatjes zo bij de wortels de grond in. Helaas waren al de kleinere buisjes uitverkocht, en dus besloot ik mijn eigen variant te maken.

Ik had een dunne plastic pijp gekocht van een meter of twee drie, heb daar kortere stukjes afgezaagd van een centimeter of 20 tot 25, gaatjes rondom erin geboord, en het uiteinde met siliconenkit gedicht. Zodra de kit is uitgehard, gaan de pijpjes bij de planten de grond in, en kun je met een klein gietertje de wortels direct water geven, in plaats van hopen dat het diep genoeg de grond intrekt als je het water op de grond giet. Je krijgt dan dus dit idee:

Wortelirrigatie
Irrigatie direct bij de wortels

Nadat we met de pijpjes klaar waren wilden mijn vader en ik onze kamperfoelie wat opbinden. De plant is sinds deze in de grond zit steeds verder naar voren gaan groeien, weg van de trellis. We liepen richting de plant toen er ineens een groot insect de tuin in kwam vliegen.

Ik dacht eerst dat het een grote sprinkhaan was, zo eentje die onder het vliegen een beetje op een vlinder lijkt. Hij landde op een van de planten, en ik wilde hem eens van dichtbij gaan bekijken aangezien we het er gisteravond toevallig met mijn ouders over hadden gehad.

Dichterbij gekomen zag ik dat het geen normal sprinkhaan was, maar een bidsprinkhaan.

Bidsprinkhaan
Bidsprinkhaan

We hebben meteen het fototoestel gepakt, en enkele foto’s gemaakt. Ik had nog nooit een bidsprinkhaan ‘in het wild’ gezien, dus om er dan een in je eigen achtertuin te zien vond ik toch wel bijzonder.

Gelukkig kon ik redelijk dichtbij komen, en de foto’s zijn best goed gelukt, gelet op het feit dat het een beetje waaide waardoor het takje behoorlijk heen en weer ging.

Zoekplaatje
Zoekplaatje

Bidsprinkhaan 2
Iets dichterbij…

Bidsprinkhaan 3
De ogen en de ‘voorarmen’ zijn zo goed te zien

Hopelijk krijgen we nog vaker de ‘praying mantis’ in de tuin, want het zijn blijkbaar bijzonder nuttige insecten, die andere schadelijke insecten vangen. En het is gewoon leuk…

2 Responses to “Bidden in de achtertuin”

  1. Joyce

    Leuke beesten. Wist je dat de vrouwtjes vaak de mannetjes tijdens of na de paring opeten? En toch doen ze het nog.

  2. BiBi

    Fascinerend. Met een erg leuke naam ‘Praying mantis’. Weer een stukje wijzer geworden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.