60 cm? Mwoah…

Met de storm van de afgelopen dagen zou ongeveer 60 centimeter sneeuw naar beneden komen. Hebben we dat gehaald?

Wel, dat hangt ervan af waar je keek. In het midden van onze oprit waren er plekken waar de 60 centimeter wel was gehaald, terwijl op andere plekken niet meer dan een centimeter of 20 lag. Al met al hebben we denk ik gemiddeld een centimeter of 30 tot 35 gehaald. Nog steeds een behoorlijke hoeveelheid sneeuw, maar zeker niet de voorspelde 60 centimeter.

Vrijdag, zo rond een uur of half twaalf, stopte de sneeuw even, en kwam zelfs de zon nog tevoorschijn. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om “even” sneeuw te gaan ruimen. Op die manier kon de zon nog een beetje meehelpen.

De sneeuw was ontzettend zwaar; er waren stukken bij die met onze sneeuwschep niet in één keer weg waren te krijgen, en in drie lagen weggeschept moesten worden.

Dat “even” sneeuwruimen bleek uiteindelijk anderhalf uur te duren, en aan het eind voelde ik mijn rug niet meer – wat eigenlijk een vreemde uitdrukking is, aangezien ik alleen maar mijn rug voelde. Gelukkig scheen de zon nog steeds, waardoor de restjes sneeuw snel smolten, de stoep mooi opwarmden.

En dat was maar goed ook, want nog geen uur later begon het weer te sneeuwen, en het bleef sneeuwen – de hele nacht door. Gistermorgen lag er alweer een centimeter of tien, en ik zag het al helemaal voor me dat ik wéér sneeuw moest gaan ruimen met mijn pijnlijke rug.

Gelukkig bleek het niet nodig: rond een uur of twaalf hield de sneeuw ermee op, en kwam de zon weer uit – en binnen een paar uurtjes was de sneeuw op de stoep alweer gesmolten, en was ook een groot deel van de oprit alweer sneeuwvrij – genoeg althans om de garage in te kunnen rijden.

Vanochtend heb ik een paar foto’s gemaakt. Gisteren heeft de zon de hele dag geschenen, en met een temperatuur van slechts een halve graad onder nul betekent dit dat er al héél veel is gesmolten. De zon is hier een stuk krachtiger, op deze hoogte, en met deze ijle lucht, dus sneeuw blijft met zulke temperaturen niet lang liggen. Desondanks lag er nog genoeg.

Deze eerste twee foto’s zijn genomen ongeveer halverwege de sneeuwstorm, of vlak erna:

'Snow drift' tegen het huis van de buren
‘Snow drifts’ tegen het huis van de buren

'Snow drifts' op het huis van de buren
‘Snow drifts’ op het huis van de buren

Zelfs sneeuw op de porch
Zelfs sneeuw op de porch

Overhangende sneeuw
De sneeuw begon van het dak te glijden, waarna de onderlaag weer is bevroren, met als gevolg deze uitstekende berg sneeuw

De foto’s hieronder zijn vanochtend gemaakt.
Ons huis

Ons huis en dat van de buren

Pad naar de porch
Let op de bergen sneeuw naast onze oprit en die van de buren – gisteren waren deze bergen zo’n 65 tot 75 cm hoog.

IJspegels bij het badkamerraam
IJspegels boven het badkamerraam

Overhangende sneeuw en ijspegels aan de zuidkant van het huis
IJspegels en overhangende sneeuw aan de zuidkant van het huis

'Snow drift' op huis aan de overkant
Deze ’snow drift’ op een huis aan de overkant van de straat was gisteren stukken groter, waarbij de bovenkant vrijwel horizontaal was, en ongeveer anderhalve meter hoog. Vanochtend was het al een behoorlijk stuk gekrompen.

Al met al viel het nog wel mee met de hoeveelheid sneeuw; er ligt wel behoorlijk wat sneeuw, maar ook weer niet zó extreem veel. Wel is er een 103 jaar oud record gebroken – niet vanwege de totale hoeveelheid sneeuw die er nu ligt, maar vanwege het feit dat dit de meeste sneeuwval tijdens één enkele storm in februari is geweest sinds 1909.

Ach ja, het maakt ook niet zoveel uit. Het ziet er in ieder geval altijd weer erg mooi uit na een sneeuwstorm!
Besneeuwde velden en bergen

2 Responses to “60 cm? Mwoah…”

  1. Joyce

    Tijdens een storm in februari – - dat is het nieuwe record.

  2. José

    Het valt dit jaar tegen (of mee?) met de sneeuw of niet?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.