Indian Gulch Fire

In september van 2010 werd Colorado opgeschrikt door een van de grootste en meest verwoestende “wild fires” in de geschiedenis van de staat.

Sinds gisteren is er weer een “wild fire” gaande, dit keer in de buurt van Golden: Indian Gulch/Golden Gate Canyon, om precies te zijn.

Op het kaartje hieronder kun je zien waar alles ligt. De markering met de A linksboven geeft ongeveer de lokatie van Indian Gulch weer. Je ziet dat dit echt vlakbij Golden ligt. De rode omlijning rechts geeft de lokatie van Colorado Mills Mall weer, als referentiepunt voor degenen die er al eens geweest zijn. De rode X links ernaast is waar mijn kantoorgebouw ligt.

Indian Gulch

De brand is bij lange na niet zo groot als de Four Mile Canyon Fire van september vorig jaar, maar ook deze brand kent zijn uitdagingen.

Wat zondagochtend begon als een relatief klein brandje (ongeveer 5 acres, oftewel 0,02 vierkante kilometer) is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 700 acres, ofwel 2,83 vierkante kilometer. De laatste paar dagen staat er een stevige wind, en die wind in combinatie met de droogte zorgt ervoor dat de brand vrij snel om zich heen kan grijpen.

Daarbij is het gebied waar de brandhaard zich bevindt ook nog eens nauwelijks met blusvoertuigen te bereiken. Momenteel zijn er ongeveer 90 brandweerlieden op de grond bezig, en zijn er twee blushelicopters ingezet, evenals een blusvliegtuig. Maar: het blusvliegtuig heeft momenteel problemen met de communicatieapparatuur en kan daardoor niet worden ingezet.

Vanwege de sterke wind, soms wel 55 kilometer per uur of meer, hebben de brandweerlieden al enkele keren zich terug moeten trekken naar veiligere gebieden. En het ziet er niet naar uit dat het snel beter zal worden – integendeel: er komt een koudefront deze kant op, wat lagere luchtvochtigheid en nog sterkere wind met zich mee zal brengen, waardoor het brandgevaar alleen maar zal toenemen.

Doordat het vuur vrij snel om zich heen grijpt en al dicht bij bewoonde gebieden was aanbeland zijn er inmiddels 100 huizen geëvacueerd. Ongeveer 600 andere huizen staan onder een zogeheten “pre-evacuation order”: de bewoners moeten erop voorbereid zijn dat ze op zeer korte termijn hun huis zullen moeten verlaten.

Dat de brand dichtbij bewoond gebied ligt is iets wat we hier vanuit ons kantoor zelf hebben kunnen zien. Vanuit het raam zo’n vijf meter bij mijn bureau vandaan zien we namelijk dit:

Indian Gulch Fire 2

Op de voorgrond ligt het National Renewable Energy Laboratory, en daarachter zie je de rook die van de “wild fire” af komt. Het is nog altijd een aantal kilometer hier vandaan (en het gaat gelukkig de andere kant op) maar toch is het apart om te zien.

Op dit moment, ongeveer vier uur ’s middags is de brand pas voor 15% onder controle, en dan moeten de moeilijke omstandigheden nog komen.

Laten we hopen dat de huizen in ieder geval gespaard worden…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.