Geeks Who Drink

Gisteravond zijn we voor het eerst sinds enkele weken weer eens naar onze stamkroeg, The Elm, geweest voor ‘Geeks Who Drink’.

Geeks Who DrinkGeeks Who Drink‘ organiseert pub quizzes, en wordt min of meer gezien als de grootste en beste organisator van pub quizzes in het land. Gestart in Denver in 2006 organiseert ‘Geeks Who Drink’ tegenwoordig pub quizzes in meer dan 75 bars en restaurants in Colorado, Texas, Washington, New Mexico en Virginia.

Een ‘Geeks Who Drink’ pub quiz bestaat uit 8 rondes met elk 8 vragen. Twee van die rondes zijn “audio rounds”: meestal één vraag waarbij je de titel van een lied en de artiest moet noemen, en één met geluidsfragmenten uit TV-series en films. Verder zit er ook altijd een “visual round” tussen: dit kan vanalles zijn, van namen van kruisingen tussen twee hondenrassen (bijvoorbeeld de labradoodle), artiesten die ooit naakt geposeerd hebben, tot acteurs en actrices waarbij de gezichten in Photoshop zijn aangepast.

De ene week is de quiz moeilijker dan de andere, en de ene week zijn we beter dan de andere. The Elm zit op dinsdagavond meestal stampvol, want ‘Geeks Who Drink’ is populair. Er zijn altijd wel tussen de 8 en 15 teams aanwezig die actief meespelen, en de meeste teams bestaan uit 3 tot 6 personen (6 is het maximum aantal personen in een team). Wij spelen meestal met z’n tweetjes, wat helaas wel eens tot lagere scores leidt. Ach, wie probeer ik voor de gek te houden: we eindigen meestal vrij ver onderaan. Ik hou het op het feit dat we blijkbaar toch niet zo’n ‘Geeks’ zijn als de rest.

Naast de “audio rounds” en de “visual round” is ronde 8 altijd een ronde met “General Knowledge” vragen. Voorbeelden van gisteravond: “In welke staten bevindt zich het Corporate hoofdkwartier van Bed, Bath & Beyond, Costco en K-Mart (respectievelijk New Jersey, Washington en Illinois), en “Noem de vier videospellen die Rockstar Games sinds 2008 heeft uitgebracht (Red Dead Redemption, LA Noir, Grand Theft Auto 4, Max Payne 3). Gisteravond was ronde 8 een moeilijke ronde.

De overige rondes zijn meestal themarondes, waarbij alle vragen met een bepaald thema hebben te maken. Zo was er gisteren een ronde met de titel “Zeus, Seuss, and Moose” – waarbij er vragen waren zoals “In welk dier veranderde Zeus zichzelf om een vrouw te versieren (lees: verkrachten)” (antwoord: zwaan), en “In welke kinderserie uit de jaren ’80 had een van de vrouwelijke karakters de bijnaam Moose? (antwoord: “You can’t do that on television”), en “zijn herten en elanden leden van dezelfde familie?” (antwoord: ja).

Een andere ronde had als thema “A Land of Four-Letter Words”: “Noem 8 van de 10 landen wiens Engelse naam vier letters heeft” (denk aan Peru, Iraq, Iran, Togo, Cuba, Fiji, Laos, Mali, Oman). Een andere vraag was “Triple Plays of the ‘70s”: je kreeg drie namen van karakters in films uit de jaren ’70 te horen, en je moest dan raden wie de acteur was, bijvoorbeeld: “R.P. McMurphy, J.J. Gittes, Jack Torrance”, waarbij het antwoord is: Jack Nicholson (respectievelijk uit de films “One Flew Over The Cuckoo’s Nest”, “Chinatown”, en “The Shining”).

Zoals je ziet kunnen sommige vragen best pittig zijn, maar het is altijd leuk. Jason, de quizmaster heeft een goed gevoel voor humor, en is er niet vies van om – af en toe in niet mis te verstane woorden om zijn punt duidelijk te maken – mensen die niet meespelen op hun plek zetten als ze zodanig luidruchtig zijn dat anderen de quizvragen niet eens kunnen horen.

Inmiddels kennen ze ons wel bij The Elm (ik weet nog steeds niet of dit nu iets positiefs is of niet, maar leuk is het wel), en het is altijd gezellig: een lekker biertje, heerlijk ‘pub food’ (voor mij standaard de “Fish & Chips”), en een leuke, uitdagende quiz vol met humor.

We hebben al vaker gezegd dat als we in ons nieuwe huis zitten er twee dingen zijn die we zeker zullen missen van onze huidige buurt: de oude hoge bomen, en The Elm. Gelukkig zitten we er maar 20 minuutjes rijden vandaan, en de twee dinsdagen in de maand dat Anna niet laat hoeft te werken zullen we zeker af en toe naar The Elm gaan voor ‘Geeks Who Drink’.

Oh ja: als je je afvraagt op welke plek wij gisteren zijn geëindigd… ik moet met schaamrood op de kaken toegeven dat op de 9e plek zijn uitgekomen… van de 9 teams… niet onze beste prestatie want we zijn al eens 7e van 10 teams geworden. Er is maar één manier om beter te worden: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Vervelend, hè, elke keer weer opnieuw naar de bar moeten?

Wil je zelf eens je kennis testen, dan kan dat middels de voorbeeldquiz op de site van ‘Geeks Who Drink’; de voorbeeldquiz is hier te vinden. Succes!

2 Responses to “Geeks Who Drink”

  1. Petra

    Hee, wat leuk, ik kende dat niet en ik zie, dat ze het ook bij het Hard Times Cafe hier in Fairfax doen.

  2. Clint

    Ik ging in Nederland vrij vaak naar de pub quizes in een van de Ierse pubs waar ik kwam. Altijd onwijs leuk, en meestal erg lastig :D

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.