Kerstverlichting

Nog nooit heb ik zo veel van kerstverlichting geweten als nu.

De afgelopen dagen heb ik veel tijd doorgebracht met het bijvullen en opschonen van de vakken met de kerstverlichting bij Walmart, en mensen helpen met hun vragen over de kerstverlichting. Vragen waar ik twee dagen geleden het antwoord dus echt niet op wist.

Zo kwam een klant naar me toe met de vraag of we ook zekeringen hadden, van die kleine glazen buisjes met zilveren uiteinden. Ik vond het vreemd dat hij dat op de kerstafdeling vroeg, maar goed, misschien was hij nu eenmaal op de afdeling en zag mij daar staan. Heel vriendelijk en behulpzaam – zoals het een goed Walmart Sales Associate betaamt – heb ik hem verwezen naar de “Automotive” afdeling. Blij dat ik weer een klant tevreden had gemaakt ging ik door met mijn werk. De volgende morgen bij het bijvullen van de producten kwam ik een doosje tegen met zekeringen. Voor de kerstverlichting.
Jawel, bepaalde types kerstverlichting hier hebben dus zekeringen… wist ik veel!

Het is overigens ongelofelijk om te zien hoeveel verschillende soorten kerstverlichting er hier te vinden zijn vergeleken met in Nederland.

De gewone kerstverlichting met de lampjes die we in Nederland kennen hebben ze hier ook, en in heel veel verschillende soorten: per 20 stuks, per 50 stuks, per 100 stuks, per 200 stuks, en per 400 stuks… en maten: C4, C6, C7 en C9… in wit, rood, groen, blauw of gemengd… met het standaard lampje, met een kapje op de lampjes in de vorm van een klokje, een denneappel of een sneeuwvlokje… Lampjes in een net, wit, multi-colored of rood… Icicles (de “ijspegels”), Twin-cicles of twinkling icicles, in helder wit, wit, helder blauw, blauw of multi-colored… standaard of ‘commercial grade’… ‘rope lights’ (de lichtslangen), in ‘clear’ en ‘cracked’…

En dan is er natuurlijk nog de LED-variant, die dit jaar megapopulair is. De variatie is hier iets minder, maar ook de LED lampjes komen in allerlei maten en kleuren en soorten.

Daarnaast is er nog een enorme hoeveelheid aan allerlei “novelty lights”: verschillende soorten sterren op paaltjes en aan koorden, verlichte cadeaus, treinen, kerststerren, sneeuwmannen, kerstmannen, ijsberen, pinguins, plus natuurlijk nog alle opblaasbare varianten van cadeaus, sneeuwmannen, pinguins, ijsberen, en – mijn persoonlijke favoriet – de “Airblown Inflatable Santa Crash In Tree”:

crashedsanta-custom.jpg

Hoewel, als ik moet kiezen uit de gecrashte kerstman en deze:

santareindeer-custom.jpg

dan wordt het toch wel lastig… en eigenlijk zijn er nog wel meer “blow up christmas decorations” die ik ook erg leuk vind.

En dan zijn er natuurlijk nog alle namaak-kerstbomen die we verkopen in allerlei soorten en maten, maar dat laat ik maar even voor wat het is… (ik ben niet zo gecharmeerd van de nepbomen – er gaat niets boven de geur van een verse echte kerstboom!).

Ook geweldig vind ik alle accessoires die je hier overal kunt vinden voor de kerstverlichting, en alles spotgoedkoop: fotocel timers die de verlichting aan laten gaan als het donker wordt, en uit laten gaan als het weer licht wordt voor $8; stekkerbalkjes voor buiten mét afstandbediening voor onder $10; speciale dingen om in de grond te steken die spotjes maken van lampjes; clips om lampjes aan dakranden en dakgoten; speciale uitschuifbare stokken met een speciale haak eraan om lampjes eenvoudig hoog aan het dak of in een boom te hangen; aparte zuignapjes voor de kerstlampjes; aparte haakjes die je met spijkers vast kunt zetten; en meer, veel meer…

Vandaag heb ik ook zelf mogen “spelen” met de kersverlichting. Dit jaar voor het eerst verkoopt het Walmart Supercenter waar ik werk ook kerstbomen. Prachtige volle kerstbomen van 6 tot 7 voet (zeg maar zo’n 180 tot 210 centimeter) hoog, die lood- en loodzwaar zijn.
Gisteren hebben we het hek opgebouwd rond de kerstbomen, en vandaag was het tijd om de boel wat op te leuken met verlichting, kransen en strikken. Een van mijn collega’s, T-Chaka, was ermee begonnen, en aan mij de eer om het vanmiddag en vanavond af te maken. Naast het feit dat het gewoon ontzettend leuk was om te doen, viel het me weer eens op hoeveel handiger de Amerikaanse kerstverlichting is dan de Nederlandse.

Sowieso zijn bijna alle lampjes geschikt voor zowel binnen als buiten (daar waar in Nederland je echt de speciale buitenverlichting moet aanschaffen), maar wat nog veel handiger is: je kunt de strengen met verlichting aan elkaar vastmaken.

Niet alleen zijn de lampjes niet in een cirkel geschakeld zoals in Nederland maar in een lange slinger (zodat het makkelijker is om ze in de boom te hangen), maar aan het einde van de slinger zit altijd weer een “stopcontact”: je kunt een tweede slinger in plaats van in het stopcontact in het einde van de vorige slinger stoppen. En niet van die afzichelijke transformatorblokken die je ook maar weer ergens in of achter de boom moet zien te verstoppen.

Nee, wat dat betreft zijn de Amerikaanse lampjes toch stukken handiger. Maar denk eraan: niet meer dan zes series aan elkaar schakelen in hetzelfde stopcontact! Gelukkig hebben ze daar echter ook een handige oplossing voor gevonden: een kabel met aan het uiteinde geen lange stekkerbalk, maar een driehoekige stekkerdoos. Het neemt minder ruimte in beslag, ziet mooier uit, en je kunt de lichtkoorden ook nog eens makkelijker verschillende kanten op laten gaan.

Maar goed, genoeg over kerstverlichting. Ik zit de hele dag al met mijn hoofd tussen de lampjes, nu ga ik er ook nog over schrijven.

Zolang ik er maar niet over ga dromen – en als dat dan toch moet, dan hoop ik dat het in kleur zal zijn. Kerstverlichting in zwart/wit is toch minder leuk…

9 Responses to “Kerstverlichting”

  1. Anita

    Pfff…. je zou door de (kerst)bomen het bos niet meer zien!
    Wel leuk om te lezen dat je het zo goed naar je zin hebt daar. Scheelt natuurlijk erg veel als je leuke collega’s hebt, maar toch.

    Succes!

  2. Ithaca-Annemiek

    Zo leer ik ook nog wat bij over de kerstverlichting! Dromen van kerstlichtjes lijkt me zo erg nog niet :)

  3. Jacqueline (Jasmino)

    Ha ha ha, ROFL. Gelukkig hebben ze hier geen Walmart, anders zou ik nu acuut naar de winkel gaan. Je bent een goed verkoper ;-)

  4. Monique

    He, we hadden hier vorig jaar ook al snoeren die je aan elkaar kan koppelen hoor! Zo achterlijk zijn we nou ook weer niet ;-)

  5. Sonja (Helena)

    Leuk geschreven Dennis, wat ik aan jou zo goed vind is dat je overal het beste uithaalt, je hebt plezier in de dingen die je doet,
    Over 4 weken ga ik naar de afdeling kerstverlichting van de Walmart en zal al die lampjes met andere ogen bekijken.

  6. Petra

    Dit weekend hoop ik een begin te maken met versieren en veel van vorig jaar werkte niet meer, dus zal ook naar Target of Walmart moeten voor nieuwe lichtjes. Hopelijk vind ik dan ook zo iemand als jij, die er alles vanaf weet ;) .

  7. Elke

    Ik wil in Amerika wonen! Ik haat het gevecht met de kringgeschakelde lampjes in Belgie!!!
    (zou dat een goede reden zijn om Immigrations te overtuigen mij een visum te geven?)

  8. Aïda

    Hahaha, ik zie het al helemaal voor me! Kun je ook leuk op je cv zetten trouwens; kerstverlichtingspecialist ;)

  9. Anja

    Haha, leuk zoals jij het hier verteld. Maar inderdaad de lange slinger lampjes zijn toch wel veel makkelijker als een cirkel lampjes.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.