Nieuw Huis – Het Gat

Weer even een update over het nieuwe huis vanuit het warme Denver.

Als ik zeg: “het warme Denver” dan bedoel ik ook warm:

107F
107°F = 41,7°C

Die 107°F was bij mijn werk; eenmaal thuisgekomen bleek het ietsje “koeler” te zijn: “slechts” 104°F ofwel 40°C. Het is de hele week al bijzonder warm, in grote delen van de VS. Wij krijgen net het randje mee van die hittegolf. Gelukkig hebben we hier een zeer droge warmte en is het zelfs met 40°C nog wel uit te houden. Geen weer om veel buiten te doen, maar als we een hoge luchtvochtigheid zouden hebben – zoals aan de oostkust, bijvoorbeeld – dan zou het niet te doen zijn geweest.

Maar goed, over naar de update over het nieuwe huis.

Afgelopen dinsdag bleek dat ze waren begonnen met de voorbereidingen voor ons huis. Anna was voordat ze ging werken even langsgereden, en stuurde me deze foto:

Het begin
Het begin

De grote berg grond was verdwenen, en er stonden kleine paaltjes ter aanduiding van waar er moest worden gegraven. Het feit dat ze met de bouw waren begonnen betekende dat we de hypotheekrente (eindelijk) vast konden laten leggen.

Ik heb dus gelijk Lauri gebeld, onze hypotheekspecialist. Lauri had al van Sue – van Meritage Homes – gehoord dat ze waren begonnen, en had al wat werk gedaan. Ze nam de cijfers nog even met me door om te verifiëren dat we nog steeds dezelfde aanbetaling wilden doen, waarna ze me vertelde wat de hypotheekrente zou zijn.

Via diverse sites had ik al gezien dat de rente de afgelopen paar weken een beetje omhoog is gegaan, en dat het momenteel op 4,69% stond. Met het “long lock program” (waarbij we de rente nu al vast kunnen leggen in plaats van ten tijde van de overdracht) komt daar nog een 1/8% bovenop, waarmee de totale rente op zou uitkomen op 4,815%.

Je zou de gok kunnen nemen en de rente nu nog niet vast laten leggen maar pas ten tijde van de ‘closing’, in de hoop dat de rente niet veel omhoog zal gaan tussen nu en dan, maar de kans dat de rente – flink – omhoog gaat de komende weken en maanden is erg groot.

Amerika is momenteel in de greep van de ‘debt ceiling’ en het compromis dat de Democraten en Republikeinen dienen te sluiten over het verhogen van de ‘debt ceiling’ en het verlagen van de overheidsuitgaven. De deadline staat nu op 2 augustus: wordt er voor die tijd geen compromis bereikt, dan betekent dit dat de VS schulden niet meer kan terugbetalen. CNN omschrijft de mogelijke gevolgen goed:

If Congress fails to raise the $14.3 trillion debt limit by August 2, Americans could face rising interest rates, a declining dollar and increasingly jittery financial markets, among other problems.

Een mogelijk gevolg zou dus de verhoging van de rente zijn, en op dit moment is het nog niet zeker of de deadline van 2 augustus wel of niet wordt gehaald. Met andere woorden: het is dus écht een goed idee om de rente nu vast te leggen.

Lauri verraste me vervolgens: hun rente is momenteel niet 4,69%, maar slechts 4,375%! Dit betekent dat met de extra 1/8% onze totale hypotheekrente uit zou komen op 4,5% – echt geen verkeerde rente. En dus hebben we de rente maar vastgelegd. We moeten nu een ‘lock deposit’ van $1250 betalen, maar dit gaat richting de aanbetaling, dus uiteindelijk betaal je er niets extra’s voor. Plus: stel dat de marktrente nog omlaag gaat, dan hebben we de kans om eenmalig onze rente ook te verlagen. Een ‘win-win situation’ dus!

Aangezien ik woensdag lang had gewerkt besloot ik om op donderdag wat eerder van het werk te vertrekken, en eens te gaan kijken bij ons kavel. Ik heb ook eens een alternatieve route geprobeerd die het drukste deel van de snelweg vermijdt, om eens te kijken of het scheelde in reistijd. Helaas niet: het duurde zelfs langer om “thuis” te komen dan via de files op de autoweg, en het was ook nog eens een aantal mijl langer. Geen goed alternatief dus.

Eenmaal bij ons kavel aangekomen bleek er heel wat te zijn veranderd sinds vorige week. Beide huizen op de hoek hadden nu een volledig afgewerkte fundering, en bij onze buren was er zelfs al begonnen met een deel van de ‘framing’ bovenop de fundering:

Huis - Gat 4
De fundering van de buren met het begin van de ‘framing’

En bij ons? Wel, wij hebben nu een groot gat in de grond:

Huis - Gat 3
Ons gat in de grond

Vooruit, nog eentje dan, nu recht ervoor genomen:

Huis - Gat 1
Hier komt ons huis te staan

Het gat in de grond lijkt nu erg klein, maar aangezien het gat drie meter diep is, is het beeld wat vertekend. Ook lijkt de achtertuin nu kleiner dan we in de bestaande Keystone hadden gezien, maar ook dat is gezichtsbedrog want de stukken grond zijn precies even groot. Maakt ook niet uit: er zit een gat in de grond!

Hierna ben ik nog even bij het sales kantoor langsgeweest waar ik nog een goed half uur met Tim heb gepraat (Sue had vrij), en van Tim hoorde ik dat de verwachting is dat het huis binnen 110 dagen klaar zal zijn, wat betekent dat de opleverdatum ergens in de eerste 10 dagen van november zal plaatsvinden.

110 dagen! Dat zou betekenen dat we niet alleen vóór Kerst in ons nieuwe huis zitten, maar dat we zelfs vóór Thanksgiving al in ons nieuwe huis zouden kunnen zitten! De bouwers van Meritage garanderen dat als ze eenmaal beginnen ze die 110 makkelijk halen, dus dat zou helemaal geweldig zijn, want dan zouden we maar één maand extra hoeven te huren na afloop van ons jaarcontract op 24 oktober. Laten we het hopen!

Volgens Tim zou binnen twee weken nu het merendeel van de ‘framing’ helemaal af zijn, en rond die tijd krijgen we dan ook onze eerste ‘construction meeting’, met de hoofdaannemer waarbij we uitleg krijgen over het hele proces, hij met ons alle mogelijkheden en gekozen opties bespreekt, en we de kans hebben om vragen te stellen. Na die eerste meeting krijgen we nog enkele voortgangsmeetings, dus het hele proces maken we van dichtbij mee. Leuk!

Het heeft even geduurd, maar het is nu dus écht begonnen!

3 Responses to “Nieuw Huis – Het Gat”

  1. Roger en Monique

    Leuk dat de werkzaamheden nu gestart zijn! Spannend…nu is het zeker 3 of 4 keer per week langs het kavel na het werk, zeker als ik lees dat over 2 weken het frame al af is. Dan moet je dus frequent foto’s maken, om later nog eens terug te kunnen zien hoe alles tot stand is gekomen. Wij zijn uiteraard ook benieuwd naar de foto’s. :-)

  2. Elke

    Spannend he, de bouw van je eerste huis!
    Ik hoop dat je ons regelmatig komt updaten met foto’s!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.