Tragedie in Aurora, Colorado

Aurora, Colorad - 07/20/2012

Afgelopen nacht, even na half een ’s ochtends, vond in een bioscoop in Aurora, Colorado een tragedie plaats. Een schutter opende het vuur in een bioscoopzaal, waar de film “Batman: Dark Knight Rises” net was begonnen. Tien mensen zijn in de bioscoopzaal om het leven gekomen, twee anderen zijn later in een ziekenhuis overleden, en 58 mensen raakten gewond. Een klein aantal mensen raakten gewond tijdens de chaos, maar het merendeel waren schotwonden.

Volgens de feiten zoals deze nu bekend zijn, is het volgende gebeurd.

De 24-jarige James Holmes, een student aan de University of Colorado die bezig was met zijn Ph.D. in neurowetenschappen maar daar vorige maand mee stopte, verliet zijn appartement, enkele mijlen ten noorden van de bioscoop.

Buren hoorden om middernacht plotseling zeer luide technomuziek uit het appartement komen, iets dat heel ongebruikelijk was. Diezelfde muziek hield om één uur ’s ochtends plotseling weer op. Eén van de buren belde om half één 911 om melding te maken van de luide muziek.

Het vermoeden is dat, aangekomen bij de bioscoop Holmes een kaartje kocht, en ging bioscoopzaal nummer negen, oftewel Theater 9, in. De politie laat hier echter verder nog niets over los gedurende het onderzoek.

Volgens ooggetuigen stond voordat de film begon iemand op omdat hij een telefoontje kreeg, en diegene verliet Theater 9 via de nooduitgang. Hoogstwaarschijnlijk was dit James Holmes.

Eenmaal buiten zette hij iets tegen de deur waardoor deze niet geheel kon sluiten. Vervolgens is hij naar zijn auto gelopen, die aan de achterkant van de bioscoop stond geparkeerd, niet ver van de nooduitgang.

Daar trok hij zijn beschermende kledij aan: niet alleen een kogelvrij vest, maar ook kogelvrije bescherming over zijn armen, benen, kruis en nek. Ook zette hij een helm en een gasmasker op. Hij pakte vervolgens zijn wapens – een Remington 12 gauge shotgun, een AR 15 semi-automatisch geweer, en een .40 kaliber Glock. Een tweede Glock bleef achter in de auto. Deze wapens heeft Holmes tijdens de afgelopen 60 dagen gekocht bij winkels in de Denver Metro area (twee bij Bass Pro Shops in Northfield Stapleton, twee bij Gander Mountain in Thornton en Aurora). Via het internet heeft hij ook 6000 patronen aangeschaft, evenals een magazijn voor 100 patronen voor de AR 15.

Hierna liep hij terug naar de nooduitgang, en ging Theater 9 zo weer binnen.

Aangezien verschillende bioscoopbezoekers zich hadden verkleed ter ere van de Batman film dachten velen dat Holmes onderdeel van de show was, iets wat de bioscoop wellicht had georganiseerd.

Pas toen Holmes twee traangasgranaten naar binnen gooide, en een keer in het plafond schoot, werd het de menigte duidelijk dat het geen show was, maar levensecht.

Op dat moment brak de paniek uit. Mensen stonden op en probeerden weg te komen, maar dat liet Holmes niet toe. Iedereen die opstond om weg te rennen werd zonder pardon neergeschoten.

In de aangrenzende bioscoopzaal, Theater 8, was ook een voorstelling van de film bezig. Op het moment dat in Theater 9 de eerste schoten werden gelost, was er in Theater 8 net een actiescene bezig waarin werd geschoten. De meeste bezoekers hadden niet in de gaten wat er in de naastgelegen zaal aan de hand was.

Meerdere kogels die Holmes in Theater 9 afschoot gingen door de wand, en raakten bezoekers in Theater 8. Eén van die bezoekers was een 17-jarige middelbare scholier die in zijn nek werd geraakt. Hij wist dit op dat moment echter nog niet. Hij rende naar buiten, het theater uit, en rende naar enkele wegwerkers die vlakbij aan het werk waren en vroeg om hulp. Niet lang daarna werd hij naar een ziekenhuis gebracht waar een arts hem vertelde dat hij door een kogel was geraakt. De kogel was bij de inslag in zijn nek in tweeën gesplitst, waardoor hij maar liefst drie wonden had opgelopen. Als door een wonder heeft hij het overleeft, en is er niets cruciaals geraakt in zijn nek.

In de tussentijd bleef Holmes maar schieten in Theater 9.

Politie was zeer snel na de eerste 911 telefoontjes ter plaatse – binnen één tot anderhalve minuut. Uit deze 911 telefoontjes en de gesprekken via de politieradio is te horen dat de politie om gasmaskers vroeg omdat ze Theater 9 niet in konden vanwege het traangas. Holmes was wel al opgemerkt, en er wordt gewaarschuwd voor de gewapende verdachte. Hieronder een video met geluidsfragmenten van 911 en de politieradio:

Politieagenten kwamen al snel met gewonden naar buiten, en brachten enkelen met politieauto’s naar ziekenhuizen.

Al snel was er veel versterking aanwezig bij de bioscoop. Holmes werd aan de achterkant van het complex aangetroffen, waar hij zich zonder enig verzet overgaf aan de politie. Enigszins verrassend, gelet op zijn beschermende kleding en de hoeveelheid wapens en munitie die hij bij zich had.

Bij zijn arrestatie bleek dat Holmes zijn haren oranjerood had geverfd, en tegen de politie zei hij dat hij The Joker was, de figuur uit de Batman series (in de meest recente Batman film gespeeld door de te vroeg overleden Heath Ledger). Ook zei Holmes tegen de politie dat hij explosieven in zijn appartement had.

Met Holmes opgepakt, ging de politie naar zijn appartement, en er werd besloten om het hele gebouw te evacuëren. Men had vermoedens dat er wel eens booby traps aanwezig konden zijn. Er werd gespeculeerd dat Holmes de luide muziek – hetzelfde nummer werd voortdurend herhaald – met opzet zo had ingesteld, om iemand zijn appartement in te lokken, zodat de booby traps af zouden gaan, en nog meer doden zou veroorzaken.

In de vroege uren van de ochtend werd er door de Explosieven Opruimings Dienst van Aurora en de inmiddels ingeschakelde FBI en ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) een onderzoek ingesteld bij het appartement. Via een ladderwagen van de brandweer probeerde men van buitenaf te zien wat er mogelijk in het appartement aanwezig was.

Uiteindelijk besloot men om ramen in te slaan, en de lamellen te verwijderen. Al snel werd duidelijk dat Holmes niet had gelogen: in het appartement werden allerlei flessen en containers met vloeistoffen aangetroffen, evenals dozen met munitie en containers met (mogelijk) buskruit en mogelijk andere explosieven, zoals dingen die op mortiergranaten lijken. Een eerste analyse toonde aan dat de booby traps behoorlijk complex waren, waardoor men niet het appartement in kon. Aurora Chief of Police Dan Oates gaf vanavond tijdens een persconferentie aan dat hij in zijn carriere nog nooit zoiets had gezien als wat was aangetroffen in het appartement van Holmes.

Laat vanmiddag was men nog steeds niet naar binnen gegaan. Uit voorzorg werd de evacuatie uitgebreid naar vier omliggende gebouwen, een teken dat men toch wel iets ernstigs heeft gevonden in het appartement. Eerder vanavond vertrokken de brandweerwagens die de hele dag bij het complex hadden gestaan. Men heeft besloten om vanavond niet meer te proberen het appartement in te gaan, maar om het morgenochtend te proberen, zodat er nog genoeg uren daglicht zijn.

De laatste lichamen van de dodelijke slachtoffers zijn vanmiddag rond een uur of vijf geborgen uit het theater.

Over het motief van James Holmes is nog steeds niets bekend. Tegen ABC schijnt zijn moeder te hebben gezegd dat ze de juiste persoon te pakken hadden. Dit doet vermoeden dat er op het geestelijke vlak meer met Holmes aan de hand was dan zijn medestudenten en buren dachten. Holmes wordt voortdurend beschreven als een teruggetrokken, stille, vriendelijke en intelligente jongen. Niemand had dit van hem verwacht, maar dat is meestal het geval bij dit soort gebeurtenissen: het zijn de personen waarvan je het het minst verwacht.

De politie hoopt dat men meer te weten kan komen over het waarom zodra men het appartement binnen kan komen. Holmes heeft nog niets gezegd over wat hij heeft gedaan, en de politie tast daarom nog steeds in het duister over zijn beweegredenen. Maandag aanstaande zal Holmes om 8:30 uur worden voorgeleid in de rechtbank.

Tijdens de persconferentie vanavond kreeg Chief Oates de vraag hoe het met agenten ging die bij de gebeurtenissen vannacht waren betrokken. Bij het antwoorden van deze vraag schoot hij vol, en met tranen in de ogen gaf hij aan dat de verhalen die hij had gehoord ‘compelling’ waren – met andere woorden, het moet verschrikkelijk zijn geweest in Theater 9.

In de tussentijd gaat het onderzoek verder. Een dertigtal gewonden zijn inmiddels alweer thuis, maar er zijn op dit moment, rond zeven uur ’s avonds, nog steeds elf slachtoffers die in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Laten we hopen dat het bij 12 dodelijke slachtoffers blijft, en dat de personen nu in het ziekenhuis het allemaal overleven.

Aurora, Colorado - 07/20/2012

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.