Super Bowl XLV

Gisteren was het weer Super Bowl Sunday, de dag waarop Amerika voor de buis zit om de meest belangrijke football wedstrijd van het jaar te kijken.

Dit jaar, Super Bowl XLV, was de eer aan de Pittsburg Steelers en de Green Bay Packers.

Super Bowl XLV

De Super Bowl wordt normaal gesproken al altijd flink bekeken, maar dit jaar is er blijkbaar een record verbroken: 169 miljoen mensen hebben gisteren de Green Bay Packers de Pittsburg Steelers zien verslaan.

Het was ook een leuke wedstrijd, waarbij met name de tweede helft spannend werd. In de eerste helft kwamen de Packers voor te liggen, en ze hielden die voorsprong uiteindelijk ook tijdens de hele wedstrijd.

Het verschil in punten werd tijdens de tweede helft echter steeds kleiner, waardoor uiteindelijk met nog iets meer dan zeven minuten te gaan de Steelers zodanig waren ingelopen op de Packers dat het maar drie punten scheelde tussen beide teams: 25 voor de Steelers, 28 voor de Packers.

In de fourth quarter leek het alsof de zenuwen een rol begonnen te spelen bij de Steelers want er werd slordig gespeeld. Zo goed als de third quarter voor hen verliep, zo slecht ging het in het laatste kwart van de wedstrijd.

Met nog twee minuten te gaan kregen de Packers de kans om het af te maken, hetgeen ze ook deden. De eindscore: 31 voor de Packers, 25 voor de Steelers.

Het was voor de Packers de vierde keer dat ze Super Bowl wonnen, nadat ze dit al eerder deden in 1967, 1968, en in 1997. Als de Steelers hadden gewonnen zou dit hun zevende keer zijn geweest.

Wij hebben, net zoals vorig jaar, ook dit jaar weer de Super Bowl gekeken bij Anna’s opa en zijn vrouw thuis. In hun huis in Cherry Creek hebben ze beneden een “theater room”, met een scherm van ongeveer 4 meter breed en 2,5 meter hoog. Met surround sound erbij dus de ideale plek om de wedstrijd te kijken.

Tijdens de wedstrijd gisteren kwam de vraag naar boven: waar komt de naam Packers eigenlijk vandaan? Bij de Steelers kun je je nog wel iets voorstellen: waarschijnlijk voortgekomen uit een gebied waar veel staalindustrie voorkwam. Maar de Packers? Letterlijk vertaald zou je zeggen “inpakkers”, maar ja, wat voor een industrie zit er in Green Bay, Wisconsin die groot genoeg en lucratief genoeg is om een eigen football team te kunnen hebben? Normaal gesproken komen de grote namen in football allemaal uit grote steden, zoals de Chicago Bears, de New Orleans Saints, de Dallas Cowboys, enzovoorts, maar Green Bay is maar een stad van zo’n 100.000 inwoners.

Steelers logoWat nader onderzoek leert dat de Steelers zijn opgericht in 1933, hoewel het team de huidige naam pas in 1963 heeft gekregen. Het logo is gebaseerd op de “Steelmark”, van staalfabriek U.S. Steel uit Pittsburg. Oorspronkelijk stond het geel, rood en blauw in het logo voor “Steel lightens your work, brightens your leisure, and widens your world”, maar later kregen de kleuren de betekenis van de onderdelen van het staalproductieproces: geel voor kolen, rood voor ijzererts, en blauw voor staalschroot. In het “Steelmark” zat enkel het woord “Steel” maar na toestemming te hebben gevraagd aan de American Iron and Steel Institute mocht het team “ers” aan de naam toevoegen en waren de Steelers officieel geboren.

Packers logoDe Green Bay Packers zijn afkomstig uit Green Bay, Wisconsin, en de club bestaat al sinds 1919. Green Bay stond (en staat ten dele nog steeds) bekend om zijn haven aan de baai van Green Bay (aan Lake Michigan), zijn papierfabrieken, en enkele vleesverwerkingsbedrijven, ofwel “meat packing companies”. De oprichters van de club besloten om een van die vleesverwerkingsbedrijven, de Indian Packing Company, in Green Bay te vragen voor sponsoring, en het bedrijf stemde in op voorwaarde dat het team naar de sponsor werd vernoemd. En zo hebben we vandaag de dag nog steeds de Green Bay Packers. De Super Bowl trofee, de Vince Lombardi trofee, is vernoemd naar de coach van de Packers in de hoogtij jaren van het team, 1959 tot en met 1967, een man die veel voor football heeft gedaan. Na de winst van de Packers zeiden zij dan ook dat “the Vince Lombardi trophy is coming home”.

De hele familie was gisteren voor de wedstrijd uitgenodigd, en zo zaten we met 16 volwassenen en 5 kinderen de wedstrijd te volgen. Iedereen had iets te eten meegebracht, variƫrend van chicken wings, tot ribs, tot guacamole met tortilla chips, tot een veggie plate met dips, tot mozarella sticks, tot falafel met hummus, tot een salade. Kortom, voor ieder wat wils, en met een drankje erbij best gezellig zo.

Aangezien ik het spel steeds beter leer kennen ga ik er ook meer plezier aan beleven om het te kijken. Ik zal nooit een fervent fan van een club worden, maar de Super Bowl wil ik toch zeker wel kijken – al was het maar voor de (meestal) geweldige commercials…

One Response to “Super Bowl XLV”

  1. Henny Breedijk

    Hier in Nederland weinig meegekregen van dit gebeuren, wel lieten ze zien hoe Christina Aguilera het volkslied zong, eerlijk gezegd deed het een beetje pijn aan mijn oren, of lag het aan onze TV?!?
    PS: Mijn naam is Henny Breedijk en kwam je naam tegen op het Alles-Amerikaforum.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.