Leuke en verschrikkelijke plaatsen

Een hele tijd terug had ik een oproepje geplaatst voor ideeën voor een blog. Ilana kwam met de volgende suggestie:

“Je hebt de afgelopen periode voor je werk aardig wat reisjes mogen maken. Alhoewel je vast niet altijd de toerist uit hebt kunnen hangen tijdens deze trips zul je inmiddels wel een beetje een beeld gekregen hebben van bepaalde plekken in de States. Als je die nou eens op een rijtje zet; welke plaatsen waren leuk? Welke waren verschrikkelijk? Om welke reden? Zijn er ook plekken waar je je, hypothetically, zou willen vestigen? En waarom? En droom je uberhaupt weleens van verhuizen naar een andere plek, in of buiten Colorado?”

Ik heb het stuk al een tijd half af in de rij staan, en heb het nu maar eens afgemaakt.

In de nu bijna anderhalf jaar dat ik voor deze baas werk ben ik in naar de volgende plaatsen geweest:
- Memphis, Tennesee
- Cleveland, Ohio
- Buchanan, Michigan
- Indianapolis, Indiana
- San Antonio, Texas

Behalve San Antonio was ik nog nooit in de andere steden (nou ja, Buchanan met zijn 4700 inwoners kan niet echt als stad aangemerkt worden) geweest, of zelfs maar in die staten.

Voor de rest had ik vóór mijn verhuizing al heel wat (delen van) staten gezien: Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Kentucky, Virginia, West-Virginia, Texas, New Mexico, Colorado, Arizona en California. Door mijn reisjes voor het werk kon ik daar nu nog vier staten aan toevoegen: Tennesee, Michigan, Indiana en Ohio.

Memphis
memphiscitysealHet is altijd leuk om nieuwe plekken te kunnen verkennen, zeker ook als het bekendere steden zijn zoals Memphis waar ook nog eens veel te zien is.

De reis naar Memphis was mijn eerste reis voor het werk, en eigenlijk tot nu toe ook de leukste. Niet alleen waren de klanten erg vriendelijk en prettig om mee te werken, maar mede omdat de Operations Manager, een voormalig politieagent, elke dag ons meenam naar een of ander apart tentje ergens in Memphis, op plekken waar een gewone toerist nooit zou komen. Onderweg naar de lunchplek en onderweg weer terug naar het kantoor kregen we alles van Memphis te zien wat we maar wilden (ook al duurde de lunch daardoor soms bijna twee uur). ’s Avonds gingen mijn collega en ik dan downtown Memphis in (Beale Street, Peabody Hotel), waardoor we aan het eind van de week een goed beeld van Memphis hadden gekregen.

Maar: wonen in Memphis? Nooit en te nimmer. Niet zozeer vanwege het feit dat het er niet mooi was – integendeel, men is rondom het centrum grote schoonmaak aan het houden en er worden mooie buurten uit de grond gestampt – maar vanwege de hoeveelheid criminaliteit. Even buiten Memphis schijnt dat allemaal weer mee te vallen, en ook daar was het mooi.

Tennessee is een prachtige staat, zoals we hebben kunnen zien tijdens onze rit van Memphis naar het vliegveld bij Nashville (het was goedkoper om naar Nashville te vliegen en van daar naar Memphis te rijden dan rechtstreeks naar Memphis te vliegen). Qua natuurschoon (en de cultuur, ik hou wel van die “Southern Charm”, en ja, ook van country muziek) zou ik er denk ik wel kunnen wonen, zolang het niet al te heet en vochtig zou zijn – en vochtig wordt het er wel in de zomer, wat voor mij toch een afknapper is.

Indianapolis
indianapolisflagWat hoge luchtvochtigheid betreft spande Indianapolis de kroon. In juli toen ik er een weekje was waren er dagen bij van tegen de 35°C met een luchtvochtigheid van 90% – en die combinatie is toch wel onprettig.

Indianapolis is overigens wel een leuke stad. Het heeft een leuk centrum, met veel winkeltjes en restaurantjes, en ook de omgeving is er prachtig, maar ook hier geloof ik niet dat ik zou kunnen wonen vanwege die hoge luchtvochtigheid.

Komend uit Denver waar de luchtvochtigheid soms zelfs beneden de 10% zakt ben je al helemaal niet aan zulke vochtige lucht gewend, en de eerste paar dagen waren vooral de ochtenden verschrikkelijk met percentages die dicht bij de 100 lagen. Gedurende de week wen je wel een beetje eraan, maar ik heb het toch liever niet.

BuchananBuchanan
De week die we in Buchanan, Michigan doorbrachten was een stuk aangenamer, zowel qua temperatuur als qua vochtigheid. Ook hier was de natuur prachtig: veel groen, veel bomen, weidse velden en heuvels. Alleen: in Buchanan zelf was niets te beleven. Het is een dorp met een goede 4700 inwoners, dus je moet geen uitgebreid “night life” verwachten. We zijn een keer met de klant gaan lunchen in het dorp, in een ontzettend leuk barretje waar we heerlijk hebben gegeten. Het meest opvallende aan het centrum van Buchanan is de grote Masonic Lodge die er staat: een indrukwekkend gebouw midden in het kleine stadje.

Onze avonden brachten we meestal door in het nabijgelegen South Bend, Indiana, een studentenstad (University of Notre Dame) waar ’s avonds wel het een en ander te doen is. Misschien dat het kwam omdat het nog vroeger in het jaar was (begin mei) maar de temperatuur en de luchtvochtigheid waren zeer goed uit te houden. Qua omgeving zou het zeker mooi zijn om er te wonen, maar qua werkgelegenheid is die regio toch net weer iets minder – je zult toch een eindje moeten rijden, minimaal naar South Bend.

Cleveland
ClevelandEn dan Cleveland, Ohio. Tja, wat valt er over Cleveland te zeggen. Ik vond persoonlijk niets aan de stad; het is een stad met zware industrie, vooral veel metaalindustrie, ook vlakbij het centrum. Er is wel een klein oud deel even buiten het centrum dat wel leuk is, met allerlei restaurantjes, maar dat is maar een straat of twee, en zo’n 200 meter lang – niet direct een reden om erheen te verhuizen. De stad heeft wel wat mooie gebouwen in het centrum, maar voor de rest is dat centrum niet echt iets om over naar huis te schrijven. Ook de omgeving van Cleveland vond ik niet echt spectaculair. Met andere woorden: de stad zou niet voorkomen op mijn lijstje van plaatsen waar ik zou willen wonen.

Colorado
ColoradoDe vraag of ik mezelf wel eens ergens anders in de VS zou zien wonen is een vraag waar ik het ook met Anna wel eens over heb gehad.

Op dit moment hebben we het enorm naar onze zin hier in Colorado. Hoewel de winters erg streng kunnen zijn met gevoelstemperaturen van -37°C, en de zomers best warm kunnen zijn met temperaturen van soms richting de 40°C, is het vanwege de (extreem) lage luchtvochtigheid (en airco in de zomer) toch goed uit te houden. Daarbij is het ook heerlijk dat alles in Colorado zo lekker casual is: ik heb al in meer dan tweeënhalf jaar geen stropdas meer om gehad, zelfs niet bij de betere, duurdere restaurants. En, ook niet onbelangrijk: het is gewoon een prachtige staat met bijzonder veel afwisseling in steden en natuur: de zandduinen in het zuiden, de weidse vlaktes in het oosten, en natuurlijk de Rocky Mountains.

Denver (Custom)Hoewel ik eerst wel een tijd aan Denver heb moeten wennen zie ik nu toch wel de charmes van de stad in. Onze ontdekkingstocht door LoDo van een tijdje terug heeft me de stad in een heel ander licht laten zien, en ook de verschillende wijken met hun eigen karakters zorgen ervoor dat Denver toch wel iets heeft. Aan de ene kant voelt het soms echt als een grote stad, aan de andere kant voelt het soms juist helemaal niet zo.

Fort CollinsAls we echter konden kiezen dan zouden Anna en ik morgen weer verhuizen naar Fort Collins. Helaas zou dat voor mij echter betekenen dat mijn woon-werkverkeer van 20 minuten naar anderhalf uur en voor Anna van 20 minuten naar 45 minuten zou gaan waardoor het niet zal gebeuren.

Fort Collins is echt een geweldige stad (vinden wij). Je zit overal op redelijke afstand vandaan (een uurtje van Denver, een veertigtal minuten van Estes Park en de Rockies), net buiten Fort Fun (de bijnaam van Fort Collins) heb je heel diverse natuur (bijvoorbeeld Coyote Ridge, ruig en rotsachtig, of Horsetooth Reservoir), er is veel te doen in het oude centrum, en het is een heel goed verzorgde, schone stad. Niet voor niets eindigt Fort Collins vaak hoog op de lijst van beste plekken in de VS om te wonen: nummer 1 in 2006, nummer 2 in 2008, nummer 6 in 2010 (de reden voor de dalende positie is het feit dat de scholen in Fort Collins elk jaar minder budget hebben gekregen, hetgeen voor een lagere beoordeling zorgt). We zijn dus niet de enigen die het een fijne stad vinden.

En wie weet komen we er ooit nog wel eens terecht.

Zijn er andere staten of plaatsen waar ik wel zou willen wonen? Absoluut. Ik vind veel staten aan de oostkust helemaal geweldig: Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Vermont, New Hampshire, of zelfs Rhode Island, allemaal staten waar ik wel zou kunnen aarden. Aan de westkust spreekt San Francisco me wel aan: een stad waar ik ook wel zou kunnen wennen.

Voorlopig zitten we echter prima waar we nu zitten. Het is waarschijnlijk dat we binnen een jaar of twee wel naar een stadje buiten Denver zullen gaan (meer huis voor je geld), maar voorlopig zullen we denkelijk niet uit Colorado weggaan.

Maar ja… als je me vijf jaar geleden had gevraagd of ik dacht in 2011 in de Verenigde Staten te wonen dan had ik je ook voor gek verklaard…

2 Responses to “Leuke en verschrikkelijke plaatsen”

  1. Jacqueline alias Jasmino

    Leuk om te lezen, Dennis! Hoewel ik verbaasd ben over Cleveland. Ik ben nu zelf 3 keer in Cleveland geweest. De eerste keer 10 dagen (deels werk, deels vakantie), de tweede keer zelfs 2 weken (1 week vakantie, 1 week studie) en de derde keer zo’n 5 dagen (vakantie). Ik vind Cleveland echt heel leuk. Inderdaad ligt er zware industrie om de stad heen, maar het centrum rond de twee grootste stadions is toch wel heel mooi, en het district van pakhuizen dat een uitgaansgebied is geworden vond ik erg gezellig. Verder is Cleveland een studentenstad, en het gedeelte rond de universiteit waar ook Little Italy te vinden is, vond ik persoonlijk erg gezellig. Er is ook veel vertier in de stad met een megamooie dierentuin, prachtige pretparken en gezellige wijkjes met terrasjes en zo. Heel anders dan menig andere stad. Ik heb er dus wel genoten!

    Over Fort Collins hoor ik inderdaad veel vaker heel positieve dingen, maar mij lijkt BOulder trouwens ook erg leuk!

    Groetjes
    Jacqueline

  2. il@na

    Bedankt voor je post Dennis. Je hebt het verhaal ook weer mooi rond geschreven.

    Gek, ik ben in Fort Collins geweest, toen we bij Martin en Tova op bezoek waren. Ik moet bekennen dat we er niet heel veel van gezien hebben en dat ik het Horsetooth Reservoir echt prachtig vond, maar het stadje zelf…..ik zag het niet. Het is wijds opgezet waardoor ik nergens echt een stads-of dorpsgevoel ervaarde. Geen echte ‘binnenstad’ sfeer, geen ‘ik maak eens lekker een wandelingetje door downtown’ gevoel. Alles was ook even verspreid, zonder enige onderscheid tussen binnenstad en woonwijk.

    Wel zag ik erg mooie huizen staan in het deel wat het oudere dorp is. Mooie houten huizen in groene straten. Maar voor mij zou dat niet genoeg zijn om er te kunnen aarden. Nee, geef mij maar wat meer hustle and bustle!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.