Noodweer in Denver

Gisteravond trok er een noodweer over de Denver Metro Area, met enorme regenbuien, onweer, hagel, en zelfs beginnende tornado’s (die niet hebben doorgezet). Dit leidde tot “Flood Warnings” in Denver, Adams en Arapahoe counties, en in sommige delen van die counties zijn er ook “Tornado Warnings” geweest.

Er is een enorme hoeveelheid regen gevallen gisteren, iets wat me al snel duidelijk werd zodra ik bij het werk wegreed. Eenmaal op de autoweg stond het verkeer al na 100 meter vrijwel stil. Op de snelweg lag zo’n 5 tot 10 centimeter water, op sommige plekken nog wel meer. De snelheid zakte steeds verder terug totdat we uiteindelijk een tijdlang gewoon stil hebben gestaan. De regen kwam ook met zo’n snelheid naar beneden dat de ruitenwissers moeite hadden met het verwerken van de hoeveelheid water.

Een paar mijl verderop scheen ineens de zon, maar verder naar het oosten zag je de dreigende donkere lucht hangen, achter de mooie, vrij platte regenboog die verscheen.

Regenboog
Regenboog

Nog geen kilometer van het punt waar de regenboogfoto is genomen kwam de regen weer in enorme bakken naar beneden, en lag er weer bijna 10 centimeter water op het wegdek. Op een bepaald punt haalde een vrachtwagen me in, en heb ik zeker drie of vier seconden lang helemaal niets kunnen zien vanwege al het water dat opspatte – ik had geen idee of ik nog in mijn rijbaan zat of niet, en dat was wel even beangstigend.

Even verderop werd de regen wat minder, maar het water op de weg werd juist meer. Er was een punt onder een brug waar iedereen naar de linkerbaan toe moest omdat de middelste en rechter rijbaan onder bijna een halve meter water stonden.

Bij de volgende brug was het zo erg geworden dat vlak voordat ik die brug bereikte de Department of Transportation en de politie de hele autoweg hadden afgezet. Enkele auto’s stonden er al vast, en de rest van het verkeer werd van de autoweg afgeleid, over de brug heen. Met sneeuwploegen was de Department of Transportation bezig om de hoeveelheid water weg te krijgen – geen makkelijk iets.

DOT Ploeg
Sneeuwpl…eh, waterploeg; let ook op het water aan de andere kant van de vangrail

Aan alle kanten van de autoweg vonden er ook ongelukken plaats, doordat mensen of niet goed uitkeken, of weggleden in het water.

Met tussenpozen kwam de regen weer ontzettend hard naar beneden, en op een bepaald moment stond ik naast een vrouw in een Jeep Wrangler die helemaal open was – en de vrouw helemaal doorweekt.

Bij mijn afslag aangekomen bleek dat die ook helemaal onder water stond; iedereen moest weer de autoweg zelf op om om die enorme plas heen te kunnen rijden. Er langs rijdend zag ik een bumper in de plas drijven, en iets verderop stonden drie auto’s die bij de bijbehorende aanrijding betrokken waren geweest.

Eenmaal van de autoweg af zag je overal de sporen van de overstromingen in de vorm van afval, takken, bladeren, zand en steentjes opgehoopt aan de rand van tot waar het water was gestegen. En nog niet overal was het water alweer verdwenen. Delen van straten stonden nog steeds onder water, en op de radio hoorde ik dat er meer richting het centrum rioolputdeksels omhoog kwamen en door de straten dreven – en nietsvermoedende automobilisten die vervolgens in die open rioolgaten reden.

Op één punt stond het verkeer vast. Er was daar een kleine verzakking in de weg waar het water zo’n 30 tot 40 centimeter hoog stond. Midden in dat water stond een auto stil, waarschijnlijk met een verzopen motor toen de bestuurder dwars – en waarschijnlijk te snel – door het diepste punt wilde rijden. Het volgende filmpje laat het zien; helaas moest ik de iPhone rechtop vasthouden, dus het filmpje is wat klein en smal (ik heb het een kwartslag moeten draaien) maar je krijgt een idee. Bedenk hierbij ook dat het water hier alweer een stuk gezakt was:

Verderop was een van de grotere doorgaande wegen aan één kant afgesloten vanwege de hoeveelheid water en modder hetgeen redelijk wat opstoppingen veroorzaakte. Gelukkig was de weg die ik moest nemen nog open, al was op plaatsen ook slechts één rijbaan beschikbaar. De goten en de riolering konden de hoeveelheid water niet meer verwerken, waardoor de rijbanen deels onder water kwamen te staan; je zag het water gewoon opborrelen uit de riolering.

Eenmaal thuisgekomen, ruim anderhalf uur nadat ik bij het werk was gereden – een rit die normaal een half uurtje duurt – zag ik bij de buren aan de overkant zo’n zelfde ring van takken, modder en bladeren zo’n meter de oprit op; een teken dat het ook bij ons thuis behoorlijk vol met water moet hebben gestaan. Ik liep meteen de kelder in om te kijken of ik daar wat zag, en jawel, het tapijt was doorweekt, evenals enkele kledingstukken die voor de wasmachine lagen om gewassen te worden. Het was wel een teken dat de riolering ook bij ons de hoeveelheid water niet kon verwerken.

De dreiging van meer regen was op dat moment – zo rond 18:30 uur – nog steeds niet voorbij; de “Flood Warning” voor Denver was nog steeds geldig, tot een uur of 20:15 uur. Het begon inderdaad niet al te lang daarna weer opnieuw te regenen, maar dit keer was het een normale hoeveelheid. De riolering was alweer zodanig ontlast dat dit geen problem zou mogen opleveren.

Op de site van de Denver Post stond een foto van een bus die deels onder water stond:
RTDBusInWater (Custom)
Onderzeebus

Blijkbaar is de buurt waar Anna’s ouders wonen, ongeveer 2 mijl bij ons vandaan het hardst geraakt, en hebben de straten daar het hoogst onder water gestaan. De volgende foto’s laat zien hoeveel water er op de straten heeft gestaan:
Overstroomd kruispunt
Quebec en Leetsdale

14th and Krameria
14th en Krameria, wat twee straten bij ons vandaan zou zijn, maar volgens mij klopt de lokatie niet

Meer (indrukwekkende) foto’s vind je hier; sommige zijn verbazingwekkend, als je je bedenkt dat al deze regen in minder dan drie uur tijd is gevallen.

We zijn gisteravond buiten de deur gaan eten – profiteren van het viergangenmenu voor $15 bij Red Lobster – en we keken onderweg erheen onze ogen uit: overal lagen afgewaaide takken, bergen modder, kiezel, zand en afval, en op sommige plaatsen waren hele stukken asfalt omhoog gekomen en weggespoeld. Het werd heel duidelijk dat dit een bijzonder stevige storm was. Op een kruispunt is een 100 jaar oude boom zelfs omgewaaid:

Omgewaaide boom
Omgewaaide 100 jaar oude esdoorn

Vanochtend hebben we het tapijt naar buiten gebracht om het daar in de zon te laten drogen. Voor vanavond wordt er weer opnieuw regen verwacht, mogelijk ook weer vergezeld van hevige stormen, maar hopelijk wordt het niet meer zo erg als gisteren.

Ik ben weliswaar blij met wat regen – dan hoef ik het gras niet te sproeien – maar in deze hoeveelheden allemaal in één keer dat hoeft nu ook weer niet…

2 Responses to “Noodweer in Denver”

  1. Clint

    Al die warnings zijn we hier wel gewend in Tornado Alley, maar wow die hoeveelheid regen in drie uur? Wow..

  2. Jacqueline alias Jasmino

    Wauw zeg, wat een regen, wat een water in zo’n korte tijd.
    Ik zie trouwens een dubbele regenboog op de foto, al is de bovenste regenboog niet zo duidelijk te zien.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.