Wéér een auto gevonden…

We hebben wéér een auto gevonden…

Vanochtend zijn we om 11 uur naar de lokale Mazda dealer gegaan, waar we een proefrit hadden geboekt in een zwarte Jeep Liberty uit 2003, welke te koop stond voor $9,995.

Veel hoger dan ons budget, maar we waren gewoon eens benieuwd hoever we ze omlaag konden krijgen. Het heeft flink gesneeuwd vannacht, waardoor er vanochtend zo’n 20 tot 25 centimeter sneeuw lag. We wilden vandaag gaan autoshoppen, maar met alle auto’s bedekt in een dikke laag sneeuw is het toch wel moeilijk om te beoordelen hoe goed een auto er nu werkelijk uitziet.

Ik heb de Liberty mogen proefrijden in de sneeuw, wat wel een aparte ervaring was, maar wat een genot om die auto te rijden in de sneeuw!

Al snel na de proefrit bleek dat ze niet lager wilden gaan dan $7000 – nog steeds een mooie korting t.o.v. de bijna $10K, maar ook nog steeds veel te veel voor ons.

Vervolgens zijn we met Liam, de aardige verkoper, naar de Ford garage van Spradley Barr gereden, een paar mijl verderop, waar ze een 2001 Mercury Mountaineer hadden staan. De Mountaineer is de luxe versie van de Ford Explorer, dus geen verkeerde auto.

Eenmaal aangekomen bleek de Mountaineer te koop te staan voor $7995. Nog steeds boven ons budget, maar ja. Ook de Mountaineer mocht ik in de sneeuw proefrijden – en wat een auto! Echt alles erop en eraan, een 5.0 liter V8 motor erin, All Wheel Drive, en als een blok op de weg, ook in de sneeuw. Je merkte haast niet dat je in de sneeuw reed. Nog nooit heb ik me zo veilig en op m’n gemak gevoeld in een auto in de sneeuw!

Terug bij de dealer begonnen de onderhandelingen. Uiteindelijk, na heel wat heen en weer bieden, kwamen ze niet lager dan $7000. Als we $2000 zouden aanbetalen, dan zouden we een lening kunnen afnemen van $155 per maand, 54 maanden lang.

Ik dacht het dus niet, hè… allereerst is de auto nog ver boven ons budget, en ten tweede willen we gewoon geen lening – punt. Stel dát we na januari toch niet mogen aanblijven bij Walmart of Toys-R-Us, dan hebben we wel een lening aan de broek hangen. Ook al krijgen we nu allebei te horen dat zowel Walmart als Toys-R-Us ons wil aannemen na de 90 dagen ’seasonal’ is dat een te grote onzekerheid voor ons om daar een lening op af te sluiten. En dus hebben we maar vriendelijk bedankt.

Daarna kwamen ze met nog een andere auto: een Ford Explorer uit 1996. En zo zijn we weer richting de Ford garage gereden, waar we een hele tijd hebben zitten wachten. Uiteindelijk bleek dat ze de Explorer niet meer hadden omdat deze al verkocht was, maar ze hadden nog een andere Explorer, uit 1994.

Deze was echter in slechte conditie: de bumper hing los, deuken in de chromen bumper, scheuren in het interieur – dus dat was al meteen een grote dikke “thanks but no thanks!”.

Als laatste hadden ze nog een Explorer, uit 1996, die voor $5995 te koop stond, welke we mee konden nemen voor $4200, inclusief de sales tax en de dealer fees (wat samen neerkomt op zo’n $600 tot $700) – ook weer een mooie aanbieding, eigenlijk, alleen: boven ons budget, en het was een handgeschakelde versnelling – nee dus. (Nog afgezien van het feit dat ‘ie lelijk bruin was).

Hierna zijn we weer terug gereden richting de Mazda dealer, waar we nog een Explorer zagen staan. Dit exemplaar was paars, heel erg paars, maar zou in redelijke staat zijn. We zijn gaan kijken, en ik heb vol gas over het enorm grote terrein mogen vegen met het ding, en inderdaad, hij reed heerlijk – alleen: hij was wel erg paars.

Deze zouden we eventueel kunnen krijgen voor $3250 – da’s dus al dichter in de buurt van ons budget. Maar ja, ik was niet echt ervan overtuigd, zeker niet omdat het nog steeds meer was dan we willen uitgeven.

Uiteindelijk bleek deze Explorer een probleem met de vierwielaandrijvingssensor te hebben, waarmee de auto nog prima functioneerde en veilig was, alleen kon hij volgens Mazda standaarden zo niet verkocht worden. Helaas dus, al vond ik het niet zo heel erg, omdat de auto wel héél erg paars was…

Uiteindelijk zijn we om 16:40 uur bij de dealer weggegaan – dus na meer dan vijf uur – zonder auto, maar wel ervaring in onderhandelen rijker, plus natuurlijk de wetenschap dat we de Explorers uit de jaren ‘90 toch wel erg fijn vinden rijden – en dat is ook wat waard.

Vanavond hebben we dus weer eens een keer flink zitten zoeken op internet en we hebben nu deze gevonden bij een Subaru dealer in Thornton, vlakbij Denver:

http://mike-shaw-subaru.ebizautos.com/webdetail.aspx?iid=3616753

Alles erop en eraan, in geweldige staat, niet al té groot, luxe en veilig, ook in de sneeuw, zoals we hebben mogen ondervinden vandaag.

Morgenvroeg brengen we mijn schoonmoeder naar het werk, en daarna rijden we door richting Thornton om naar de auto te gaan kijken.

We hebben de $2000 in cash nog steeds van vorige week, en die gaan we dus hard inzetten om te onderhandelen, kijken wat we ervan af kunnen krijgen. Misschien kunnen we een deal maken dat we de auto voor $2495 meenemen, met daarbij inbegrepen de sales tax en de dealer fees. In dat geval nemen we ‘m meteen mee!

Wordt – weer – vervolgd dus!

3 Responses to “Wéér een auto gevonden…”

  1. Anita

    Goh, het valt niet mee om een auto te kopen he! Blijft moeilijk hoor. Maar dit is wel een mooie bak joh! Ben benieuwd of het gaat lukken morgen, toch een leuk verlaat Sinterklaascadeautje voor jullie zelf dan!

    Fijn weekend, ondanks dat je moet werken…

    Groetjes,
    Anita

  2. Guus

    Ik snap wel dat je voorzichtig bent met het aangaan van een lening, maar hier is iets wat je in gedachten moet houden: een auto op aanbetaling is zo’n beetje de allerbeste manier om snel een credit history op te bouwen. Wat je kunt overwegen, is om te kijken of je niet een deel van de auto met een lening zou financieren. Stel dat je budget $3,000 is, dan kun je misschien $1,500 betalen en de rest lenen (zelfs al je het eigenlijk gewoon “cash” kunt betalen). Uiteraard betaal je wel financierings kosten over de $1,500 die je leent (rente), maar je bouwt wel credit history op, want ontzettend waardevol is als jullie eens een huis in de VS willen kopen.

  3. Ithaca-Annemiek

    Dat is nog eens rond shoppen voor een auto! Maar goed dat jullie je niet zomaar iets aan laten smeren. Succes met deze auto dan!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.