Wespen, verkoop en nieuwe huurders

Enige weken geleden viel het ons op dat we best veel wespen in huis vonden op de bovenverdieping. Het waren allemaal kleintjes, en stuk voor stuk waren ze ontzettend traag en sloom, alsof ze al half dood waren. We zeiden nog tegen elkaar dat we het eens even in de gaten moesten houden, want de hoeveelheid wespen die we bij de ramen aantroffen was toch wel opvallend. Ik had al eens rondgekeken op zolder, maar zo snel niets gevonden.

Afgelopen zaterdagochtend, toen we nog wat langer in bed lagen, zagen we de schaduwen van heel wat vliegende insecten op het rolgordijn van de slaapkamer. De zon scheen zodanig dat het bijna een schaduwpoppenvoorstelling was, alleen met wel heel erg veel spelers! Uit het raam kijkend zag ik dat de wespen net boven de dakgoot bijna op de hoek van het huis verdwenen. Zou er dan wellicht toch een nest zitten op zolder?

Ik ben meteen gaan kijken, en het antwoord was: ja, en niet zo’n kleintje ook:
nest-2-2.JPG
nest-3-2.JPG

Het nest is zo groot als een voetbal, en ondanks dat het geen prettige gedachte is dat er honderden wespen in en rondom zitten, is zo’n nest wel fascinerend mooi. Als je het zo ziet hangen, dan wil je het heel graag aanraken. Ik heb vroeger wel eens een klein leeg nest vastgehad, en het is echt schitterend gemaakt – net alsof van papier is gemaakt (en eigenlijk is het dat ook wel: kleine houtschilfers die de wespen van droog dood hout afschrapen gemengd met iets van speeksel).

Aan de hand van enkele dode wespen meende ik via internet vast te hebben gesteld dat het ging om de Dolichovespula saxonica, ofwel de Saksische wesp: een niet agressieve soort, waarvan het nest niet groter wordt dan zo’n 25 tot 30 centimeter doorsnede.

Maar ja, agressief of niet, zolang ze geen huur betalen zullen de wespen toch moeten verdwijnen. Afgelopen woensdag is een bestrijdingsfirma dan ook langs geweest. Ze hebben een poederachtig vergif op het nest gespoten, waardoor binnen een dag of twee alle wespen dood zouden zijn. Daarna zou ik zelf het nest kunnen verwijderen: een vuilniszak eromheen, het nest van het dak afhalen, vuilniszak dichtbinden en weggooien.
De zolder ligt inmiddels vol met dode wespen, en dus ga ik morgen maar eens voorzichtig het nest verwijderen. Ik kan niet beloven dat ik in al mijn nieuwsgierigheid niet ga proberen om het nest eens van binnen te bekijken…

Met de verkoop van onze spullen gaat het goed! We hebben inmiddels alweer wat meer spulletjes verkocht, en alles bij elkaar gaan we toch richting de duizend euro!
Gelukkig maar – niet alleen vanwege het geld, ook al is dat natuurlijk wel fijn, maar ook omdat ik het gewoon zonde vind als er niks meer mee zou gebeuren. Sommige dingen (waaronder de nog niet verkochte slow cooker/Crock-Pot) zijn nog vrijwel in nieuwstaat is, en slechts één of twee keer zijn gebruikt.

Maar ja, driekwart van Nederland heeft nog nooit van een slow cooker of Crock-Pot gehoord, en dus zal die wel onverkocht blijven. En wie maakt er tegenwoordig nog zelf ijs? Niemand, of althans bijna niemand, als je het mij vraagt. Jammer, want het was wel erg lekker (die ene keer dat we zelf ijs gemaakt hebben!).

Veel van wat nu nog in de verkoop staat, zal ook wel onverkocht blijven: wie wil er een 8 jaar oude TV kopen, als je tegenwoordig al vrij goedkoop een flatscreen kunt krijgen? Of een HP zwart-wit scanner, daar waar tegenwoordig alles toch zeker wel kleur aan moet kunnen? Of een tweedehands Epson kleuren/fotoprinter, als je tegenwoordig voor iets meer dan de kosten van nieuwe cartridges bijna al een hele nieuwe printer hebt?

Hmmm… niet echt een goed verkooppraatje, maar ja, liever een realist dan een teleurgestelde optimist…

We hebben ook besloten om onze 8 jaar oude slaapkamerset niet te verkopen, maar in plaats daarvan alles naar het milieupark te brengen. De kwaliteit van het hout van de destijds bij Beter Bed gekochte set is van de categorie waaiboom (achteraf bezien eigenlijk een miskoop), waardoor er toch net wat te veel krasjes en deukjes in en op zitten. En dan ga ik voor die vijf tientjes me niet alle rompslomp op de hals halen om alleen de kast te verkopen: op markplaats.nl zetten, hopen dat er mensen op af komen, wildvreemde mensen je slaapkamer in laten komen om de kast te bekijken, waarvoor je ook voortdurend weer alles netjes moet houden… nee dank je, niet voor € 50,-!

Over netjes houden gesproken: gisteravond kregen we een telefoontje van mogelijke nieuwe huurders van ons huis. Ze hadden mijn nummer gekregen van Vesteda, en wilden graag maandagmiddag eens komen kijken.
Nu hadden we voorgenomen om dit weekend veel in huis te gaan doen, onder andere het afbreken van onze kastenwand welke door mijn ouders is overgenomen.

In plaats daarvan gaan we deze tijd nu maar benutten om het huis zo netjes mogelijk uit te laten zien voor de bezichtiging. De afgelopen week hebben we alweer een flinke opruimslag gemaakt, maar daardoor staat het huis nu wel een beetje op zijn kop – en uiteraard willen we het huis zo goed mogelijk to zijn recht laten komen. Wie weet nemen de nieuwe huurders dan wel bepaalde dingen over, zodat wij deze niet hoeven te verwijderen, zoals bijvoorbeeld de sisal halve maantjes op de traptreden, of de laminaatvloer in de gang, woonkamer in keuken (die wij weer van de vorige bewoners hadden overgenomen). Dat zou ons weer heel wat werk besparen.

Een ding is zeker: we zullen ons dit weekend niet vervelen!

4 Responses to “Wespen, verkoop en nieuwe huurders”

  1. Carola

    Hoi Dennis,
    wat wil je voor de slow cooker hebben, want ik heb wel interesse.
    gr
    Carola

  2. Monique

    Ik heb al een slowcooker ;-) Handig hoor Carola, gewoon doen. Enne, mijn ijsmachine heeft de laatste verbouwing niet overleefd, nooit gebruikt, eerlijk gezegd. Die ene maal van jullie is dus al knap.

    Werk ze, het komt nu wel heel dichtbij!

    Groetjes,
    Monique

  3. annemiek

    Dat is een flink wespennest! Zo’n maat nest vond mijn broer ook op hun zolder, ook vlak voor een verhuizing.
    Succes met de verkoop verder! Je bent al heel wat kwijt.

  4. laurenzo

    wij hebben thuis het zelfde ook de zelfde groote

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.