Goed nieuws

Sommigen van jullie hebben het wellicht gemerkt vanochtend, maar mijn blog lag er even uit. Mijn webhost heeft vannacht iedereen naar een nieuwe server overgezet, en daarbij was er een aanpassing nodig in de configuratie. Heel even brak het angstzweet uit – ik was bang dat alles weg was – maar gelukkig was het maar een kleine aanpassing in de Wordpress code waarna alles weer als vanouds werkte.

De afgelopen dagen zijn weer even spannend geweest, en ik realiseer me nu eigenlijk pas dat het alweer een aantal dagen is sinds ik de laatste keer wat heb geschreven. Met al het gedoe rondom het nieuwe huis en de hypotheek zijn de laatste twee maanden eigenlijk ontzettend snel voorbij gegaan – sneller dan ik dacht, zelfs.

Afgelopen maandag zijn we voor onze tweede afspraak naar het design center geweest. We hadden ons voorgenomen om de kosten van de badkamers wat naar beneden te brengen, aangezien alleen al onze badkamer die we oorsponkelijk hadden uitgekozen tussen de $6000 en $7000 zou kosten.

We begonnen met de vloer, aangezien dat het makkelijkste was. En wat bleek, nu we een andere kleur keukenkastjes hebben uitgezocht bleek de kleur van de vloer die we oorspronkelijk hadden uitgezocht er niet meer bij te passen – het zag niet uit. Stacy, de designer, wees ons toen op een andere vloer: hetzelfde hout, maar dan in een andere kleur gelakt – en die vonden we zelfs nog veel mooier. En niet alleen bleek de vloer perfect bij de keukenkastjes te passen (of andersom), hij was ook nog eens zo’n $900 goedkoper, dus dat was al helemaal mooi meegenomen.

De achterwand van de keuken bleef hetzelfde, evenals het granieten aanrechtblad, maar als volgende punt stond de rand om de open haard op het lijstje. De rand die we aanvankelijk hadden uitgezocht vonden we bij nader inzien toch net wat te druk, en dus gingen we op zoek naar iets anders, iets rustigers. Al snel viel ons oog op een natuurstenen tegel die we allebei erg mooi vonden – en wat bleek: het was dezelfde steen als we hadden uitgezocht als de achterwand voor de keuken. Heel toevallig, maar wel mooi aangezien het dan past bij de steen in de keuken die aan de andere kant van de kamer ligt. En ook hier een meevaller: deze tegel was zo’n $500 goedkoper dan de aanvankelijk gekozen rand.

Voor de gein vroeg ik op dat moment aan Stacy hoeveel de eerste level upgrade voor de vloerbedekking kostte; we hadden immers zojuist bijna $1400 bespaard, en misschien konden we dat dan gebruiken voor de vloerbedekking. We waren allebei niet zo heel erg gecharmeerd van de standaard vloerbedekking, dus als we dit ook zouden kunnen upgraden dan graag.

Bij de vloerbedekking aangekomen toonde Stacy ons de twee keuzes voor de level 1 upgrade. De een was een polyester vloerbedekking, de ander een nylon vloerbedekking – en we vonden beiden eigenlijk niet zo heel bijzonder. De polyester variant was het mooiste, maar het was ook het type dat er heel snel versleten en platgelopen uit ziet. Anna zag daarna een prachtige vloerbedekking, en ook ik was er direct weg van. Alleen: het was een level 6 upgrade, en de level 1 was al $1900. Relatief gezien viel het echter nog mee: $4700 voor het hele huis, en een topkwaliteit vloerbedekking met 10 jaar garantie. Ik had nog nooit van 10 jaar garantie op een vloerbedekking gehoord! Deze was volledig vlek- en slijtbestendig voor die periode, en zou nooit bol gaan trekken of kreukels erin krijgen vanwege een speciale achterkant; volgens Stacy moest je heel wat gekke dingen doen om deze vloerbedekking kapot te krijgen.

Hmmm… dat was eigenlijk wel heel aantrekkelijk, want ook al hadden we gezegd dat we voor de standaard vloerbedekking zouden gaan, deze was toch wel heel erg mooi. Plus: als je over twee jaar de vloerbedekking op de trap en de hele bovenverdieping wilt vervangen, dan moet je niet alleen die hele bovenverdieping leeg gaan ruimen, je bent ook nog een aardig sommetje kwijt. En dus besloten we om – als het qua budget paste – toch deze vloerbedekking te nemen.

De grootste besparing kon worden behaald bij de badkamers. We begonnen met het bekijken van verschillende ontwerpen die we mooi vonden, met allerlei tegelcombinaties en accentrandjes, om uiteindelijk te besluiten om eens te kijken naar wat mogelijk was met level 1 en level 2 upgrades. Tot onze verbazing was de vloertegel die we voor de gastenbadkamer hadden uitgezocht – en die we prachtig vonden – een level 1 upgrade. Het duurde daarom niet lang om te besluiten om de keuze voor de gastenbadkamer om te zetten naar de master bath room. Niet al te lang daarna hadden we ook de tegels en accentrand voor de gastenbadkamer uitgezocht: hetzelfde idee, alleen in een wat meer beige kleurstelling. En de schade? Daar waar alleen de vloer van de master bathroom in het oorspronkelijke ontwerp al $2600 kostte, hadden we nu beide badkamers klaar voor $2900. En dat betekende dat er voldoende ruimte over zou moeten zijn voor de vloerbedekking.

Nu was het alleen nog wachten op onze hypotheekdame, Lauri. Ik heb haar maandagavond gelijk een mail gestuurd met alle totale kosten, wat de lening zou zijn, wat de aanbetaling zou zijn, en met de vraag of zij kon aangeven of het maandbedrag dat ik had uitgerekend klopte. Op woensdag zouden we namelijk terug moeten naar het design center om de keuzes definitief te maken. Voordat we dat deden zou ik echter graag weten waar we op uit zouden komen. Stel dat het maandbedrag nu erg hoog zou uitvallen dan moesten we wellicht alsnog besluiten om de vloerbedekking niet te nemen.

Op dinsdag heb ik tevergeefs op een telefoontje of email van Lauri verwacht, en ook op woensdag belde of mailde ze maar niet terug, ondanks twee emails en twee voicemails van mijn kant. Ik heb Sue maar eens gebeld of zij wellicht wist waarom ik niks van Lauri hoorde, en ze gaf aan dat Lauri het erg druk had maar dat ze goed begreep dat we iets van haar wilden horen. Ze zou Lauri via allerlei manieren proberen te pakken te krijgen om ervoor te zorgen dat ze me zou bellen.

We besloten om gewoon maar naar het design center te gaan om kwart over vier, en desnoods moesten we het tekenen voor de definitieve keuze dan maar uitstellen. Maar: even na half vijf ging de telefoon: Lauri, met ik weet niet hoeveel verontschuldigingen.

Uiteindelijk had Lauri gelukkig goed nieuws: onze hypotheek definitief goedgekeurd!

En niet alleen dat: de maandlasten zouden ook nog eens ietsje lager uitvallen dan ik had gedacht. Bovendien gaf Lauri aan dat ze een hogere had rentevoet genomen bij de berekeningen om een marge in te bouwen: ze had gerekend met 5% en de eigenlijke rente is momenteel 4,75%. Helaas kunnen we de rente pas vastzetten zodra de eerste schop de grond in gaat voor de bouw, en dat zal pas op zijn vroegst eind juni zijn. In de tussentijd zou de rente nog iets omhoog kunnen gaan, vandaar dat ze berekening met 5% had gedaan. Uiteraard hopen we dat het bij een eventuele stijging niet hoger dan 5% uit zal komen…

Ik was al lang blij dat het allemaal mee viel, want dit betekende dat we ook de vloerbedekking zouden kunnen upgraden – en dus dat we de eerste jaren echt vrijwel niets in huis hoeven te doen. En dat is toch ook wel lekker!

Hopelijk kan ik met dit goede nieuws nu een beetje tot rust komen, want de afgelopen weken zijn behoorlijk intensief geweest, met alle spanningen en onzekerheden.

Ik ben in ieder geval al heel blij dat het nu écht allemaal lijkt te gaan gebeuren!

2 Responses to “Goed nieuws”

  1. Roger en Monique

    Mooizo dat de hypotheek nu ook definitief rond is! Lekker gevoel… Ook gunstig dat de maandlasten nog mee vallen ook. Ik zou wel trachten die rente z.s.m. vast proberen te leggen. Er is (tenminste in Europa) een stijgende lijn ingezet. Zodra jullie het vast kúnnen zetten (start bouw), zou ik het doen. Moet ik wel zeggen dat ik de lokale omstandigheden in Amerika niet ken.  Misschien is de rente daar juist (redelijk) stabiel, maar dat zullen jullie wel weten. Ik kan niet wachten totdat de eerste foto’s van de bouw op het blog komen…uitgraven kelder, etc.

  2. il@na

    Dat klinkt allemaal heerlijk, al bedenk ik me net iets….Klopt het dus dat jullie straks op zaken als vloerbedekking een hypotheek hebben lopen? Het zal wellicht een normale gang van zaken zijn in de VS maar in Nederland was onlangs in het nieuws dat juist dit soort zaken bij veel mensen, bij het crashen van de woningmarkt, problemen veroorzaakten. Als je zelf investeert, vanuit je eigen spaarpot, in zaken als vloerbedekking betaal je er tenminste geen rente over….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.