LoDo

Voor degenen die het niet weten, LoDo staat voor Lower Downtown, het oudste deel van Denver waar de oorspronkelijke nederzetting werd gesticht. In 1858 toen er goud was ontdekt in de South Platte River besloot generaal William Larimer om vlabij de rivier een nederzetting te stichten. Hij deed dit door blokken hout neer te leggen in het midden van een vierkant van ongeveer een mijl breed, waarmee de stichting van Denver een feit was.

LoDo maakte een flinke groei door, zeker met de komst van de spoorweg in Denver, een belangrijke oorzaak van de groei van de stad. Na de bouw van Union Station werd LoDo een gebied werd vol met pakhuizen, hotels, saloons en ook bordelen. Nadat de spoorwegindustrie een flinke klap had gekregen na de opkomst van transport per vliegtuig, en de aanleg van de snelwegen in de Verenigde Staten, ging LoDo snel achteruit. Wat eerst een bruisend stadsdeel was, veranderde in een wijk vol armoede en vervallen gebouwen.

Begin jaren ‘80 van de vorige eeuw waren er plannen om de hele wijk plat te gooien en er een autoweg aan te leggen – plannen die gelukkig niet zijn doorgegaan. Helaas was in de jaren ‘60 en ‘70 al zo’n 20% van de historische gebouwen gesloopt, maar in 1988 werd door de City Council van Denver LoDo aangewezen als het Lower Downtown Historic District, waarmee de resterende 127 historische gebouwen waren gered.

LoDo (6)

Hoewel LoDo behoorlijk bekend is (uiteraard in Denver maar ook daarbuiten) waren we er in de 20 maanden dat we nu in Denver wonen nog nooit heen geweest. Tijdens een van de bezoeken van mijn ouders zijn we wel een keer naar downtown gegaan, en hebben we door twee straten met oude panden vlakbij de 16th Street Mall gewandeld waarvan we dachten dat het LoDo was. We vonden het al klein; wel leuk, maar niet direct iets om over naar huis te schrijven.

Achteraf blijkt dat we heel LoDo hebben gemist! Het echte LoDo blijkt te bestaan uit zo’n 80 “blocks”, met zoals gezegd 127 historische en een keur aan restaurants en bars. Aangezien we afgelopen zondag zin hadden om ergens naar toe te gaan besloten we om dan het echte LoDo maar eens te gaan verkennen.

Ik had online een wandelroute gevonden met beschrijvingen van enkele van de meest markante gebouwen, en met stukjes geschiedenis van de wijk. En zo gingen we dan zondag, na een ontbijtje bij Einstein Bros. Bagels, richting LoDo. Helaas werkte het weer niet al te goed mee – het was soms flink bewolkt, waardoor sommige foto’s wat donker zijn met de simpele camera – maar dat betekent gewoon dat we in het voorjaar als alles mooi groen is weer terug moeten.

We parkeerden in een parkeergarage aan Market Street, tussen 17th en 18th Street. Normaal gesproken is parkeren in Denver duur, maar in de weekenden valt dat reuze mee: $5 voor een hele dag.

Om de hoek van de parkeergarage lag nummer 1 van de route, dus dat kwam mooi uit – het was meer toeval dan opzet dat we er zo dichtbij parkeerden.

Al snel bleek dat het kaartje dat bij de route zat niet altijd even nauwkeurig was: nummers die gebouwen aanduidden stonden meerdere keren aan de verkeerde kant van de straat – slordig, maar het maakte het ergens ook wel weer een beetje een speurtocht om aan de hand van de beschrijving het juiste gebouw te vinden.

De wandeling verliep een klein beetje chaotisch, doordat de nummers ook niet altijd in een even logische volgorde waren geplaatst, maar ach, zo zag je de verschillende gebouwen tenminste ook eens van verschillende kanten.

LoDo (1)
Union Station, dat per 1 februari 2011 voor vijf jaar dicht gaat voor renovatie

LoDo (10)
Market Center

Er zitten juweeltjes van gebouwen tussen, soms niet zozeer van buiten, maar vanbinnen, zoals bijvoorbeeld het Oxford Hotel, het oudste hotel in Denver, vlakbij Union Station. Na een grondige, $12.000.000 kostende renovatie is dit hotel weer in vrijwel de oorspronkelijke staat teruggebracht en zijn veel stijlelementen weer zichtbaar geworden, zoals het glas-in-lood plafond in de eetzaal.
IMG_3893-2 (Custom)
Glas-in-lood plafond Oxford Hotel

Het Oxford Hotel ligt in 17th Street, de straat die vanaf Union Station downtown in gaat, en zo’n beetje de hoofdstraat vormde van dit stadsdeel.
IMG_3906-2 (Custom)
17th Street vanaf Union Station

Tegenover Union Station liggen enkele ontzettend mooi gerestaureerde pakhuizen, waar nu kantoren en apartementen zijn gevestigd.

LoDo (2)
Pakhuizen bij Union Station, met links de Wynkoop Brewing Company

In de rij van pakhuizen tegenover Union Station ligt ook de Wynkoop Brewing Company, in 1988 begonnen door John Hickenlooper en enkele zakenpartners. Hickenlooper was tot voor kort burgemeester van Denver, en nu gouverneur van Colorado. Bij Wynkoop kun je heerlijk bier krijgen, plus een heerlijk hapje eten voor niet al te veel geld.

Schuin tegenover de Wynkoop Brewing Company ligt mijn favoriete en het meest fascinerende gebouw in LoDo: het Ice House.

LoDo (4)
Ice House, met rechts meer pakhuizen en in de verte Coors Field, het baseball stadion van de Colorado Rockies

LoDo (5)
Ice House apartementen

Nu apartementen, maar vanaf 1903, het jaar waarin het gebouwd is, tot en met 1979 fungeerde het als gekoelde opslagruimte. In 1912 werd er in het gebouw ook boter geproduceerd, zo’n 15.000 kilogram per dag(!). In eerste instantie werd zo’n 2400 kubieke meter zaagsel gebruikt als isolatiemateriaal, hetgeen in 1912 en 1916 bij uitbreidingen werd versterkt met nog eens 2100 kubieke meter kurk en pleisterwerk. Het gebouw was zó goed geïsoleerd dat in 1981, twee jaar nadat de gekoelde opslag was beëindigd, er nog zo’n 60 tot 90 centimeter ijs tegen het dak zat, en het zeven weken duurde om het gebouw te ontdooien – en dat terwijl Denver in de zomer temperaturen haalt van dik 30°C…

Verder ontdekten we tijdens de wandeltocht dat Denver ooit ook een rosse buurt had, met verschillende bekende madammen waarvan er enkelen een prominente rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Denver. Tussen 1880 en 1912 stond wat nu Market Street is bekend als “The wickedest street in the city”. Het meest bekende bordeel was het House of Mirrors, en het was tevens het bordeel met de meeste klasse: de beste meisjes waren daar te vinden, en de bezoekende heren konden zich (behalve aan de meisjes) tegoed doen aan de beste sigaren, de beste brandy, en een uitgebreide wijnkelder.

LoDo (14)
House of Mirrors

Denver was ook in 1880 het toneel van een van de vroege rassenrellen in het Amerika van die tijd: in wat bekend kwam te staan als de “Chinese Riot” kregen twee Denverites ruzie met twee Chinezen (in 1880 woonden er ongeveer 500 Chinezen in Denver, daarheen gekomen vanwege het werk in de spoorwegbouw, de hotels en de bars), wat uiteindelijk leidde tot een massale vechtpartij tussen 3000 Denverites en ongeveer 150 Chinezen. Eén Chinees is daarbij om het leven gekomen, en er werd voor ongeveer $30.000 (in 1880-dollars!) aan schade aangericht.
LoDo (7)
Hop Alley, waar de “Chinese Riot” plaats vond

We ontdekten ook enkele “ghost signs” op de zijgevels van gebouwen
LoDo (8)
“Ghost Sign”
en we ontdekten dat enkele pakhuizen als prestigieuze gebouwen werden neergezet, die tevens dienden als winkel en als hoofdkantoren van de onderneming.

In één van zulke gebouwen zit nu de Tattered Cover, een in Denver beroemde boekenwinkel (tijdens zijn presidentschap ook door Bill Clinton bezocht).
LoDo (17)
Tattered Cover

In de foto hierboven is duidelijk te zien dat wat lijkt op de hoofdingang zich op de eerste verdieping blijkt te bevinden in plaats van op de begane grond – en dat was destijds ook zo. Er bevond zich in de hoogtijdagen van deze ondernemingen een brug op dat niveau die naar de hoofdingang leidde. De reden voor die verhoging was dat op begane grondniveau de treinen reden die de pakhuizen kwamen bevoorraden. Moeilijk voor te stellen, maar het zag er zo uit – we vonden deze foto in de Tattered Cover:

IMG_3965 (Custom)
Trein aan achterkant van Tatterd Cover gebouw
De foto hierboven is genomen aan de achterkant van de Tattered Cover, in wat het nu de steeg is tussen twee pakhuizen. De treinen kwamen echter ook aan de voorkant langsgereden, en om het publiek het makkelijk te maken werd de loopbrug aangelegd boven het niveau van de rails. Bijzonder interessant om te zien!

We hebben nog niet alles in LoDo verkend; er is nog ongeveer een derde over wat we bewaren voor een volgende keer. Het is in ieder geval bijzonder interessant om dit deel van Denver te verkennen.

Zoals gezegd had ik wel van LoDo gehoord, maar ik had me er nooit al te veel van voorgesteld, en ik had altijd het idee dat het centrum van Denver weinig interessant was. Nu ik de wandeltocht door LoDo heb gemaakt moet ik deze mening echter volledig herzien: Denver heeft wel degelijk wat te bieden downtown! Geschiedenis, bars, brouwerijen, cultuur, restaurants – het is er allemaal.

Ik kijk nu heel anders tegen Denver aan – het is zeker de moeite van een bezoek waard!

3 Responses to “LoDo”

  1. Paul

    Leuk, zo’n ontdekkingstocht!
    Laat je ook meteen wat meer thuis voelen.

    Paul.

  2. il@na

    Geweldig om op zo’n manier je eigen stad te ontdekken! Wij zijn dichtbij geweest maar niet in LoDo.

    Geeft in ieder geval het gevoel dat Denver een volgend bezoekje best waard is!!

  3. Aïda

    Wat leuk om te doen! En leuke gebouwen. Die geschiedenis erbij maakt het helemaal af.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.