Model Home

Een aantal maanden geleden schreef ik over onze huizenjacht, en hoe we waren gaan kijken naar enkele huizen in de buurt die te koop stonden. Uiteindelijk hebben we besloten om nog een jaartje te gaan huren om zo wat te kunnen sparen, en om meer credit score en credit history op te bouwen.

Zo af en toe zijn we wel blijven kijken op sites als www.cohomefinder.com en www.realtor.com, enerzijds gewoon omdat het leuk is om naar huizen te kijken, anderzijds omdat we ook wel eens andere buurten van Denver wilden bekijken – of zelfs buiten Denver.

Afgelopen weekend was het prachtig weer – 14 graden, nauwelijks een wolkje aan de lucht – en daarom besloten we zaterdag om eens wat rond te gaan rijden in verschillende stadjes en “communities” net buiten Denver om eens te kijken of we onszelf daar konden zien wonen.

We waren begonnen met gebieden uit te zoeken op de kaart die aantrekkelijk leken, voornamelijk vanwege de nabijheid van natuur, zoals parken, wandelpaden, en meertjes.

Eenmaal daar aangekomen bleek het dan toch tegen te vallen. Veel van deze communities straalden echt jaren ’80 uit, zowel qua kleurstellingen van de huizen als qua ontwerp. Ook viel ons op dat bij heel veel huizen in dat soort buurten er vrijwel geen tuin zat. Nu hoeven we geen enorme tuin te hebben – ik heb geen zin om elke halve zondag te besteden aan het grasmaaien – maar je moet wel iets hebben om lekker ruim in te kunnen zitten, en ook Murphy moet rond kunnen rennen.

Nu zijn we allebei behoorlijk kieskeurig zijn als het op huizen aankomt (en eigenlijk niet alleen daarbij). Aan de andere kant zijn we ook wel weer zo dat we langs zaken heen kunnen kijken: je ziet soms op TV in huizenprogramma’s dat potentiële kopers zoiets zeggen als: “Oh die vloerbedekking vind ik niks”, of “De kleur op de muren bevalt me niet” – en dan het huis soms alleen daarom al niet nemen. Vind je de kleur op de muren niets, dan verf je ‘m een andere kleur, en vind je de vloerbedekking niet mooi, dan leg je er toch andere in? Simpel als dat.

Je moet niet alleen kijken naar hoe een huis is maar ook naar wat je er zelf van kunt maken: kijk naar het potentieel van het huis. Als je een huis koopt van iemand anders dan heeft dat altijd elementen van die personen: kleuren, vloeren, keuken: de kans is groot dat het niet allemaal jouw smaak is, en je moet dus ook erop voorbereid zijn dat je waarschijnlijk wel wat werk zult moeten verzetten.
Maar: je wilt ook niet meteen bakken met geld moeten uitgeven om een huis in zodanige staat te krijgen dat het wél aan jouw eisen voldoet. Een beetje klussen en moeten veranderen, prima, maar het moet geen project van vele maanden en vele duizenden dollars worden.

Vandaar dat we behoorlijk kieskeurig en kritisch zijn. Je gaat toch wel even een belangrijke beslissing maken, en dan is (realistisch) kritisch zijn helemaal niet verkeerd.

Terwijl we zo door de diverse stadjes en buurten reden kwamen we een nieuwbouwproject tegen, waar verschillende bouwers huizen aanboden. Het eerste project waar we bij uitkwamen was Coal Creek, even buiten Lafayette, Colorado.

De bouwer met de stijl die ons het meest aansprak was Meritage Homes. Meritage (een samentrekking van Merit en Heritage) is een “groene” bouwer, iets wat ons heel erg aanspreekt: al hun huizen komen met de meest energiezuinige oplossingen voor gebruikte isolatiematerialen, maar ook zaken als apparatuur (van oven, tot airconditioning, tot wasmachines), waterbesparende douches en toiletten, energiezuinige verlichting (die in verschillende delen aan en uit is te schakelen), dubbele beglazing met warmtewerende werking, en een grassproeisysteem met weersensoren is standaard bij hun huizen. Hierdoor kun je in een Meritage huis maar liefst tot zo’n 40% op je totale energierekening besparen (gas/water/licht). Voor een overzicht van hun volledige “groenpakket” kun je hier kijken.

Meritage is actief in zes staten: California, Nevada, Arizona, Texas, Florida en Colorado, en in Colorado zijn ze momenteel aan het bouwen op maar liefst dertien verschillende plekken rondom Denver.

In Coal Creek Village, waar we toevallig langs kwamen, hebben ze één “model home” staan. Aangezien we niets te verliezen hadden besloten we eens naar binnen te gaan – en we waren diep onder de indruk. Ontzettend mooie kwaliteit, mooie layout, ruim van opzet maar toch gezellig – en niet onbelangrijk: helemaal naar eigen wensen af te maken. Hier vind je een link met wat foto’s van het “model home” in Coal Creek Village.

Dit model, de Frisco, was een van de grotere modellen die op dit moment beschikbaar waren, en daarmee ook een van de duurdere. Don, de verkoper, vertelde ons dat dit ook een van de duurdere lokaties was, wat werd veroorzaakt door de ligging in Boulder County en het feit dat het grenst aan “open space” – zeg maar beschermd natuurgebied. Nadeel hiervan – naast hogere prijzen – is ook de hogere onroerendgoedbelasting. Naast de hypotheek is dat natuurlijk ook een belangrijke factor om mee te laten wegen in je maandelijks budget.

Don vertelde ons ook over een ander project, North Creek Farms, nét binnen de Thornton stadsgrenzen en ook nét binnen Adams County, waar drie andere modellen stonden, en een stuk lager in prijs. We moesten daar ook maar eens gaan kijken. En wat bleek: North Creek Farms ligt anderhalve kilometer van Anna’s nieuwe werk vandaan. Voor mij is het wel wat verder, zo’n 8 mijl, en de reistijd zou ook wat langer worden: tussen de tien minuten en een kwartier langer. Er zijn gelukkig diverse routes die je kunt nemen om de drukte te vermijden. Je rijdt dan wellicht iets langer, maar je rijdt dan tenminste – er is niets vervelender dan in de file te moeten staan elke dag weer opnieuw. In Nederland als ik naar mijn werk reed dan was het twintig minuten netto rijtijd, maar in de spits moest je meestal rekenen op zo’n 45 minuten of langer.

Benieuwd naar de andere modellen en de community in North Creek Farms besloten we op zondag om er eens heen te rijden, en de modellen te gaan bekijken. Er was één model dat groter was dan de Frisco, en twee die kleiner waren. We hadden de modellen al online bekeken op de site van Meritage, en het kleinste model (de Monarch) vonden we op papier niet zo veel – puur en alleen omdat het maar één verdieping had (plus een basement die je kon “finishen”).

We hebben een hele tijd rondgekeken in de drie modellen, en tot onze grote verbazing trokken we toch steeds weer naar de Monarch toe. Hoe meer we naar de andere modellen keken, hoe minder de grote hoge plafonds in de woonkamer ons bevielen. Het was niet lelijk, maar we misten allebei een beetje de geborgenheid, het knusse wat door de enorm hoge plafonds in de woonkamer er voor ons toch net niet was. De Monarch had “gewone” plafonds, en voelde daarmee een stuk warmer aan.

monarch2
De Monarch in één van de drie beschikbare voorkanten

De Monarch had op de begane grond meer dan voldoende ruimte voor ons: de oppervlakte van begane grond alleen al was ongeveer zo groot als ons huidige huis met boven en beneden samen. Er lag een grote open woonkamer met eetkamer en flinke keuken:
monarchlivingroom
De woonkamer, eetkamer en keuken van de Monarch

De master suite heeft een grote slaapkamer, een grote badkamer (met twee wastafels, een grote diepe badkuip, een enorme douche, en een apart toilet) en een grote ‘walk-in closet’ van zo’n 4m2:
monarchbedroom
De slaapkamer van de Monarch

Verder lag er boven nog een studeerkamer, een tweede slaapkamer, een tweede badkamer, en een laundry room. Ook heeft het een garage voor twee auto’s.

Daarbij was de kelder in de Monarch ook nog eens “finished”; het is een extra van $25.000 maar dat is het zeer zeker waard – een gemiddelde “basement finish” kost rond de $30.000 als je het naderhand laat doen. Hierdoor werd beneden nog eens zeker tweederde van de oppervlakte van de begane grond beschikbaar. In de “finished basement” zit een derde slaapkamer, een derde badkamer, en een flinke “wet bar”.

monarchbasement
De kelder van de Monarch met links de “wet bar” en rechts nog net zichtbaar de trap, met daarnaast de derde badkamer en er tegenover de derde slaapkamer

Er is ruimte genoeg om een knusse zithoek te plaatsen, nog een tafel met wat stoelen, en je zou er zelfs ook nog met gemak een biljarttafel kwijt kunnen.

Op deze site zie je de “model home”: Klik op het “Photos” tabblad voor foto’s of op het “Panoramas” tabblad voor 360 graden panorama’s. Alles met groengetinte muren is in de kelder genomen, waar het “learning center” zat waar je alles te weten kwam over de groene bouwstijl van het huis.
Aangezien de Monarch de kleinste variant is, is het ook de goedkoopste variant. Dat is wel zo aantrekkelijk, want ook al wordt het huis compleet woonklaar opgeleverd, het is dan wel allemaal heel basic. Er zit een volledige keuken in, compleet met apparatuur, complete badkamers, ramen, deuren, vloeren, het wordt helemaal geverfd in de door jou gekozen kleuren, kortom je hoeft niets meer te doen. Maar: omdat het de basisvariant is krijg je wel een goedkoper aanrechtblad, goedkopere kranen in keuken en badkamers, linoleum vloeren in de badkamers in plaats van tegels, geen airconditioning, enz.

Je zult dus upgrades willen, en je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk – je kunt alles uitkiezen: type en kleur vloerbedekking, soort hout voor de vloer, de muurkleuren, welke keukenkastjes, welke apparatuur. Maar: alles komt uiteraard met een prijskaartje.

Wil je een andere vloer dan de standaard vloer? Dat kan, maar het kost extra. Wil je een ander soort hout op de vloer? Dat kan, maar het kost extra. Wil je bredere planken in plaats van smalle? Dat kan, maar het kost extra. Wil je een granieten aanrecht in plaats van het standaard gelamineerde aanrechtblad? Dat kan, maar het kost extra. Wil je airconditioning? Dat kan, maar het kost extra. Wil je niet de standaard chromen kranen maar wil je luxe kranen? Dat kan, maar het kost extra.

Met andere woorden, je moet dus rekening houden met het feit dat je heel wat extra kwijt kunt zijn met al je upgrades. Het “model home” was voorzien van alle denkbare upgrades en ging zo van de basisprijs van $233.000 naar $320.000 – een behoorlijk verschil dus. Nu zaten daar ook zaken in die voor ons niet per se hoeven (ik hoef geen superduur marmeren sierrand door heel de badkamer, en ik hoef niet mijn hele huis voorzien te hebben van centraal geregelde speakers in elke kamer, enz.), maar je moet toch denken aan gemiddeld zo’n $30.000 aan upgrades, volgens de verkopers. Het voordeel is wel dat je een lange tijd helemaal niets hoeft te veranderen aan je huis omdat het volledig volgens jouw smaak is opgeleverd.

Zo kom je uiteindelijk toch nog op een prijs van tussen de (ruwweg) $280.000 en $300.000 uit, maar als je het gaat vergelijken met de huizen die we enkele maanden geleden bij ons tegenover hebben bekeken en die rond de $325.000 lagen, dan krijg je hier toch wel véél en véél meer huis voor je geld, én ook nog eens volledig kant en klaar in jouw smaak, én in een gebied waarvan de verwachting is dat de huizenprijs de komende jaren flink omhoog zal gaan (er komt nog meer ontwikkeling in dat gebied, plus het ligt in een van de beste “school districts” van Colorado – niet alleen van belang voor onszelf, mochten we ooit aan kinderen beginnen, maar ook voor de verkoopwaarde van het huis).

Aangezien we nog steeds niet weten voor hoeveel hypotheek we in aanmerking kunnen komen hebben we besloten om geheel vrijblijvend eens de hypotheekadviseur van Meritage te laten kijken. Blijkt dat we op dit moment maar $150.000 zouden kunnen krijgen, dan houdt het meteen op. Blijkt dat we $350.000 zouden kunnen krijgen, dan wordt het ineens wél interessant. Valt het uit op zo’n $265.000 dan wordt het lastig: je kunt dan het huis krijgen met de “finished basement” maar zonder de upgrades – en dan wordt het moeilijk.

Maar goed eerst maar eens afwachten wat de hypotheekadviseur ons kan vertellen, voordat we gaan denken over het maken van keuzes…

4 Responses to “Model Home”

  1. Roger en Monique

    Leuk dat jullie nu ook weer naar huizen het kijken zijn. Nieuwbouw is eigenlijk het leukste. Wij zijn nu met de 1e verdieping bezig (kelder + begane grond + garage/bijkeuken zijn klaar qua ruwbouw). Voordeel van nieuwbouw is ook dat alles state-of-the-art is. Qua isolatie, gebruikte materialen, etc. Hypotheek was in Nederland lastig. Niet qua te lenen bedrag, maar omdat we zelf wilden bouwen. Uiteindelijk hebben we een Duitse hypotheek gepakt…daar ging dat heel gemakkelijk (terwijl Duitsland ergenlijk stengere eisen heeft). Ik denk dat we ergens in mei het dak erop hebben. Ik hoop dat jullie een mooi te lenen bedrag te horen krijgen…verder is een investering in onroerendgoed uitstekend. Soms zakken de prijzen even, maar op de lage termijn behoud onroerendgoed altijd z’n waarde. Bovendien breng je er veel tijd van je leven in door.

  2. Monique

    Mooi om te lezen hoe het in Amerika er aan toe gaat. Dit soort modelhuizen kent men in Europa amper.

    In Spanje stonden heel veel lege huizen, daar kan je door de crisis heel goed kopen. Daarbij hielden we rekening met veel dingen die jij ook noemt. Ruimte, niet te veel klussen, maar wel je eigen touch eraan kunnen geven.

    Ons Nederlandse huis is verkocht, onze makelaar vliegt vandaag met de koopovereenkomst naar ons toe (in Spanje). Sterker nog, hij zit al in dat vliegtuig. Wij worden dus nu fulltime Spanjaarden ;-)

  3. Jacqueline alias Jasmino

    De kleinste variant misschien, maar toch niet bepaald klein te noemen. Ik vind jullie keuze echt heel mooi, heel sfeervol ook! Veel succes, en wie weet……….

  4. il@na

    Succes ermee Dennis (en Anna)! Vertel je, mocht het positief uitpakken, binnenkort wat over de omgeving?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.