Twee maten?

Het grote opruimen en aanpassen in de woning is begonnen!

De kijkers – (mogelijk) nieuwe huurders – zijn inmiddels twee keer langs geweest. Jammer genoeg weten we nog steeds niet zeker of ze de woning zullen nemen of niet. Dat betekent dus ook dat we nog niet zeker weten wat kan blijven liggen/staan/hangen of niet.

Als de kijkers besluiten om de woning te nemen, dan weten we dat de laminaavloer beneden kan blijven liggen, evenals de halve maantjes op de trap. Ook al is het misschien niet je eigen smaak, die halve maantjes zijn toch wel handig. Ze bieden immers bescherming voor de trap bij de verhuizing.
Officieel zou ik ze misschien moeten verwijderen, maar dan heeft de nieuwe huurder een kale, onbeschermde trap, en uiteindelijk moet hij toch iets op de trap (laten) leggen. Waarom dan niet voor de verhuizing de oude halve maantjes laten liggen, en deze daarna vervangen door iets wat je eigen smaak is? Datzelfde hebben wij ook gedaan – zwarte halve maantjes op een verder lichte trap is toch niet echt onze smaak – en het werkte prima.

Dat de vloer beneden kan blijven liggen, scheelt in ieder geval al weer werk. De vloerbedekking boven moet er allemaal uit, maar dat valt ook nog wel mee – plus we kunnen er vantevoren al mee beginnen: alles naar één kant van de kamer, die kant lossteken/lostrekken, alles naar de andere kant van de kamer verplaatsen, en dan de vloerbedekking in de andere helft van de kamer loshalen. Als de verhuizers dan weg zijn, hoeven we het alleen nog maar te verwijderen.

Vanavond heb ik de badkamer boven weer wit geverfd. Wij hadden een kleurtje op de niet betegelde wanden aangebracht, omdat het anders wel erg wit zou zijn allemaal: witte muren, witte wandtegels, witte vloertegels, witte wastafel, witte toiletpot, witte badkuip – wit, wit, wit… Op zich is er niks mis met wit, maar álles wit – zeker met deze tegels -was toch wel erg institutioneel steriel, en weinig gezellig.
Maar goed, het moet weer wit woren opgeleverd, dus heb ik me daar vanavond maar mee “geamuseerd”.

Morgenavond is het toilet beneden aan de beurt (zelfde kleurtje daar, en evenveel wit daar: witte wandtegels, witte vloertegels, witte toiletpot, wit wastafeltje), dus ik verveel me niet.

Overdag gaat Anna met hulp van mijn moeder alvast alle boekenrekken leeghalen, en alle 500 kleine flesjes uit onze verzameling individueel in huishoudfolie rollen, om zo een waterdichte verpakking te maken en doorlekken tijdens de verhuizing te voorkomen.
Daarna zullen de rekken verwijderd moeten worden, en alle gaatjes zullen moeten worden opgevuld en bijgetipt worden, zodat het dezelfde kleur heeft.

Maandagochtend om 9:00 uur zal namelijk de medewerker van Vesteda aan de deur staan voor de vooropname. Maandag krijgen we dus te horen wat kan blijven, en wat weg moet, of wat moet worden aangepast. En dat kan nog spannend worden.

Volgens de regels van Vesteda moet behang, indien gesausd, een lichte kleur hebben. Zijn “sage green”, “moccha” en de roestkleur/oranje van de logeerkamer (zie een eerder blog voor foto’s) aan te merken als lichte kleuren? Misschien wel, maar het is natuurlijk een erg subjectief iets.

We gaan in ieder geval geen behang afhalen – in onze slaapkamer zitten er welgeteld 6 lagen behang op, dus als het bij alle vorige huurders heeft kunnen blijven zitten, waarom zouden wij dan nu alles moeten gaan verwijderen? Ik dacht het dus niet.
En als het in een lichte kleur opgeleverd moet worden, dan smeer ik er gewoon een laag witte latex op. Komt de kleur er nog doorheen, dan is dat in ieder geval een lichte kleur – en dat mag toch, volgens de regeltjes?

En daarbij: hoe wij het huis destijds aantroffen, was eigenlijk ook beschamend, maar we hebben het allemaal moeten accepteren. Ik ben eens benieuwd hoe Vesteda daarom nu zal reageren – benieuwd of er met twee maten wordt gemeten of niet.
Toen wij destijds van de flat naar het huis verhuisden, was er al een duidelijk verschil te merken. Mochten we in de flat in het geheel niets aan het houtwerk doen – het moest bruingebeitst blijven – in het huis maakte het allemaal niet uit. Vandaar ook dat we in de logeerkamer een zilveren raamkozijn aantroffen; en dat mocht allemaal van Vesteda, en wij hadden het maar te accepteren. We konden er toch zelf een ander kleurtje overheen verven?

Benieuwd dus hoe ze maandag zullen reageren, en met hoeveel maten ze gaan meten…

Wordt vervolgd!

One Response to “Twee maten?”

  1. Dixiechick

    Jeetje, het klinkt wel alsof ze heel erg streng zijn. Ik heb dat nog nooit meegemaakt, of van gehoord. Bij mij in de flat had je het maar te doen met hoe de vorige bewoner het achtergelaten had – alleen over de vloer moest je overeenkomen.
    Als ze je heel veel werk gaan aansmeren, en je niet kan winnen, dan zou ik denk ik zo lui zijn om het dan maar uit mijn “deposit” te laten komen (hoe heet dat ook al weer?). Ik zou er nl. ook niet aan moeten denken om zes (!) lagen behang te moeten verwijderen.
    Maar ik kan me niet voorstellen dat ze heel erg moeilijk gaan doen eigenlijk..zij hebben ten slotte ook wel wat beters te doen. Helemaal als het er verder gewoon netjes uitziet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.