Whoa HOA!

Zoals veel ‘communities’ in Amerika heeft ook onze ‘community’, North Creek Farms, een HOA – een Homeowners Association.

De HOA stelt regels op waaraan elke huiseigenaar binnen de ‘community’ die de HOA reguleert zich dient te houden, en kan ook boetes opleggen voor het niet naleven van de regels, als de door de HOA geëiste correcties niet tijdig plaatsvinden.

Voor veel dingen die je aan je huis en tuin zou willen veranderen of toevoegen, zul je vooraf toestemming moeten vragen aan de HOA. Denk aan dingen als hekken, hot tubs, schuurtjes, maar ook aan dingen zoals je huis in een andere kleur verven.

HOA’s zijn het mikpunt van heel veel spot in de VS, en er zijn heel veel voorbeelden te vinden van HOA’s die erg ver gaan met het reguleren van wat wel en niet mag. Er zijn ook allerlei horrorverhalen rondom HOA’s; kijk maar eens hier voor een paar extreme voorbeelden.

Het voordeel van een HOA is dat er geen extremen zullen komen qua kleuren waarin een huis wordt geschilderd, enorme hoeveelheden hoge bomen die in een achtertuin worden geplaatst en de lichtinval bij de buren wegneemt, en er dus in het algemeen voor zorgt dat er geen uitwassen komen. Deels is het dus een beetje een soort van welstandscommissie.

Naast toestemming van de HOA zul je in veel steden/gemeenten ook een vergunning moeten aanvragen voor de aanleg van bepaalde dingen, zoals de eerder genoemde hot tub, maar ook voor hekken, sprinkler installaties voor de irrigatie van je tuin, enzovoorts.

Bij onze HOA dien je vooraf toestemming te vragen voor hekken, hot tubs, sprinkler installaties, maar er zijn ook strengere regels. Zo mag je niet het type van je huisnummers veranderen; deze moeten van één bepaald type zijn (oftewel het type dat er nu op zit). Ook mag je niet de buitenverlichting veranderen in een lamp van je keuze, maar het moet het type zijn wat er nu op zit.

Je mag echter ook niet in het wilde weg bomen, hagen, en struiken planten; op zich niet zo erg, want het betekent dat onze buren niet ineens een heel bos kunnen planten wat bij ons over of onder de schutting komt, en lichtinval wegneemt.

Kortom, er zitten nadelen aan een HOA, maar het kan ook voordelen hebben. Een goede HOA zal niet overreguleren, maar zal de HOA regels hanteren als een stok om mee te kunnen slaan mocht het nodig zijn in geval van excessen.

Eén van de dingen die onze HOA blijkbaar voorschrijft, is dat je binnen 90 dagen na de sleuteloverdracht een ontwerp voor de achtertuin moet indienen. Na goedkeuring door de HOA heb je vervolgens 120 dagen de tijd om dit ontwerp aan te laten leggen. Wij waren er echter van overtuigd dat dit binnen één jaar tijd diende te gebeuren – en onze buren dachten precies hetzelfde, zo hoorden we afgelopen zaterdag.

We hadden het met hen over de offertes voor het hek toen zij vroegen of wij ook de brief van de HOA hadden gekregen dat we nog geen ontwerp hadden ingediend. En niet alleen zij, maar ook de buren aan de andere kant hadden diezelfde indruk van één jaar tijd.

Nu hebben we met z’n allen 30 dagen de tijd om een ontwerp ter goedkeuring in te dienen, en na de goedkeuring hebben we weer de 120 dagen om alles aan te (laten) leggen.

Nu hadden we eerst het idee om veel zelf te doen, maar met de ‘grading’ (de hellingsgraden voor de afwatering) van de tuin is het allemaal niet zo eenvoudig. Een terras aanleggen op een (redelijk) vlak stuk is niet zo moeilijk, maar in onze tuin is er op 4,5 meter een hoogteverschil van bijna 20 centimeter – en dan wordt het een ander verhaal. Je moet dan iets aanleggen dat het terras op zijn plek houdt, en dat is dan weer minder eenvoudig. Het is zeker te doen, maar het is wel behoorlijk arbeidsintensief, en je moet het ook goed doen wil je voorkomen dat je terras heel langzaam verder de tuin in schuift.

We hadden al her en der voor terrastegels en alternatieven gekeken, maar alles wat we vonden – en wat ons aansprak – was toch redelijk aan de prijs: rond de $1000 à $1400 alleen voor de terrastegels. Daarmee heb je dus voor de rest nog niets: nog geen zand, nog geen gravel, nog geen materiaal om het opstaande randje te maken om het terras op zijn plek te houden.

Ik had het er afgelopen weekend nog met mijn ouders over, dat voor gras, sprinklers, borders en terras ik verwachtte zo rond de $3000 klaar te zijn. Echter, als iemand me een offerte zou maken om alles voor $3500 te doen, dan zou ik het maar wat graag laten doen. Maar ja, waar haal je zo iemand vandaan?

Nou, bij de buren, zo blijkt. We zijn vanavond met de buren aan de andere kant gaan praten over het hek omdat we een supergoede prijs hebben gekregen ($14.75 per “linear foot”, terwijl prijzen normaal tussen de $16 en $18 of meer per “linear foot” liggen). Gelukkig doen zij ook mee, en kunnen we nu ons hek gaan laten aanleggen – uiteraard na goedkeuring door de HOA.’

Terwijl we bij de buren waren kwam er iemand van “José’s Landscaping” bij hen om een offerte voor de achtertuin uit te brengen. We hadden die auto ook al bij de buren aan de andere kant zien staan eerder op de avond. Hij bracht voor de buren een offerte uit, en we vroegen hem of hij dat voor ons ook zou kunnen doen.

Hij kwam met een offerte voor het gras, de borders (met ‘mulch‘), en het terras (compleet met afwatering, verankering en het overbruggen van het hoogteverschil) met een offerte voor $3900. Het terras in die offerte wordt dan aangelegd met zogenaamde ‘Colorado Red Flagstone’:
Colorado Red Flagstone

Misschien niet helemaal wat we willen, maar aan de andere kant is het ook absoluut niet lelijk, en ook wel leuk dat het ‘Colorado Red Flagstone’ is. Bovendien: als we erop uitgekeken raken, kunnen we het altijd vervangen, aangezien er een goede basis ligt.

Onze buurvrouw zei toen ineens: “Wat als we allebei besluiten om jou in te huren voor de achtertuin, krijgen we dan korting?”. José lachtte eerst een beetje, maar zij bleef maar vragen, en uiteindelijk gaf hij toe en zei dat als we allebei erin meegingen, dan zou hij korting kunnen geven – en zo ging onze offerte ineens van $3900 naar $3500. En wat was het ook alweer dat ik tegen mijn ouders had gezegd? Als iemand het voor $3500 zou kunnen doen…?

Ik vroeg daarop of hij ook een offerte had uitgebracht bij de buren aan de andere kant, en hij bevestigde dat. Onze buurvrouw vroeg daarop meteen of hij ons nog meer korting kon geven als we de buren aan de andere kant ook konden overtuigen mee te doen. Na een beetje aandringen kwam er nog meer korting uit: als we alle drie de tuinen door hem zouden laten doen, ging er voor iedereen nog eens $200 af. Dat zou mooi zijn, want dan zou het ons maar $3300 kosten. En daar ga ik dus echt niet zelf voor liggen rommelen: het wordt nu professioneel aangelegd, met materiaal op schaal ingekocht, en je hebt een bedrijf om op terug te vallen mocht je terras de tuin in gaan glijden. Dat zou dus mooi uitkomen!

Morgen gaan we ook nog even met de buren aan de overkant praten, want wie weet willen zij ook wel meedoen met de deal, en krijgen we met z’n allen nóg meer korting. Het zou voor José erg handig zijn, want hij kan alles in één keer doen. Voor ons en onze buren is het ook handig, want we kunnen dan allemaal samen goedkeuring aanvragen bij de HOA: alles gebeurt door hetzelfde bedrijf, en blijkbaar hadden we allemaal in grote lijnen hetzelfde idee – keuren ze één goed, dan moeten ze de rest ook goedkeuren. Bovendien zitten we allemaal achter een hek van 1,80 meter, dus het zou allemaal niet zo moeilijk moeten zijn.

Hoe dan ook, het lijkt er in ieder geval op dat we onze door de HOA gestelde tijd voor het indienen van een plan makkelijk zullen redden, en ook de aanleg zou geen probleem zijn, aldus José: doordat alles bij elkaar ligt, zouden alle tuinen binnen vijf dagen af kunnen zijn. Dat zou erg mooi zijn, nu het voorjaar er is!

Vrijdag komt er bij de buren nog een bedrijf langs, maar het vermoeden is dat zij een stuk duurder zijn. Omdat we allemaal voor het begin iets heel eenvoudigs willen om zo de HOA tevreden te stellen, hoeft het ook allemaal niet zo apart en duur te zijn: de basis is voldoende. We kunnen dan planten, struiken en bomen beetje bij beetje toevoegen.

We wachten dus nog even een offerte of twee af, maar het lijkt erop dat José wel eens een deal zou kunnen krijgen waarbij hij in ieder geval twee tuinen kan doen, misschien drie, en misschien zelfs vier.

Een aantal dingen zijn in ieder geval zeker: we hebben ontzettend leuke buren aan weerszijden (en aan de overkant), en we krijgen binnenkort een tuin!

5 Responses to “Whoa HOA!”

 1. elke

  Dat klinkt goed!
  En zo zie je maar dat een HOA ook voor burencontact kan zorgen. Nog een voordeel, hahaha.

 2. Roger en Monique

  Leuk dat jullie een tuin krijgen. Lekker vóór de zomer. Verder ook leuk (en belangrijk!) dat jullie leuke buren hebben. Dat is gewoon erg belangrijk.

  …ik vind het wel érg ver gaan dat je zelfs de buitenverlichting niet zelf kunt bepalen… Beetje variatie, uiteraard met grenzen, vind ik persoonlijk wel leuk.

 3. Theo

  Hallo Dennis,

  Ik lees al een tijdje mee op jullie leuke weblog.

  Nu vraag ik me af of die HOA niet samengesteld wordt uit alle eigenaren? Heb je zelf niets te zeggen over de invulling van het ‘bestuur’ en het beleid? In Nederland heb je bij appartementen natuurlijk een Vereniging van Eigenaren, waar je zelf naar rato van een bepaalde verdeling lid van bent, en dus ook stemrecht hebt. Kun je meer uitleggen over hoe een HOA werkt en ingevuld wordt?

  Groet, Theo

 4. Fred

  Ik vindt wel dat die HOA erg (te) veel macht heeft als ik de artikelen in de link lees. Ze zijn nog veel erger dan een welstandscommissie in Nederland.
  De uitspraak “It’s a free country” die ik wel vaker van Amerikanen heb gehoord gaat hier zeker niet op

 5. Annemiek

  Ik vindt zo’n HOA maar niks, maar aan de andere kant krijg je dan ook geen situaties zoals in onze “buurt” waar een huis vervallen raakt. Hopelijk doet Jose goed werk.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.