Bier in Amerika

Onderweg naar huis realiseerde ik me dat mijn laatste stukje alweer een week geleden is. Ik weet dat sommigen van jullie elke dag kijken of er iets nieuws is, dus mijn excuses naar degenen die de hele week al voor niets naar mijn blog zijn gekomen. Deze week is echter een bijzonder drukke week geweest, met ook bijzonder lange dagen.

Daar waar we een tijdje terug ons op het werk nog afvroegen hoe het met ons team zou verder gaan nu alle bestaande klanten van het oude op het nieuwe systeem zijn omgezet en of we nog wel voldoende werk zouden hebben zijn die vragen deze week flink de kop in gedrukt: we hebben het nog nooit zo druk gehad.

Ik maak me normaal gesproken niet zo snel druk op het werk, en stress heb ik geloof ik de afgelopen anderhalf jaar slechts twee keer gehad, maar de afgelopen week was toch wel de derde keer: de emmer liep gewoon over. Dagen van negeneneenhalf uur zonder lunchpauze zijn toch echt niet vaak voorgekomen… Maar ja, beter stress van teveel werk dan stress van te weinig. Doordat het echter zo druk was heb ik op het werk geen tijd gehad om een blog te schrijven (jawel, soms doe ik dat snel even op het werk, tijdens een korte pauze bijvoorbeeld), en eenmaal thuisgekomen had ik echt geen zin meer om nog eens achter de computer te kruipen.

Er kwam wel een leuk einde aan deze week: vanochtend vonden we een uitnodiging van Chad, onze VP, in onze inbox voor een team meeting vanmiddag, officieel van 15:00 uur tot 16:00 uur. De lokatie zou nog worden bepaald, maar “casual attire required”, stond er al in. Cassidy, een van de andere VP’s, zou ook komen.

En zo vertrokken we om 15:00 uur met z’n allen (Chad, Ian, Nate en ik) richting Yard House, een van onze favoriete plekken voor team meetings. En zo kwam het dat we vanmiddag al om even na drieën onder werktijd aan het bier zaten, heerlijk buiten op het terras, in de schaduw, met een graadje of 24 – vele malen beter dan in een vergaderruimte op het werk.

Normaal gesproken zijn dit soort “vergaderingen” niet meer dan een slap excuus om niet te hoeven te werken en bier te drinken, maar deze keer was er zowaar een echte agenda, en duurde de meeting maar liefst tot een uur of half vijf, en gingen we pas rond half zes richting huis. Uiteraard werd de meeting meerdere keren onderbroken voor nieuwe bestellingen en werd er flink gelachen. Het was echt gezellig, en ook echt leuk – en nodig – om even stoom af te blazen na een intensieve week. En het goede nieuws: er zit vanalles aan te komen op werkgebied waardoor we het nog druk gaan krijgen. Prima dus!

De Yard House staat bekend om zijn ontzettend uitgebreide bierselectie, en zodra ik me realiseerde dat ik al een week niets meer geschreven had – tijd dus voor iets nieuws, en de inspiratie vond ik dan ook in een glas bier.

Amerika heeft een slechte reputatie als het op bier aan komt. De term “paardenpis” hoor je vrij regelmatig, hoewel deze over het algemeen gereserveerd is voor “bieren” als Budweiser en Bud Light. En nu kan ik niet anders dan het daar mee eens zijn: Bud is ook paardenpis. En dan nog zijn er mensen in Nederland die veel te veel uitgeven aan een flesje Budweiser; eigenlijk onbegrijpelijk gezien het feit dat in Nederland zoveel goede bieren verkrijgbaar zijn. Maar goed, Budweiser is op en top Amerikaans, en sommige mensen drinken het vanwege de naam en de bekendheid.

Vroeger – dat wil zeggen, tot een jaar of 12 geleden – had ik dat vooroordeel ook: Amerikanen weten niets van bier, en hetgeen zij bier noemen mag die naam eigenlijk niet dragen. Maar ik ben toch al héél lang van mening veranderd: Amerika heeft lekker bier – heel véél lekker bier.

En in Colorado zit je wat dat betreft goed. Colorado produceert qua volume het meeste bier van heel de VS, en heeft het op een na hoogste aantal ‘brewpubs’ en ‘craft breweries’, zo tegen de 100. Denver scoort het hoogst qua gemiddeld volume in bierproductie per inwoner, en eindigt op de tweede plek qua aantal brouwerijen per inwoner. In Colorado bevinden zich ook vier van de 50 grootste brouwerijen in de VS, inclusief – met 22 miljoen vaten per jaar op één lokatie – de grootste brouwerij ter wereld, Adolph Coors Co. in Golden, producent van o.a. Coors Light.

Great Divide - Titan IPAEen van mijn favoriete bieren hier is Titan IPA, van de Great Divide Brewing Company hier in Denver. Het is een heel hoppig bier, met een bitterzoete smaak. Met 7,1% alcohol is het ook een vrij stevig bier, maar het is héérlijk. Niet iedereen is even gecharmeerd van een IPA, een India Pale Ale, maar het is nu mijn favoriete soort bier.

Great Divide is een relatief jonge brouwerij, pas in 1994 opgericht, maar wel een die erg lekkere bieren produceert. Hun brouwerij ligt hier midden in Denver, en staat al langere tijd op de lijst om te gaan bezoeken.

FatTireEen andere, meer bekende brouwerij is de New Belgium Brewing Company in Fort Collins, vooral bekend vanwege hun Fat Tire bier.

Fat Tire is een bier dat je her en der in de VS regelmatig tegenkomt, ook in kleinere plaatsen waar je het het niet verwacht – en zelfs op de tap. New Belgium is zo populair geworden, en zo gegroeid dat het op de rand balanceert om geen ‘micro brewery’ meer te mogen worden genoemd. Mocht je ooit in Fort Collins komen, dan is de brouwerij een bezoek meer dan de moeite waard: je mag per persoon drie verschillende bieren gratis proeven, dus met zijn tweetjes zijn dat al zes verschillende bieren – en je krijgt een redelijke hoeveelheid. Leuk om te doen!

Met zoveel verschillende kleine brouwerijen zijn er echt heel veel lekkere bieren te verkrijgen. De kleinere brouwerijen komen ook vaak met hele bijzondere bieren. Door de jaren heen heb ik al heel veel verschillende bieren geproefd, en meer en meer kom ik tot de conclusie dat je hier veel, maar dan ook echt heel veel lekker bier kunt vinden. Je moet ook gewoon wegblijven van slap spul zoals Coors, Coors Light, Bud, en Bud Light, en meer van dit soort niet lekker bier, maar probeer eens van de heerlijke andere bieren die de VS in het aanbod heeft.

conativeIn Colorado is er één bier verkrijgbaar dat ook alléén maar in Colorado verkrijgbaar is (voorlopig althans): Colorado Native, gebrouwen door de AC Golden Brewing Company in Golden, Colorado. Niet alleen is het enkel in Colorado verkrijgbaar, het is ook nog eens gebrouwen met uitsluitend ingrediënten uit Colorado: het oudste gist in Colorado, in Colorado gekweekte hop, gerst uit de San Luis Valley, en Rocky Mountain bronwater. Het is een heerlijk licht, makkelijk drinkbaar en erg smaakvol bier. Mocht je in Colorado zijn en het tegenkomen dan moet je het echt proberen – al was het maar omdat je het nergens anders zult tegenkoomen.

Metacool MaltuwannaTijdens het bezoek van mijn ouders zijn we bijvoorbeeld naar de Wynkoop Brewing Company hier in Denver (in LoDo) geweest, Denver’s oudste ‘brewpub’, waar ze een heel apart bier hadden: Metacool Maltuwanna.

De naam en de logo van het bier zijn een flinke knipoog naar ‘Medical Marijuana’, iets dat in Colorado legaal is, en vooral hier in Denver stikt het van de ‘medical marijuana dispensaries’. Het bier is dan ook naast heel veel hop ook gemaakt met onder andere hennepzaad. Het heeft een heel bijzondere smaak: naast het bittere van de hop proef je het zurige van het hennepzaad. Er zat ver weg een beetje een smaakje in dat me deed denken aan hoe wiet ruikt als iemand het rookt: een beetje zurig. Ik vond het erg lekker, Anna en mijn ouders vonden het absoluut niet lekker.

dubheOnderweg naar huis ben ik nog even bij de lokale drankboer gestopt, waar ze de wekelijkse vrijdagavond proeverij hadden, en daar hadden ze dit keer – naast een lekker bier van Great Divide – ook een ander bier wat direct mijn interesse wekte: Dubhe, van de Uinta Brewing Company uit Salt Lake City, Utah.

dubhe2De naam van dit bier, Dubhe, wordt uitgesproken als ‘Doo-bee’ op zijn Engels, of ‘Doe-bie’ op zijn Nederlands. Die naam is toepasselijk om meerdere redenen. Dubhe is officieel vernoemd naar Utah’s ‘Centennial Star’, een ster die geclassificeerd is als een ‘Red Giant’, oftewel een ‘Rode Reus‘. Deze ster is terug te vinden in de Grote Beer, en is daarin de hoogst geplaatste ster, in de punt van de steelpan. Ook omdat het bier erg donker is – “as black as the night sky”, volgens de brouwer – is het toepasselijk dat het bier naar een ster is vernoemd.

Er is echter nóg een reden waarom de naam van het bier heel toepasselijk is: een ‘doobie’ is een ander woord voor een joint (dus jawel, The Doobie Brothers, bekend van geweldige hits als ‘Listen To The Music‘, ‘Long Train Running‘ en ‘What A Fool Believes‘, zijn vernoemd naar joints – de bandnaam was bedacht door een huisgenoot van een van The Doobie Brothers die het was opgevallen dat de heren graag een joint rookten). En net zoals Metacool Maltuwanna van Wynkoop is ook Dubhe van Uinta gemaakt met hennep, alleen heeft het meer alcohol: waar Wynkoop het met iets meer dan 6% aanbood, daar heeft Uinta Dubhe voorzien van maar liefst 9.2% – lekker sterk dus!

Nu is het ook nog eens een IPA, een Imperial Black IPA, welteverstaan, en dus was ik er vrijwel van overtuigd dat ik het lekker zou vinden. En jawel hoor, het was héérlijk. En zo liep ik dan ook de deur uit met in de ene hand een six-pack Titan IPA, en in de andere hand een four-pack Dubhe.

Ik zou nog lang door kunnen gaan over alle heerlijke bieren die hier te krijgen zijn, in de VS in het algemeen – zoals Moose Drool Brown Ale van de Big Sky Brewing Company in Montana, of Shiner Bock van de K. Spoetzl Brewery in Shiner, Texas, of bier van de Aviator Brewing Company in Fuquay-Varina, North Carolina – of Colorado in het bijzonder met de bieren van de Fort Collins Brewery, Odell Brewing Company in Fort Collins, Left Hand Brewing Company in Longmont, Oskar Blues in Lyons (1400 inwoners, makers van het heerlijke Dale’s Pale Ale), Avery Brewing Company in Boulder, Wynkoop Brewing Company in Denver, Breckenridge Brewery in Breckenridge, Bull & Bush Brewery in Denver – om maar een klein aantal te noemen.

De bierliefhebber hoeft zich in de VS – en in Colorado en Denver en omgeving in het bijzonder – dus echt niet te vervelen!

En ik? Als je me vanavond zoekt dan kun je me onderuitgezakt op de bank vinden, heerlijk genietend van een ‘doobie’- ehm, ik bedoel uiteraard een ‘Dubhe’.

Dude… Cheers…

3 Responses to “Bier in Amerika”

  1. RNA

    Ik zou eerlijk gezegd niet eens weten waar je in NL Budweiser kunt kopen, los van een pakketje wereldbieren waar een flesje ‘Bud’ in zit. Een los flesje en/of 6pack kan je bij mijn weten nergens halen bij de normale slijterij/supermarkt.
    Ik was trouwens in de veronderstelling dat Budweiser Amerikaans ‘gemaakt’ is, maar van origine helemaal geen Amerikaans bier was.
    Ik vind de smaak van Budweiser overigens best meevallen, als ik in de VS ben drink ik graag een ‘Bud’ of een ‘Miller lite’.

  2. Petra uit Nc

    Leuk dat “onze” Aviator van om de hoek ook in je lijstje staat! Manlief is tegenwoordig gek van White Rascal uit jawel…. Colorado. Colorado Springs om precies te zijn.

  3. Fam. Jansen

    Daar ben ik blij mee, zo’n overzicht van goede Amerikaanse bieren. Wij wonen sinds kort in de US en mijjn man houdt ook van een lekker biertje op zijn tijd. Hier in de buurt zit een Jungle Jim’s International Market. Zij hebben 1200 soorten bier (ook van buiten de US). Als je daar staat heb je geen idee welke je moet kiezen, maar volgende keer neem ik je lijstje mee!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.