Een stormachtige week

En dat bedoel ik dan letterlijk. Vorige week schreef ik al over de enorme storm met alle overstromingen die we in Denver hebben gehad. We hadden gehoopt dat het daarbij zou zijn gebleven, maar helaas.

Elke namiddag sinds die flinke storm hebben we lang aanhoudende stormen gehad. Gelukkig hebben we van de meeste stormen alleen de regen meegekregen, behalve en woensdag en gisteren (donderdag).

Beide dagen hebben we de volle laag gekregen. Woensdag was ik thuis toen de storm in alle hevigheid los barstte. Het begon met flinke wind, waarna de regen kwam – en hoe. Enorm grote druppels die enorm veel herrie maakten op het dak en tegen de ramen. Het duurde niet lang voordat die dikke druppels overgingen in hagel.

In het begin waren het hagelstenen nog van het formaat erwt, en ik hoopte dat het daarbij zou blijven. Ik weet dat hagelstenen hier vele malen groter kunnen worden, en dat ook regelmatig doen – getuige de lichte hagelschade die mijn auto vorig jaar tijdens een storm opliep. En jawel, niet veel later nam het lawaai toe: de hagelstenen waren gegroeid tot de grootte van hazelnoten, met regelmatig ertussen van het formaat pingpong bal.

Ik hoopte dat het snel zou ophouden, want mijn auto kreeg de volle laag. Zodra de hagel stopte ben ik in de regen gaan kijken – en zag dat mijn buren hetzelfde deden – maar aangezien het nog steeds regende was er nog niet veel van te zeggen. Er was in ieder geval geen overduidelijke schade.

Eenmaal binnen – en na me te hebben afgedroogd, want het regende toch nog wel flink – ben ik eens op internet gaan kijken of er soms weer overstromingen waren in de Denver-regio. En jawel: er was zelfs een “flash flood warning” uitgevaardigd voor delen van de Denver Metro Area. In Boulder county werd er zelfs gewaarschuwd voor “life threatening situations” nadat het waterniveau in Boulder Creek in een half uur tijd ongeveer 1.20 m. was gestegen. Je ziet het grote front boven Boulder hange, linksboven, maar ook wij bleken middenin een stormfront te zitten:
13 juli

Terwijl ik dit allemaal zat te lezen klonk het alsof de regen weer in hevigheid toenam, en niet veel later kwam er weer opnieuw hagel naar beneden – nu nog groter dan daarvoor. Deze tweede hagelbui hield gelukkig niet zo lang aan als de eerste maar was wel veel heviger. Tijdens deze tweede bui had ik de hele tijd in mijn hoofd: “gelukkig dat we in het nieuwe huis een garage hebben die we ook echt als zodanig kunnen gebruiken in plaats van alleen voor opslag zoals nu”…

Een tijdje nadat deze korte maar hevige bui voorbij was, en de auto een beetje was opgedroogd ben ik weer eens gaan kijken, maar gelukkig kon ik ook op een droge auto geen spoortje van hagelschade ontdekken – gelukkig maar! Ook al ben ik er via de autoverzekering volledig voor gedekt, ik had geen zin in alle rompslomp die erbij komt kijken. Tijdens de storm van gisteren zat ik nog op mijn werk, maar zag op de radar dat het flink tekeer moet zijn gegaan. Op de diverse weersites was te lezen dat de kans bestond dat deze storm flinke hagel zou kunnen produceren, van wel 2,5 cm doorsnede. Niet veel later las ik dat op diverse plekken zulke grote hagel ook was waargenomen. Ook deze storm trok in alle hevigheid recht over ons huis:
14 juli

Zo rond vijven was een deel van de storm al weggetrokken, maar er zat nog een tweede front aan te komen. Geen zin in nog meer hagel besloot ik daarom om in plaats van naar huis om richting noorden te rijden, naar ons kavel, aangezien het daar droog was. Het was tevens weer een goede test om te kijken hoe lang het in slecht weer duurt om van mijn werk naar het nieuwe huis te rijden in de spits.

Ondanks dat het iets drukker was dan normaal duurde het ook dit keer weer drie kwartier – dat lijkt toch zo’n beetje de norm te zijn. Dat valt dus nog reuze mee, want nu ben ik ’s avonds ook wel zo’n 40 minuten onderweg midden in de spits.

Ik had Anna laten weten dat ik naar ons kavel zou gaan om te gaan kijken, en niet lang na mij kwam Anna ook aan. Men was al met de twee huizen op de hoek begonnen, en daarvan was de fundering al bijna klaar. De reden dat men al zo ver was met deze twee huizen is dat deze twee kavels wel al aan een geasfalteerde weg lagen, waardoor het toegestaan was om al te beginnen. Ons kavel ligt pas sinds vorige week aan een geasfalteerde weg, en dus kon men nog niet eerder met de bouw beginnen.

Op ons kavel ligt nu nog alle grond die uit kavel 1 is opgegraven, maar als het goed is wordt dit maandag allemaal verwijderd.
Onze auto's voor ons kavel
Onze auto’s voor ons kavel, met alle grond uit kavel 1 erop

Wat wel goed te zien was op kavel 1, was hoeveel hoger het huis komt te liggen dan we hadden gedacht.
Fundering van het huis op kavel 1.
Je ziet hoe de bovenkant van de fundering redelijk wat uitsteekt boven de grond; dat wordt dus het vloerniveau van de begande grond. Op zich wel mooi, want dan hebben we met een klein beetje geluk ook nog een beetje uitzicht op de bergen vanuit de woonkamer. En niet alleen dat: ook bij flinke regen is het gelet op de afwatering beter, natuurlijk.

De scheidslijn tussen de twee kavels was duidelijk aangebracht op de stoeprand.
Scheidslijn tussen kavel 1 en ons kavel
Scheidslijn tussen kavel 1 en kavel 2, ons kavel

Aangezien er minimaal 20 voet (ongeveer 6,10 m.) tussen twee huizen moet zitten kon ik een goede drie meter afpassen om de grens van ons huis te kunnen vinden. Dat bleek ongeveer te zijn waar de naad in de stoep op deze foto is te zien:
Lijn waar huis begint
De lijn waar ons huis ongeveer begint

Maandag ga ik in ieder geval na het werk weer even kijken; ik heb zo het idee dat ik wel twee of drie keer per week zal gaan kijken, en zal dan zeker ook foto’s maken. Tussendoor kan Anna vrijwel elke dag even gaan kijken, aangezien zij toch vlakbij werkt.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat het allemaal eindelijk zal gaan beginnen!

Uiteindelijk hebben we het qua weer de rest van de avond droog gehouden, en heeft ook de hagel zich niet meer laten zien, hoewel het noordoosten van Denver en het vliegveld behoorlijk flink is geraakt door de hagel. Vanochtend hoorde ik van een collega dat zijn vader tijdens een zakenreis zijn auto bij Denver International Airport had geparkeerd – buiten, omdat in de parkeergarages geen enkele plek meer was – en vanochtend bij terugkomst zijn auto zwaar beschadigd terugvond: de voorruit was kapot, en de hele auto zat van voor tot achter onder de putjes van de zware hagel. De verwachting is dat de auto economisch total loss is – er was zoveel hagelschade dat het ondoenlijk was om alles te gaan repareren.

Diezelfde storm heeft op DIA ook een veertigtal vliegtuigen flink beschadigd, en voor flinke vertragingen gezorgd. Je kunt hier een artikel lezen waarin staat dat er enkele tientallen vluchten zijn afgelast omdat de vliegtuigen te zwaar beschadigd zijn door deze hagelbuien. Deze foto toont goed aan hoe hevig de hagelbui moet zijn geweest:
Vliegtuig met hagelschade
Hagelschade aan een vliegtuig

Ben ik blij dat we in ons nieuwe huis een bruikbare garage krijgen…

2 Responses to “Een stormachtige week”

  1. Roger en Monique

    Leuk dat de bouwwerkzaamheden bijna gaan starten! Spannend. Ik kan me voorstellen dat je een paar keer per week gaat kijken… Altijd leuk om te zien welke vorderingen er weer zijn gemaakt. Verder is het een leuke herinnering om later een fotoboek te hebben hoe het huis tot stand is gekomen. Van ons huis hebben we ook al ruim 200 foto’s en het is nog niet klaar.

  2. José (AA forum)

    Spannend hè zo’n nieuwbouwhuis? Wij wachten als sinds mei 2010 en nu krijgen we 27 juli ein-de-lijk de sleutel! Wat is de planning voor jullie huis?

    Volgensmij nemen ze hier in NL het zekere voor het onzekere en bouwen een gigantische marge in.
    Ons huis moest klaar zijn in 400 werkbare dagen.
    Had ik eens uitgerekend, de gewone werkdagen kwamen al op september 2011, neem daarbij ook nog eens de niet werkbare dagen, hele dag regen; sneeuw, vorst etc., dan zou je dik in oktober uitkomen.

    Zal de bouw via deze blog op de voet volgen! Spannend!
    En jullie krijgen echt een prachtige woning!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.