Naar Rapid City, SD

Al een hele tijd lopen Anna en ik rond met het idee om een paar dagen ergens heen te gaan, een weekendje of een midweekje ergens heen waar we allebei nog niet zijn geweest.

We zijn dan wel in september twee weekjes naar Nederland geweest, maar zoals meerdere NederAmerikanen beamen op het AllesAmerika forum, ondanks dat het natuurlijk geweldig leuk is, voelt dat toch niet als een échte vakantie – althans niet in de zin van eens even in een nieuwe, onbekende omgeving zijn, in een hotel zitten, en nieuwe dingen verkennen.

Nu ben ik in de afgelopen tweeëneenhalf jaar wél op nieuwe, onbekende plekken geweest voor mijn werk, maar Anna is behalve de Nederland reisjes in 2009 en 2011 niet eens Colorado uit geweest. En dat terwijl er zoveel mooie en leuke dingen op (minder dan) een dag rijden bij ons vandaan liggen.

Heel veel van die bezienswaardigheden zouden we in een weekendje kunnen doen, maar met Anna’s werk is dat niet altijd even eenvoudig. Een groot deel van het jaar is het voor haar lastig, zo niet onmogelijk, om meedere dagen vrij te nemen omdat ze dan midden in het drukke seizoen zit, en meer dan 80 nieuwe medewerkers moet aannemen (wat betekent door de maanden heen duizenden sollicitaties doornemen en honderden sollicitatiegesprekken houden om tot die 80 nieuwe mensen te komen).

Daarnaast hebben we natuurlijk ook maar weinig vrije dagen. In 2011 is een groot deel al opgegaan aan de twee weken Nederland, een paar dagen zijn opgegaan rond de verhuizing, en een aantal zijn opgegaan tijdens de bezoeken van mijn ouders.

De laatste tijd begon het echter steeds meer te kriebelen, en willen we er echt graag even tussenuit. Het hoeft niet lang te zijn, het hoeft niet ver te zijn, en het hoeft niet superdeluxe te zijn, maar zeker nu Anna wat werk betreft even in een dipje zit, zou het aardig zijn om er even tussenuit te gaan. Bovendien had ik een mooie kwartaalbonus gekregen aan het eind van 2011, dus dat kwam al goed uit.

Maar ja, waar ga je heen? We hebben tientallen bestemmingen gekeken.

We hebben gekeken om ergens heen te vliegen. Met Frontier en Southwest kun je redelijk goedkoop vliegen, maar we zaten dan nog altijd rond de $500 voor twee retourtickets – en dat was dan nog zonder hotel/motel/B&B, en zonder eten, zonder uitstapjes. Aangezien we maar maximaal een dag of vier, vijf, wilden gaan, zou de reis erheen relatief duur zijn.

En zo kwamen we al snel uit op een rit met de auto, waarbij we maximaal een dag wilden rijden.

We zouden naar het zuiden kunnen, naar New Mexico, bijvoorbeeld naar Santa Fe, maar daar waren we allebei al eens geweest, en we wilden heel graag naar een voor ons allebei onbekende omgeving.

We zouden naar het westen kunnen, naar Moab en omgeving met al die mooie parken en de prachtige omgeving, maar dat is toch iets wat je beter laat in het voorjaar of vroeg in de zomer kunt doen, omdat de kans op (veel) sneeuw daar wel erg groot is.

Naar het oosten is er niet zo heel veel te beleven, en dus bleef naar het noorden over. En wat ligt er zo’n 6 uur naar het noorden? Rapid City, in South Dakota, en omgeving, en in en rondom Rapid City is veel te doen en te zien, en allemaal binnen zo’n anderhalf uur van Rapid City.

Je hebt er Mount Rushmore, het beroemde monument met de vier hoofden van presidenten uit de rotsen gehouwen (ontworpen door Gotzun Borglum, die dat deels heeft gedaan tijdens zijn verblijf in het Menger Hotel in San Antonio, Texas, waar wij onze huwelijksreceptie hebben gehouden).

Je hebt er Badlands National Park, wat ook in de winter met sneeuw erg mooi schijnt te zijn.

Je hebt er Custer State Park, dat er prachtig uitziet.

Je hebt er Jewel Cave en Wind Cave, twee mooie grotten waar je rondleidingen kunt krijgen.

Je hebt er Deadwood, een oud westernstadje, dat gerestaureerd is, en nu meer een casinostadje is, maar wel leuk moet zijn om even rond te lopen.

En natuurlijk ligt op zo’n twee uur van Rapid City ook nog Devils Tower, bekend van onder andere de film Close Encounters of the Third Kind uit 1977, waar ik sinds het zien van die film altijd ooit eens naar toe heb willen gaan.

Devils Tower in de film 'Close Encounters of the Third Kind'

En je hebt er nog veel meer in de buurt. Het mooie is ook dat het van ons huis uit maar zes uurtjes rijden is, als je rechtstreeks naar Rapid City zou rijden.

We hebben echter het idee opgevat om via Scottsbluff, Nebraska rijden, dan door naar Carhenge in Alliance, Nebraska, en misschien via Wounded Knee (waar in 1890 honderden Indianen zijn afgeslacht door het leger, en bekend van het nummer Wounded Knee van Redbone uit 1973) naar Rapid City. Deze route duurt echter wat langer dan zes uurtjes, en dus zal een overnachting ergens halverwege wel nodig zijn.

Het volgende dat beslist moest worden was wanneer we zouden gaan. Nu is het nog te vroeg in het jaar, en is het daar nog te koud, en de kans op slecht weer met veel sneeuw te groot. Februari komt niet zo goed uit voor ons allebei, en in maart moet ik waarschijnlijk voor het werk een weekje naar Indianapolis, en aangezien we nog niet precies weten wanneer in maart komt dat ook niet goed uit. Eind april komen mijn ouders op bezoek, en zo kwamen we al snel uit op begin april.

Vervolgens was het zoeken naar een hotel in een redelijke prijsklasse. Omdat het nog zo vroeg in het jaar is, hebben de hotels in Rapid City lagere prijzen dan de rest van het jaar. Na heel wat zoeken vonden we een apart hotel in Rapid City: Hotel Alex Johnson.

Het is een historisch hotel, gebouwd in 1927 door spoorwegmagnaat Alex Johnson, Vice President van de Chicago and Northwestern Railroad. Meer over de geschiedenis van het hotel vind je hier. Het hotel is in 2009 en 2010 voor miljoenen dollars gerestaureerd, en ziet er best leuk uit (al tonen sommige, vooral oudere foto’s, een beetje kitscherig, goedkoop hotelinterieur).

hotel-alex-johnson

In deze tijd van het jaar is het hotel een stuk goedkoper dan in het hoogseizoen. Na wat heen en weer mailen met de Assistant Manager van het hotel heb ik een Junior Suite kunnen regelen voor vier nachten, voor maar $65 per nacht (in juli kost de suite zo’n $188 per nacht, begin augustus is dat $350 per nacht maar dat komt ook door de Sturgis Motortcycle Rally). Dat betekent dat we straks de eerste week van april vier nachten in een bijzonder hotel in Rapid City zitten, voor in totaal (met alle belastingen erbij) maar $310. Geen gekke deal!

De komende weken kunnen we op ons gemak eens de route uit gaan stippelen, en beslissen of we al dan niet de omweg willen maken via Scottsbluff, Carhenge, en Wounded Knee, of dat we dit voor een ander reisje bewaren.

We hebben er in ieder geval heel erg veel zin in!

2 Responses to “Naar Rapid City, SD”

  1. Jacqueline alias Jasmino

    Wat een leuk vooruitzicht! Veel plezier daar, het is een prachtige omgeving.

  2. Annemiek

    Dat is inderdaad een leuk vooruitzicht. We zijn heeeeel lang geleden eens in die streek gewees, heel mooi.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.