Weer

Weer wat? Weer een stukje over de reis naar de Black Hills? Nee, dat houden jullie nog tegoed. Ik bedoelde het weer. Want het is weer raak met het weer. Met name gisteren heeft het flink huisgehouden in Colorado.

’s Ochtends had men al aangegeven dat we “severe storms” konden verwachten. Meestal als men zegt “severe”, dan bedoelt men het ook echt.

De voorspelling van de National Weather Service – normaal vrij nauwkeurig met voorspellingen – gaf het volgende aan:

THESE STORMS WILL BE CAPABLE OF PRODUCING LARGE HAIL UP TO 2 INCHES IN DIAMETER ALONG WITH DAMAGING WINDS TO 70 MPH.

Kun je je voorstellen wat dat voor een schade aan kan richten? Windsnelheden van 112 kilometer per uur, en hagel van vijf centimeter doorsnede…

De stormen zouden in de namiddag al beginnen, en in een lijn van het zuidwesten naar het noordoosten trekken. Volgens de voorspellingen zouden we net aan de rand van de storm zitten. Dat zou kunnen betekenen dat ook wij de flinke wind en de hevige regenval zouden kunnen krijgen.

Even na het middaguur werd de voorspelling aangevuld met kansen op tornado’s, en ‘flash floods’, overstromingen die binnen heel korte tijd op kunnen komen zetten (en veel mensen verrassen).

Ik moest gisteren met de auto naar de garage voor een beurt, en was blij dat ik om half vier ’s middags al bij de garage kon vertrekken. In de verte zag je namelijk al de wolken op komen zetten, en ik zou graag de auto in de garage hebben staan als die hagel van vijf centimeter zou komen.

Eenmaal thuisgekomen scheen bij ons echter nog volop de zon. Je zag de wolken wel hangen in het zuiden en het oosten, en zelfs ten westen van ons zag je wat hangen, maar bij ons was er nog niet veel.

Rond een uur of half zes bleek het echter op veel plaatsen al flink te zijn losgebarsten. Om de ongeveer vijftien minuten kwam er een Emergency Alert System broadcast.

Voor degenen die het niet kennen: het Emergency Alert System is een nationaal systeem dat bewoners van bepaalde regio’s kan waarschuwen voor ernstige weersverschijnselen (zoals een tornado, flash flood, of winter storm). Het kan ook worden gebruikt voor een “Amber Alert”, als een kind vermist is en de politie de hulp van de bevolking inroept. Het onderbreekt alle TV- en radiouitzendingen, en brengt het waarschuwingsbericht.

Vergezeld van een opvallende, indringende toon, wordt de boodschap ook op het scherm getoond, en ziet er zo uit:
Emergency Alert System Broadcast
Emergency Alert System Broadcast

Voor een voorbeeld van het geluid, klik op de knop hieronder (met dank aan Wikipedia), of als dat niet werkt, klik hier:
Klik op de knop hierboven voor het geluid van een Emergency Alert System Broadcast

Na de toon leest een stem ook de waarschuwing voor. Meestal bevat dit het gebied waar de waarschuwing voor geldt, welke maatregelen je moet treffen (zoek het laagste en stevigste punt op in het gebouw waar je je bevindt, ga bij een tornado niet in je auto onder een brug staan, ga bij een flash flood naar een hoog punt, enz.), en tot hoe laat de waarschuwing geldt.

Deze meldingen, die meestal een seconde of 30 duren, kwamen gisteren zo ongeveer om de vijftien minuten. Afwisselend kregen we een ‘tornado warning’ en een ‘flash flood warning’. Gelet op de hoeveelheid waarschuwingen die kwamen, moest het dit keer toch wel ernstig zijn. Normaal gesproken krijg je één, hooguit twee waarschuwingen op een avond; nu hebben we er een stuk of zes gehad binnen een paar uur.

De weerradar voorspelde ook weinig goeds voor de gebieden waar de storm zou komen. Het middelpunt van de storm werd in paars aangegeven – terwijl rood al een behoorlijke storm is. Volgens de radar zou de regen rond 21:00 uur ongeveer ons bereiken; doordat we maar de rand mee zouden krijgen, zou de regen rond 22:15 uur weer ophouden.

Op een bepaald moment stak de wind even op, en niet veel later waren er enkele enorme donderslagen. Ik lag met mijn benen op de salontafel, en voelde deze trillen toen deze klappen kwamen. Voor Murphy was dat voldoende om zich te gaan verstoppen.

Het vreemde was echter dat het nog de hele tijd hier zonnig was: er kwam rondom ons wel bewolking opzetten, en het werd donkerder om ons heen, en het licht werd een beetje onheilspellend, maar daar bleef het dan ook bij.

Zodra het donker was zag je in de verte wel voortdurend de bliksem, maar bij ons was er nog steeds niets te merken. Uiteindelijk is het bij ons volledig windstil gebleven, en is er geen druppel regen gevallen.

En toch is het echt flink tekeer gegaan, en heeft de storm een pad getrokken van Colorado Springs richting het noordoosten, over Aurora en het vliegveld.

De foto hieronder is in Colorado Springs gemaakt. Als je goed kijkt, zie je auto’s staan, die tot boven de rand van de ramen in de deuren in het water staan – gewoon op straat, want aan de linkerkant zie je stoplichten boven een kruising.

Colorado Springs Overstroming 06-06-2012
Overstroming in Colorado Springs

In downtown Denver heeft men sneeuwploegen in moeten zetten om de hoeveelheid hagel van de straten te verwijderen.
Sneeuwploeg in downtown Denver
Sneeuwploeg in downtown Denver

In Aurora is het dak van een King Soopers supermarkt dusdanig beschadigd geraakt de hagel en de regen, waardoor de winkel enkele dagen dicht zal zijn. De video hieronder geeft een verslag – het was dusdanig ernstig dat zelfs de plafondplaten naar beneden kwamen, en groente en fruit beschadigd raakte:

Overal zijn wegen ondergelopen. Op sommige plaatsen was er zoveel regen gevallen, dat er zelfs vanochtend nog wegen onder water stonden, zoals hier in Aurora, waardoor een collega van me vanochtend thuis heeft moeten werken (de video begint na 14 seconden over ‘Wildfire Ready’).

Meer foto’s van de storm en de gevolgen ervan vind je hier.

De filmpjes en de foto’s geven duidelijk aan dat we blij kunnen zijn dat de storm niet over ons heen is gekomen. De radarbeelden gaven aan dat de storm rondom ons heen flink is neergekomen, maar dat we de hele tijd in een soort oog hebben gezeten. Dat is inmiddels al meerdere keren gebeurd, dus op de een of andere manier bevinden we ons op een lokatie die ervoor zorgt dat het ergste aan ons voorbij trekt. Wellicht dat er door het terrein bepaalde luchtstromingen ontstaan hier waardoor de stormen langs ons heen gaan. Je hoort ons in ieder geval niet klagen.

Voor vanavond gelden er ook weer allerlei waarschuwingen, maar in mindere mate dan gisteren. Tot nu toe is er slechts één waarschuwing geweest, en schijnt hier de zon nog.

Hopelijk blijft dat zo…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.