Champagne

Zo, we zijn weer bijgekomen van ons lange weekend naar de Champagne, en wat hebben we genoten!

Op donderdag zijn we zo tegen half tien ’s ochtend uit Maastricht vertrokken, waar we Murphy hadden afgezet bij Dierenpension Beatrixhaven, waar hij het hele weekend lang zich wel zou vermaken met alle andere honden daar. De vorige keer had hij het er blijkbaar zo leuk gehad, dat hij nu niet kon wachten totdat hij naar binnen mocht. Dat is in ieder geval een goed teken.
Vandaar ook dat we met een gerust hart op weg gingen!

De heenrit verliep perfect volgens plan, en zo tegen half twee ’s middags kwamen we bij het Campanile hotel aan in Epernay-Dizy. Zoals al op de website stond, lag het hotel echt aan de rand van de wijngaarden. Op de volgende foto is dat goed te zien – de foto is genomen op de eerste verdieping, recht voor onze kamer; links zie je het restaurantje van het hotel, en aan de rand van de parkeerplaats staan de eerste druivenranken al. Echt een leuke lokatie!
img_4569-custom.JPG

Zoals je kunt zien op de foto was het wel nog enigszins bewolkt toen we aankwamen bij het hotel. Al snel echter trok de bewolking weg, en werd het toch nog zo’n 27 graden – een lekkere temperatuur als niet ook de luchtvochtigheid ontzettend hoog was geweest.

Omdat we om 14:45 uur een afspraak hadden voor een rondleiding bij Moët & Chandon stapten we al snel weer in de auto, en vertrokken richting Epernay. Omdat het hotel slechts zo’n 3 kilometer van het centrum van Epernay ligt, waren we veel te vroeg bij Moët & Chandon. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de 27 graden en felle zon was het ook niet echt aangenaam om lang rond te lopen. Hoewel, de Avenue de Champagne is wel prachtig om overheen te lopen, met alle grote champagnehuizen aan weerszijden. De Avenue is pas blijkbaar helemaal opgeknapt, en ziet er werkelijk prachtig uit.
img_4594-custom.JPG

Om kwart voor drie was het tijd om ons te melden bij Moët & Chandon.
img_4601-custom.JPG

En zo stapten we van de hitte buiten de koele kelders in voor de rondleiding, waar we langs en door de lange gangen vol met flessen werden geleid.
img_4624-custom.JPG

In de gangen bevinden zich vele bogen, die vol liggen met flessen champagne in diverse stadia in het productieproces. In een gemiddelde “boog” liggen zo rond de 20.000(!) flessen – en er zijn vele tientallen bogen.
img_4646-custom.JPG

De flessen liggen soms meer dan 1 meter 90 hoog opgestapeld, waardoor je soms enkel met de camera erin kunt “kijken”:
img_4634-custom.JPG

Na de rondleiding was het uiteraard tijd om wat champagne te proeven:
img_4662-custom.JPG

Na de rondleiding en de proeverij zijn we Epernay zelf in gegaan. In dit kleine stadje is niet zo heel veel te beleven. Het aantal leuke restaurantjes en bistro’s is erg beperkt, en ook het aantal leuke winkeltjes valt tegen. Waarschijnlijk komen de 400.000 toeristen die jaarlijks naar Epernay gaan alleen voor de champagnehuizen, en niet echt voor het stadje zelf.

Op vrijdag zijn we naar het stadje Troyes geweest, ongeveer anderhalf uur ten zuiden van Epernay, al hebben we de ’scenic detour’ genomen door tolwegen te vermijden. Hierdoor duurt de rit iets langer, maar je komt wel door een prachtig stukje van de regio.

Het ontzettend leuke stadje Troyes is echt een aanrader, vol met geschiedenis, veel leuke pleintjes, oude gebouwen en leuke winkeltjes. We hebben er dan ook de hele dag in Troyes doorgebracht, en er ’s avonds lekker gegeten bij een van de vele leuke restaurantjes.

img_4832-custom.JPG

Op zaterdag was het bijzonder slecht weer: het heeft de hele dag geregend, en hard ook. ’s Ochtends om 11 uur hadden we een rondleiding en proeverij bij Veuve Clicquot in Reims, welke weer heel anders was dan die bij Moët & Chandon, maar ook weer bijzonder interessant was. Na de rondleiding volgde ook hier weer een glaasje champagne, uiteraard.

Daarna was het tijd voor het centrum van Reims, met natuurlijk de beroemd, prachtige kathedraal:
img_4983-custom.JPG

Na de kathedraal hebben we nog wat door het centrum gelopen, zijn we nog wat winkeltjes in geweest, maar jammer genoeg regende het veel en veel te hard om echt van het centrum te kunnen genieten. Vandaar dat we maar weer de auto in zijn gesprongen om wat te gaan rondrijden. Zo kwamen we langs een leuke antiekwinkel waar we even rondgekeken hebben, en zijn we nog even bij het champagnehuis Mumm binnengelopen – ook leuk om te zien.

Zondagochtend was het weer stralend weer: geen wolkje aan de lucht, en al was het een beetje killetjes met zo’n 15 à 16 graden, het is altijd nog stukken beter dan regen!

Onze laatste dag hebben we een groot deel van de Route Touristique du Champagne gereden. Deze route gaat dwars door het champagnegebied heen, aan weerszijden van de rivier de Marne – en je komt langs prachtige vergezichten en door leuke kleine dorpjes.

img_5012-custom.JPG

Zo kwamen we ook in het dorpje Hautvillers, een klein maar erg gezellig dorpje, waar een bekende naam begraven ligt. In de abdijkerk van Hautvilliers bevindt zich namelijk het graf van Dom Pierre Perignon. Dom Perignon, waar ook de bekende dure champagne naar is vernoemd, is naar men zegt de uitvinder van het hedendaagse champagneprocedé.
Naast het standbeeld voor Dom Perignon bij de ingang van Moët & Chandon (tevens producent van Dom Perignon) hebben we nu dus ook zijn graf gezien. Erg interessant, en heel toevallig dat we het tegen kwamen.

Hieronder een mooi zicht op de abdijkerk:
img_5044-custom.JPG

Het druivenplukseizoen is nu net begonnen, wat te zien was aan de werkelijk tientallen “kampeerplaatsen” waar de druivenplukkers – veelal zigeunerfamilies die zich overal aanbieden voor de pluk – hadden gevestigd naast de wijngaarden. Bij Moët & Chandon leerden we bijvoorbeeld dat Moët elk jaar zo’n 2000 plukkers inhuurt – geen wonder dus dat je ze overal tegenkomt.

Uiteindelijk komen de geplukte trossen aan de rand van de weg te staan in grote grijze kratten:

img_5099-custom.JPG

Uiteindelijk, na een jarenlang en bewerkelijk procedé van persen, bottelen, gisten, en rijpen, komt er een mooi product uit: een heerlijke fles champagne!

img_5121-custom.JPG

One Response to “Champagne”

  1. annemiek

    Dat ziet er allemaal heel leuk uit, mooie foto’s!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.