De eerste sneeuw

Eergisteren in de weersverwachting werd aangekondigd dat het zou gaan sneeuwen. Het zou beginnen met regen, die geleidelijk in de avond over zou gaan in sneeuw.

Rond een uur of vier ’s middags begon het te regenen. Om te proberen de drukte voor te zijn, besloot ik om even na vieren al richting huis te gaan. Ik moest nog even langs de supermarkt vlakbij het werk, maar toen ik daar naar buiten kwam was het al veel drukker dan normaal.

Mensen in Colorado kunnen redelijk goed met sneeuw omgaan, als het er eenmaal ligt, maar regen? Dat blijft toch lastig.

Ik heb er uiteindelijk een uur en twintig minuten over gedaan om thuis te komen. Normaal ligt dat ergens tussen de 35 en 45 minuten.

De temperatuur was wel al flink aan het dalen. Het zou ’s nachts ook flink moeten afkoelen, wilde de sneeuw blijven liggen. De dag ervoor hadden we nog 25°C, deze dag zou het echter maar zo’n 3,5°C worden.

Er viel heel wat regen uit de lucht, en als dat allemaal sneeuw was geweest dan had er al een dik pak gelegen. De eerste paar uur bleef het echter bij regen. Pas rond een uur of zeven ’s avonds kwamen de eerste kleine vlokjes.

Tegen de tijd dat we naar bed gingen lag er al een dun laagje, en tegen de tijd dat we wakker werden de volgende ochtend zag het er zo uit:

Sneeuw op de tuinmeubels
Sneeuw op de tuinmeubels

Uitzicht vanuit de slaapkamer
Uitzicht vanuit de slaapkamer

Zoals is te zien in de foto’s was het behoorlijke natte plaksneeuw – het hele hek zat onder de sneeuw.

Ook aan de zijkant van het huis was er veel wit te bespeuren:

Zijkant van het huis
Zijkant van het huis

Omdat het in de regen al zo erg was met het verkeer, en het met de sneeuw nog veel erger zou zijn, besloot ik om thuis te werken. In de middag werd er nog meer sneeuw verwacht, waardoor je vantevoren al weet dat de avondspits verschrikkelijk zal zijn. Het is dan veel efficiënter om thuis te werken, in plaats van drie tot vier uur van de dag in de file te staan.

Al snel begon het op te klaren, en aan de voorkant was er al blauwe lucht zichtbaar, en scheen de zon heel mooi precies op een raam van het huis aan het eind van de straat:

Reflectie van de zon in raam
Reflectie van de zon

Nog wat later begonnen de wolken helemaal weg te trekken, en werd de lucht strakblauw:

Strakblauwe lucht begint te komen
Strakblauwe lucht komt eraan

De extra sneeuw kwam wel, maar pas véél later dan men had voorspeld: niet rond een uur of vier, maar pas rond een uur of negen ’s avonds. De volgende ochtend was een deel van de sneeuw die de vorige dag al was gesmolten weer aangevuld.

En dat was waarschijnlijk voorlopig weer even alle sneeuw. Er ligt nu nog wel heel wat, maar na dit weekend zal dat waarschijnlijk grotendeels weer verdwenen zijn. Het wordt overdag zo’n 10°C tot 15°, en met zon erbij blijft die sneeuw niet lang liggen.

De nachttemperaturen liggen nu rond de -3°C, dus het kan al glad zijn in ochtend.

Het betekent ook dat het nu tijd is om de sprinklerinstallatie winterklaar te maken. Winterklaar maken betekent met een compressor al het water uit de sprinklerleidingen spuiten, iets wat secuur en in de juiste volgorde moet gebeuren.

Nu was dit wel aan ons uitgelegd ten tijde van de ‘final walkthrough’ bij de sleuteloverdracht, maar aangezien dat al een jaar geleden was, en ik het nog nooit eerder had gedaan, besloot ik om iemand ervoor te laten komen. Liever een professional het laten doen dan zelf wat te gaan klooien. Als je het namelijk niet goed doet, bestaat de kans dat je leidingen en de sprinklerkoppen kapotvriezen. Het gevolg kan zijn dat, zodra je het systeem weer aanzet in het voorjaar, er water ondergronds weglekt, met alle gevolgen vandien – met name een hoge waterrekening.

Vanochtend was het dan zover: iemand van Dean’s Sprinklers zou langskomen om het systeem winterklaar te maken. Je betaalt een basisprijs voor vier zones, plus nog een bedrag per extra zone. In totaal kostte het ons $68, wat bijna drie kwartier werk was, maar ik weet nu zeker dat het goed is gedaan.

Ik heb over zijn schouder meegekeken, maarre… ik denk toch dat ik het volgend jaar weer laat doen, in plaats van het zelf te doen. Je weet immers nooit.

Maar goed: de eerste sneeuw hebben we gehad, de sprinklerinstallatie is geleegd – we zijn klaar voor de winter!

One Response to “De eerste sneeuw”

  1. Paul

    Oongeleuflik! Noe al zoen pak!
    Hoal de schup maer oet de scheur…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.